search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:43
MENU CLOSE

Τα πληρωμένα πληκτρολόγια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1996
23-11-2017
01.12.2017 17:49
pn2411mme.jpg

 

Αυξάνεται ο αριθμός των κυβερνήσεων που κάνουν «παιχνίδι» με τους χρήστες των social media με σκοπό να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους και να μειώσουν αυτή των πολιτικών αντιπάλων τους, αλλά και να χειραγωγήσουν τους πολίτες.

Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις χωρών βαδίζουν στον δρόμο που «χάραξαν» η Ρωσία και η Κίνα και εκμεταλλεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, παρακολουθούν τις κινήσεις των αντιπάλων τους στο διαδίκτυο, κάτι που αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Freedom House.

Η οργάνωση αυτή διεξήγαγε μια έκθεση για την ελευθερία του διαδικτύου, την «Freedom on the Net» (Ελευθερία στο Διαδίκτυο), σε συνολικά 65 χώρες, από τις οποίες οι 30 χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το 2017 για να παραποιήσουν πληροφορίες, ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν μόλις 27.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κυβερνήσεις αυτές χρησιμοποίησαν πληρωμένους σχολιαστές, τρολ ή bots (αυτόματους λογαριασμούς) ή ακόμη και ψεύτικους ειδησεογραφικούς ιστοτόπους. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι τακτικές αυτές της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης μέσω του Διαδικτύου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών σε τουλάχιστον 18 χώρες στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, περιλαμβανομένων και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

«Η χρήση πληρωμένων αρθρογράφων και πολιτικών bots για τη διάδοση της κυβερνητικής προπαγάνδας ξεκίνησε αρχικά από την Κίνα και τη Ρωσία, όμως τώρα είναι παγκόσμιο φαινόμενο», τονίζει ο πρόεδρος του Freedom House, Μάικλ Αμπράμοβιτς.

Ωστόσο, η διευθύντρια του «Freedom on the Net», Σάνια Κέλι, εξηγεί ότι συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί αυτή η δράση «και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε σχέση με άλλες μορφές λογοκρισίας, όπως το μπλοκάρισμα κάποιων ιστότοπων».

Η οργάνωση Freedom House υποστηρίζει ότι το 2017 ήταν η έβδομη συνεχόμενη χρονιά, στην οποία περιορίστηκε η ελευθερία στο διαδίκτυο. Μάλιστα, πρώτη στη λίστα με τις χώρες που χρησιμοποιούν κατ’ αυτόν τον τρόπο το διαδίκτυο βρίσκεται η Κίνα. Κι αυτό λόγω της ενίσχυσης της λογοκρισίας και της μάχης της κατά της ανωνυμίας στο ίντερνετ, αλλά και της φυλάκισης αντιφρονούντων που εξέφρασαν τις απόψεις τους στο διαδίκτυο.

Η έκθεση κάνει λόγο για την ύπαρξη «ενός στρατού πληκτρολογίων» στις Φιλιππίνες, στον οποίο άνθρωποι πληρώνονται με 10 δολάρια ημερησίως για να δίνουν την εντύπωση ότι η κοινή γνώμη στηρίζει τον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγει η κυβέρνηση του προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Επιπλέον, ακόμα πιο κοντά μας, στην γειτονική Τουρκία έχουν στρατολογηθεί περίπου 6.000 άνθρωποι για να απαντούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε τυχόν αρνητικά σχόλια και επικρίσεις που δέχεται από τους χρήστες τους η κυβέρνηση.

Αλλά και η Ρωσία αύξησε τον έλεγχο στο διαδίκτυο με νέα νομοθεσία για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία οι μπλόγκερ που έχουν περισσότερους από 3.000 επισκέπτες την ημέρα θα πρέπει να καταγράφονται από τη ρωσική κυβέρνηση και να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.

Από όλο αυτό το «πανηγύρι» στα social media δεν γινόταν να λείπουν οι ΗΠΑ. «Αν και το διαδικτυακό περιβάλλον στις ΗΠΑ παραμένει δυναμικό και ποικίλο, η επικράτηση της παραπληροφόρησης και του μικροκομματικού περιεχομένου είχε σημαντική επίπτωση», τονίζει στην έκθεσή του το Freedom House και συμπληρώνει ότι «οι δημοσιογράφοι που αντιτίθενται στις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωποι με μια προφανέστατη παρενόχληση στο Διαδίκτυο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:43