search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:15
MENU CLOSE

Ένα «Ροστμπίφ» για μια οικογένεια που…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2009
22-02-2018
24.02.2018 06:20
Ένα «Ροστμπίφ» για μια οικογένεια που…  - Media

 

Σήμερα θα σας μιλήσω για το διπλά βραβευμένο – στην Ελλάδα και διεθνώς – έργο της Λείας Βιτάλη «Ροστμπίφ», που ανέβηκε στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας και ξεδιπλώνει, με τη σκηνοθετική υπογραφή της Χρύσας Καψούλη, τον σκοτεινά κωμικό και σουρεαλιστικό κόσμο μιας καταραμένης «οικογένειας» από το παρελθόν με πάθη, έρωτες, συγκρούσεις και ανατροπές που «στάζουν αίμα».
 
Με έντονη γεύση γκροτέσκου θρίλερ, οι ήρωες του μυθικού οίκου των Ατρειδών επανέρχονται στο σήμερα, συγκρούονται με το σκοτεινό πεπρωμένο τους και διεκδικούν μια δεύτερη ζωή και το χαμένο πάθος του έρωτα στην πανσιόν της Κλυταιμνήστρας, καθώς εκείνη – κυρίαρχη στο παιχνίδι της εξουσίας – ακονίζει τα μαχαίρια της για το αινιγματικό ροστμπίφ της. Την ίδια ώρα η Ιφιγένεια αναζητά τη χαμένη τρυφερότητα, ενώ ο Ρούμπυ, εραστής και δούλος, ονειρεύεται μια θέση στην καρδιά και τη ζωή της Κλυταιμνήστρας. Αλλά η επιστροφή του Αγαμέμνονα κάνει το αίμα να φουντώνει ξανά με απρόβλεπτες συνέπειες. Η λαχτάρα της Κλυταιμνήστρας για έρωτα και πάθος φτάνει σε μια απροσδόκητη και θεαματική αποκορύφωση. Ποιος θα νικήσει στο τέλος; Το πεπρωμένο του μύθου ή η ανατροπή της αληθινής ζωής;
 
Η Λεία Βιτάλη, πολυγραφότατη και πολυβραβευμένη, αγωνίζεται χρόνια για την πρόοδο του νεοελληνικού έργου, διευθύνοντας και το φεστιβάλ που ανέδειξε πολλούς νέους συγγραφείς.
Να τι εξομολογείται η ίδια η συγγραφέας για το έργο της:
 
«Παρακολουθώντας την παράσταση του ‘‘Ροστμπίφ’’ αναρωτιόμουν γιατί έγραψα τελικά αυτό το έργο. Και λίγο πριν από το τέλος, μου φανερώθηκαν τα κρυμμένα μυστικά της δικής μου ζωής. ‘‘Στο Ροστμπίφ;’’ θα ρωτήσει κάποιος που μπορεί να το είδε. Ναι. Στο ‘‘Ροστμπίφ’’. Μα πόσο βαθιά κρυμμένη μπορεί να είναι η πραγματικότητα μέσα στη φαντασία ενός δημιουργού που ακόμη κι ο ίδιος τη στιγμή που δημιουργεί δεν το καταλαβαίνει και νομίζει ότι μιλάει για κάποιον άλλον; Αλλά αυτός ο άλλος τελικά είναι ο εαυτός του».
 
Το «ρηξικέλευθο» έργο της Βιτάλη, όπως χαρακτηρίστηκε, βαθαίνει στους χαρακτήρες των ηρώων με ψυχαναλυτική ματιά για να εξερευνήσει τα κρυφά, αλλά διαχρονικά κίνητρα στις σχέσεις.
Το «Ροστμπίφ» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Λονδίνο, στο Riverside Studios, το 2004, με τη γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιό Σάρα Ντάγκλας στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας.
 
INFO
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη. Μουσική: Nalyssa Green. Σκηνικός χώρος – κοστούμια: Σπύρος Γκέκας. Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη. Visual Art: Γιάννης Βολιώτης.
Ερμηνεύουν: Χρύσα Καψούλη (Κλυταιμνήστρα), Χριστίνα Χειλά Φαμέλη (Ιφιγένεια), Λευτέρης Παπακώστας (Αίγισθος-Ρούμπυ), Νικόλαος Χαλδαιάκης (Άγνωστος), Κατερίνα Παρισινού (Γυναίκα)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01