25/01/2020 07:06:52

Το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά: «O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια»

Το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά: «O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια» - Media

 

Το βιβλίο «O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια» του Αλέξη Παπαχελά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος»,  βασίζεται στις προσωπικές συνεντεύξεις που του παραχωρούσε επί μία δεκαετία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και στις οποίες μίλησε ανοιχτά για όλους και για όλα.

Αναφέρεται με αποκαλυπτικό τρόπο στα δραματικά γεγονότα της Αποστασίας του 1965, στην τρικυμιώδη σχέση του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον ανταγωνισμό με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στις συνεντεύξεις ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιγράφει πώς ήρθε αντιμέτωπος με τον εκδότη Δημήτρη Λαμπράκη, επειδή ήταν συμφοιτητής και πολύ συνδεδεμένος με τον ανταγωνιστή του τελευταίου, εκδότη της εφημερίδας «Ελευθερία», Πάνο Κόκκα. «Ημουν βενιζελικός, φιλελεύθερος. Νέος όταν εξελέγην, αντιστασιακός, δύο φορές δικασμένος σε θάνατο, αριστούχος, με όλους τους τίτλους. Ο Λαμπράκης με φώναξε τότε στην Εδουάρδου Λω, όπου ήταν το γραφείο του, και μου είπε: “Παιδί μου, είμαι της οικογενείας, ό,τι θέλεις από μένα να σε βοηθήσω. Ομως υπό έναν όρο, ότι θα κόψεις τις σχέσεις σου με τον Πάνο Κόκκα”. 

Εγώ του απάντησα: “Κύριε Λαμπράκη, εγώ τον Κόκκα δεν τον διάλεξα τώρα, τον είχα φίλο από το πανεπιστήμιο και εγώ τους φίλους μου δεν τους εγκαταλείπω”. Και από τότε διεκόπησαν οι σχέσεις μου με τον Λαμπράκη... Ήταν θέμα προσωπικής αξιοπρέπειας. Εγώ δεν το συζήτησα ούτε ένα λεπτό. Τι μ’ ένοιαζε ο Λαμπράκης... Δεν είχε μεν ύφος αφεντικού, αλλά μου είπε ‘‘θα έχεις τα πάντα υπ’ αυτόν τον όρο, αλλιώς δεν θα έχεις τίποτε’’. Δεν συμμορφώθηκα και έγινε εχθρός μου ο Λαμπράκης. Δεν ήταν μικρό πράγμα να ’χω εχθρό τον Λαμπράκη όλα αυτά τα χρόνια. 

 

Και ο Λαμπράκης ήταν εμπαθής, δηλαδή υπεστήριζε όποιον επέλεγε, ήταν επίφοβος αντίπαλος, αλλά και καλός φίλος, υποστήριζε τους φίλους του[...]. Το φαινόμενο το δικό μου όμως, που ήλθα σε ανοιχτή ρήξη με τον Λαμπράκη, δεν νομίζω να το έχει επαναλάβει κανείς ποτέ στην Ιστορία...».

Σε άλλο απόσπασμα αναφέρεται:  «Α, δύο τρεις φορές τού το έχω θυμίσει του Λαμπράκη. Του έχω θυμίσει ότι την περίοδο της γερμανικής κατοχής συνηλλάγη με τον Gοerring, συνέστησε εταιρεία μαζί του και έβγαλε από κοινού την εφημερίδα. Δεν είχα ποτέ δυσκολία να το πω. Βέβαια τώρα έχω πάψει να το θυμάμαι».

(Ο «Τόμος Α’: 1942-1974», κυκλοφορεί στις 7 Νοεμβρίου και ο «Τόμος Β’: 1975-2016», το 2018).

Πηγή: Protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.