04/04/2020 18:22:33

Το μετρό βάζει «φωτιά» στον ΕΝΦΙΑ

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ πριν από τη μεταβίβαση ακινήτων - Πρόστιμα έως 1.000 ευρώ - Media

 

Αυξήσεις από 20 έως 25% στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, που βρίσκονται γύρω από τους σταθμούς του μετρό, με ανάλογες συνέπειες και στον ΕΝΦΙΑ, δείχνει η διαδικασία ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας Real News, η μεγάλη ψαλίδα που εντοπίζουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές σε περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, η Δάφνη, ο Νέος Κόσμος κι αλλού θα οδηγήσει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 20% έως 25%, προκειμένου οι αντικειμενικές να προσεγγίσουν τις εμπορικές αξίες που εμφανίζονται σχετικά «τσιμπημένες» λόγω της μεγάλης ζήτησης. 

Με βάση το σενάριο που βρίσκεται στο τραπεζί της Επιτροπής Αξιών Ακινήτων, μικρότερες αυξήσεις, της τάξης του 10%, αναμένεται να υπάρξουν σε μεσοαστικές περιοχές της Αττικής, όπως οι Αμπελόκηποι, η περιοχή του Ζωγράφου, το Γουδί, το Μετς, και το Φάληρο. 

Όσον αφορά τις ακριβότερες περιοχές, θα υπάρξει μείωση των αντικειμενικών αξιών από 15% έως 20%, καθώς για Φιλοθέη, Ψυχικό και ορισμένες άλλες περιοχές της Χαλκιδικής υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Παρά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις χαμηλές εμπορικές τιμές των ακινήτων, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση ο εισπρακτικός στόχος από τον ΕΝΦΙΑ να παραμείνει ο ίδιος, προβλέποντας βεβαίωση φόρων 3,3 δισ. ευρώ και είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ.

Επειδή, όμως, οι μειώσεις στις πολύ ακριβές περιοχές θα προκαλέσουν δημοσιονομικές απώλειες, το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να λύσει το πρόβλημα, εξετάζοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- δύο σενάρια. 

Το πρώτο αφορά την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων και το δεύτερο την ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο των αγροτεμαχίων, που μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να εξαιρεθούν. 
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.