search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:50
MENU CLOSE

«Είδα παιδί 5 ετών με ανοιγμένο κεφάλι»: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πογκρόμ

23.04.2018 18:12
«Είδα παιδί 5 ετών με ανοιγμένο κεφάλι»: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πογκρόμ - Media

 

Πέταξαν πέτρες, κροτίδες και ναυτικές φωτοβολίδες σε ανυπεράσπιστους πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά. Επιτέθηκαν στα πληρώματα του ΕΚΑΒ όταν έφτασαν για να μεταφέρουν τους τραυματίες. Και όλα αυτά με τα ΜΑΤ σε ρόλο θεατή – και μάλιστα όχι αμερόληπτου, κατηγορώντας τα θύματα ότι… προκαλούν.

Ο λόγος για τους ακροδεξιούς που, από κοινού με χούλιγκανς, πραγματοποίησαν αιματηρό πογκρόμ το βράδυ της Κυριακής κατά των προσφύγων που παρέμεναν στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης με μοναδικό αίτημα να λήξει ο εγκλωβισμός τους στο νησί.

«Σκάστε, μην προκαλείτε»

«Η αστυνομία μας έλεγε να μη μιλάμε, να μη φωνάζουμε και να μη προβοκάρουμε», ανέφερε μιλώντας στο www.topontiki.gr ο Τέρπανδρος Βασίλειος Πατσελής, φοιτητής στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγίου και μέλος της Λαϊκής Ενότητας, που από τις 10 το βράδυ της Κυριακής βρέθηκε στο «πεδίο μάχης» -με επιτιθέμενη την μία μόνο πλευρά- της πλατείας Σαπφούς, στο πλευρό των προσφύγων.

«Ήμουν στο κέντρο της πλατείας και δεχόμασταν επίθεση με πέτρες από παντού. ‘’Διάλεξε από πού θα τη φάμε’’, είπα στον διπλανό μου. Είχαν σπάσει τη βάση του αγάλματος της Σαπφούς και μας πετούσαν πέτρες καθώς και τούβλα από τα παρτέρια», περιγράφει.

«Οι αστυνομικοί δέχονταν τις πέτρες αλλά δεν έκαναν τίποτα – τις αντιμετώπιζαν απλώς με τις ασπίδες τους. Όταν τους λέγαμε γιατί δεν κάνουν κάτι, μας απαντούσαν να μην προκαλούμε γιατί αν φύγουν θα μας λιντσάρουν. Οι πρόσφυγες κρατούσαν κουβέρτες, καφάσια και χαρτόνια για να προστατεύσουν τα κεφάλια τους.»

Επιθέσεις ανά κύματα

Τουλάχιστον 3 με 4 κύματα επιθέσεων από τους ακροδεξιούς δέχτηκαν πρόσφυγες και αλληλέγγυοι, από αργά το απόγευμα της Κυριακής που ξεκίνησε το πογκρόμ μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Όταν δε οι ακροδεξιοί ενώθηκαν με χούλιγκανς από τοπικούς συνδέσμους οπαδών, στο «οπλοστάσιο» των επιτιθέμενων προστέθηκαν ακόμα και ναυτικές φωτοβολίδες!

«Οι πρόσφυγες φώναζαν ντόκτορ, ντόκτορ» περιγράφει ο Τέρπανδρος. «Μαζεύαμε αιμόφυρτο κόσμο. Είδα παιδί ούτε 5 ετών με αίματα στο κεφάλι, είδα ηλικιωμένο σε ημιλιπόθυμη κατάσταση». Όταν μάλιστα τα ΜΑΤ, απαντώντας σε μία από τις απανωτές επιθέσεις, έριξαν δακρυγόνο η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική για όλους, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. Οι πρόσφυγες σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τα γυναικόπαιδα και παρέμειναν όσο πιο ψύχραιμοι γινόταν, δεδομένης της κατάστασης. Απομάκρυναν μάλιστα όσους αγανακτούσαν, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για τους επιτιθέμενους ακροδεξιούς.

Ολοκληρωτικός πόλεμος

Η επίθεση των ακροδεξιών έλαβε χαρακτήρα «ολοκληρωτικού πολέμου», καθώς δεν δίστασαν να επιτεθούν ακόμα και στα πληρώματα του ΕΚΑΒ που έφτασαν να περισυλλέξουν τους τραυματίες.

«Πήρα το ΕΚΑΒ, μου είπαν ότι είχαν ήδη δεχτεί κλήση αλλά τα ασθενοφόρα έχουν σταματήσει σε μικρή απόσταση από την πλατεία γιατί δέχτηκαν επίθεση από τους συγκεντρωμένους. Πραγματικά, στο βάθος βλέπαμε τα ασθενοφόρα», αφηγείται ο Τέρπανδρος. Πρόσφυγες και αλληλέγγυοι παρέμειναν επί πολλές ώρες στην πλατεία Σαπφούς, που παρά την ασφυκτική ατμόσφαιρα και τις επιθέσεις υπήρχε μεγαλύτερη ασφάλεια από τα στενά σοκάκια που περιβάλλουν τον χώρο.

Μετά από ώρες απανωτών επιθέσεων και αφού εκτονώθηκε το ακροδεξιό μίσος, και με δεκάδες πρόσφυγες τραυματίες, τα ΜΑΤ αποφάσισαν να εκκαθαρίσουν την περιοχή από τους επιτιθέμενους. Ήταν πλέον ξημερώματα Δευτέρας.

Η επόμενη ημέρα μιας προσχεδιασμένης επίθεσης

Το φως της μέρας βρήκε την πλατεία Σαπφούς άδεια από τους πρόσφυγες: Προσήχθησαν όλοι από την αστυνομία, ενώ στη συνέχεια οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 120 πρόσφυγες και 2 Έλληνες αλληλέγγυοι συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου. 27 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, φέροντας στην πλειοψηφίας τους με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι από πέτρες που πετούσαν οι επιτιθέμενοι και οι υπόλοιποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω ρίψης δακρυγόνων. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε ασκηθεί καμία δίωξη κατά των ακροδεξιών.

«Ήταν οργανωμένο σχέδιο», καταγγέλλει ο Τέρπανδρος. «Ξέραμε ότι είχε προγραμματιστεί μια συγκέντρωση από την Πατριωτική Κίνηση Λέσβου. Περιμέναμε ότι θα είναι διαμαρτυρία, όχι επίθεση μαζί με χούλιγκανς».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη χρονιά στο όμορφο νησί του Αιγίου οι ακροδεξιοί γιόρτασαν με το παραπάνω, έστω και με μια μέρα καθυστέρηση, τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:50