search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 13:40
MENU CLOSE

Μεγάλη νίκη Πελετίδη: Ένα βήμα πριν περάσει στα χέρια του Δήμου Πατρέων το παραλιακό μέτωπο της πόλης

29.04.2018 16:41
Ο Πελετίδης «μεταμορφώνει» το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας - Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για να «ανασάνει» η πόλη - Media

 

Στα χέρια του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη βρίσκεται ήδη από την περασμένη εβδομάδα και γραπτώς το κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών για την οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της πόλης στο Δήμο. Το κείμενο εξετάζεται από τους συνεργάτες του Δημάρχους καθώς και νομικούς συμβούλου προκειμένου να γίνουν οι όποιες παρατηρήσεις-βελτιώσεις κριθούν απαραίτητες.

Παράλληλα έχει αποσταλεί και στις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου καθώς στο προσεχές διάστημα το όργανο αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να συζητήσει την πρόταση του Υπουργείου και να καταλήξει στην απόφαση που θα ανάψει το πράσινο φως ώστε η ρύθμιση να περάσει από τη Βουλή και στην συνέχεια να πέσουν οι υπογραφές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τι προβλέπει όμως η ρύθμιση του Υπουργείου;

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr στο κείμενο περιλαμβάνεται η χωρίς αντάλλαγμα παραχώρηση όλης της έκτασης που έχει αποχαρακτηριστεί από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών, για ενενήντα εννέα χρόνια. Η χρονική διάρκεια αυτή είναι η μεγαλύτερη δυνατή ωστόσο, όπως δήλωσε πρόσφατα, «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ακόμα και αν αυτό δεν επιτευχθεί σίγουρα η παραχώρηση θα είναι για πάρα πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη νομοθετική ρύθμιση γίνεται για την «κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Δήμου, την ανάπλαση  και αξιοποίηση του χώρου προς ανάπτυξη και προστασία της ευρύτερης περιοχής και για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωφελών σκοπών».

Επίσης ξεκαθαρίζεται ότι όλα τα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης της έκτασης, οι εκμισθώσεις κτιρίων, εκτάσεων, καταστημάτων, γηπέδων και εγκαταστάσεων που είχαν συναφθεί με τρίτους από τον ΟΛΠΑ θ’ ασκούνται πλέον από το Δήμο Πατρέων. Από την σύμβαση θα εξαιρούνται μόνο κτήρια, έργα και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και οργανισμών.

Παράλληλα ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιτρέπει την προσωρινή χρήση τμημάτων της έκτασης στο Δημόσιο για λόγους εθνικής ασφάλειας, τάξης καθώς και την χρήση από πλοία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού μετά από σχετική ενημέρωση.

Όσον αφορά τώρα τα τεχνικά έργα και τις εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί μη νόμιμα εντός του αιγιαλού προβλέπεται να διατηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον προορισμό τους, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου. Αυτό θα μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που εξυπηρετούν τον αρχικό σκοπό κατασκευής τους ή τους σκοπούς της παραχώρησης.

Πέραν αυτών η νομοθετική ρύθμιση αναστέλλει μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίηση κι εφόσον οι σχετικές αιτήσεις υποβληθούν εντός τριών ετών την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας. Όπως έχει δηλώσει η κυρία Παπανάτσιου ο Δήμος θα έχει στη διάθεσή τους ένα χρονικό διάστημα πέντε ετών μέχρι να ολοκληρώσεις τις διαδικασίες νομιμοποίηση πάσης φύσεως κτιρίων (όπως για παράδειγμα τις καφετέριες της Ηρώων Πολυτεχνείου).

Οι βασικοί όροι της παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου είναι τέσσερις:

1. Ο Δήμος Πατρέων  αναλαμβάνει, την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών και την τήρηση των προβλεπόμενων πολεοδομικών διατάξεων καθώς και την δαπάνη των απαιτούμενων εργασιών.

2. Ο Δήμος Πατρέων αναλαμβάνει την  συντήρηση, βελτίωση, επισκευή και φύλαξη της έκτασης και των κτηρίων, έργων και εγκαταστάσεων.

3. Το Ελληνικό Δημόσιο απαλλάσσεται κάθε υποχρέωσης επισκευής, συντήρησης,  βελτίωσης ή φύλαξης της έκτασης.

4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν ευθύνεται  για οποιαδήποτε πραγματικά ή νομικά ελαττώματα του ακινήτου.

Πηγή: thebest.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18