search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:21
MENU CLOSE

Ήπιο κλίμα από Σταύρο – Ανησυχία του Περισσού για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή

05.04.2018 03:00
kke-33.jpg

 

Από τη Βιέννη στον… Περισσό και στη Σεβαστουπόλεως βρέθηκε ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών άνοιξε τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημερώνοντας κυρίως για την πορεία και τις εξελίξεις στο Σκοπιανό αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και εν συνεχεία τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Όπως ανέφερε ο Περισσός σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς «ενημέρωσε τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά και τις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τις ηγεσίες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από τη δική του πλευρά, ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών για τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ «εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα συμφέροντα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών». Στη συνάντηση στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό συμμετείχαν ακόμη ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Π.Γ., και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της Κ.Ε. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Για αναλυτική ενημέρωση από την πλευρά του υπουργού» έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά, σημειώνοντας πως «με ενημέρωσε και για τη σχέση μας με την Αλβανία. Το μεγαλύτερο μέρος όπως φαντάζεστε ήταν για την ΠΓΔΜ και μιλήσαμε και για τα ελληνοτουρκικά». Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι «του επανέλαβα τη δική μας άποψη, την οποία ξέρετε, και νομίζω ότι οι επόμενες βδομάδες θα είναι καθοριστικές για τη λύση ή όχι του προβλήματος». Για την περίοδο μεγάλης έντασης που περνούν το τελευταίο διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πως «υπάρχει μια διάθεση, νομίζω, τουλάχιστον στα ελληνοτουρκικά να μην αφήσουμε έναν χώρο διχασμού στην Ελλάδα και να πιστέψει ο Ερντογάν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς για μεγαλύτερα παιχνίδια».

Ειδικότερα για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως «δεν θέλω να κάνω κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης μέχρι τη σύλληψη των δύο. Όπως έχω πει, αυτό που προέχει είναι η επιστροφή των δύο παιδιών στην πατρίδα και μετά να λύσουμε τις όποιες διαφορές μας για τα λάθη που γίνονται στην αμυντική πολιτική της χώρας».

«Πρόβλημα του Τσίπρα και της χώρας»

Σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στη Βουλή για τον Ερντογάν και την Τουρκία, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε πως «ο κ. Καμμένος είναι πρόβλημα του κ. Τσίπρα, δεν είναι πρόβλημα δικό μου, και φοβάμαι ότι είναι και πρόβλημα της χώρας. Γιατί, είτε ως πολιτικός είτε ως υπουργός Αμύνης, τα πράγματα που κάνει δεν εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Οι εξαλλοσύνες του και οι υπερβολές του, είτε με στολή παραλλαγής είτε με κοστούμι πολιτικού, μάλλον περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά επιλύουν, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα». Στη συνάντηση μεταξύ Θεοδωράκη-Κοτζιά συμμετείχαν εκ μέρους του Ποταμιού ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Κακλίκης και ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το πρωί της Τρίτης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά, προχώρησε στην εκτίμηση ότι εντός του Απριλίου είναι πολύ πιθανό να υπάρξει λύση, καθώς θα γίνει μια σημαντική συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο πρόεδρος του Ποταμιού υποστήριξε ότι πλέον η ηγεσία της ΠΓΔΜ είναι καλύτερη από τις προηγούμενες, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. «Εκεί πρέπει να πατήσουμε για τη λύση του Μακεδονικού. Πρέπει να τους φέρουμε προς το μέρος μας, αντί να τους σπρώξουμε προς την Τουρκία, η οποία κάνει βήματα στα Βαλκάνια», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Δύσκολα βήματα»

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη τριμερείς συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, του Σκοπιανού ομολόγου του Νίκολα Ντιμιτρόφ καθώς και του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Μετά το τέλος των συζητήσεων στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του ανέφερε πως είναι «δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά σε πιθανότητα μιας λύσης». Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών «έχει υπάρξει μία σύγκλιση για τη μέθοδο που θα λύσουμε το ζήτημα. Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα. Επίσης πρέπει να σας πω ότι ήταν σπουδαία η δουλειά που έκαναν οι διπλωμάτες μας, οι οποίοι διαμόρφωσαν, παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών, εφόσον, όπως ελπίζω, λυθεί το ονοματολογικό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:20