search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:06
MENU CLOSE

Λύθηκε το μυστήριο με το ρουθήνιο: Τι προκάλεσε την εμφάνιση ραδιενέργειας στην Ελλάδα

10.11.2017 06:19
Εφιάλτης: Αποχωρεί το Ιράν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά  - Media

 

Λύση στο μυστήριο γύρω από την ανίχνευση ραδιενέργειας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – έδωσε το ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN).

Σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες η ανίχνευση ποσοτήτων ρουθηνίου-106 πιθανότατα προέκυψε από ατύχημα σε πυρηνική εγκατάσταση είτε στη Ρωσία είτε στο Καζακστάν.

Οι ίδιοι εκτιμούν, πάντως, ότι δεν μιλάμε για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα αλλά πιθανότατα για ένα ατύχημα είτε σε χώρο διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων είτε σε κέντρο πυρηνικής ιατρικής. 
Οι Γάλλοι επιστήμονες βασίστηκαν για το πόρισμά τους στη μελέτη των μετερολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με τη διασπορά του ραδιενεργού υλικού υποδεικνύοντας ως πιθανότερη πηγή της μόλυνσης μια ζώνη νότια από τα Ουράλια όρη στο τμήμα μέχρι τον ποταμό Βόλγα είτε, δηλαδη, από τη Ρωσία είτε από το Καζακστάν.

Οι Ρώσοι, πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή του γαλλικού ινστιτούτου δήλωσαν άγνοια για κάποιο τέτοιο περιστατικό σε ρωσικό έδαφος ενώ οι αρχές του Καζακστάν δεν έχουν ακόμα δώσει κάποια απάντηση.

Η εκτίμηση των Γάλλων επιστημόνων είναι ότι η αρχική διαρροή ήταν ανάμεσα στα 100 και τα 300 τεραμπεκερέλ προσθέτοντας ότι αν αυτό είχε συμβεί στη Γαλλία οι ίδιοι θα είχαν ζητήσει την εκκένωση περιοχών σε αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο της διαρροής.

Το ρουθήνιο ανιχνεύτηκε σε αρκετές χώρες στις αρχές Οκτωβρίου με τη συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα να μειώνεται σταθερά από τις 6 Οκτωβρίου.

Τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Έλληνες επιστήμονες υποστήριξαν, πάντως, από την πρώτη στιγμή ότι οι συγκεντρώσεις του ρουθηνίου στην ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα δεν έχουν κάποια συνέπεια στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:03