search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:34
MENU CLOSE

Ακούστε για πρώτη φορά τον καθηλωτικό ήχο της Αγίας Σοφίας, όπως τον άκουγαν τον 6ο αιώνα (Video)

08.01.2018 17:39
Ακούστε για πρώτη φορά τον καθηλωτικό ήχο της Αγίας Σοφίας, όπως τον άκουγαν τον 6ο αιώνα (Video)  - Media

 

Επιστήμονες από το Στάνφορντ, κατάφεραν με τη βοήθεια της τεχνολογίας να ανασυνθέσουν και να αναδημιουργήσουν την εκπληκτική ακουστική της Αγίας Σοφίας και να αναπαραστήσουν ηχητικά τις ψαλμωδίες έτσι όπως ακουγόντουσαν μέσα στον ναό, τον 6ο αιώνα.

Το αποτέλεσμα της υποβλητικής ακουστικής που ανασυντέθηκε από τους επιστήμονες των τμημάτων του Στάνφορντ, «Εικόνες του ήχου», «Κέντρο Ελέγχου Υπολογιστών Μουσικής και Ακουστικής» και του τμήματος «Ιστορίας της τέχνης», πήρε σάρκα και όστα χάρη στην τεχνολογία Convolution Reverb.

Οι επιστήμονες συνδύασαν βυζαντινές ψαλμωδίες του 6ου αιώνα και ανακατασκεύασαν την υποβρύχια ακουστική του ναού, χρησιμοποιώντας τεχνικές αντίστροφης αντήχησης, και καταγραφές των αντηχών σε συγκεκριμένους χώρους. Στη συνέχεια φορτώνονται το λογισμικό σε έναν ειδικό ηλεκτρονικό υπολογιστή και κατάφεραν να προσομοιάσουν ψηφιακά τον ήχο, που είναι γνωστός ως «auralization».

Το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:34