search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:48
MENU CLOSE

Τραμπ: Θα εξαφανίσω τα γερμανικά αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ

01.06.2018 15:04
Τραμπ: Να απελαύνονται «χωρίς δικαστές και δίκη» οι παράνομοι μετανάστες - Media
 
Φαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε επιβάλλοντας δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγεται στις ΗΠΑ (και) από την Ε.Ε.
 
Αντιθέτως, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να δήλωσε ότι θα «κυνηγήσει» τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρις ότου «να μην κυκλοφορεί ούτε μια Μερσέντες στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης».
 
Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Τραμπ εκμυστηρεύτηκε τις προθέσεις του στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Απρίλιο. Η γαλλική προεδρία αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
 
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ άνοιξε μια έρευνα σχετικά με τις εισαγωγές οχημάτων, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει επιπλέον 25% δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, στο ίδιο πλαίσιο «εθνικής ασφαλείας» με το οποίο επιβλήθηκαν και οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο.
 
Μια τέτοια κίνηση θεωρείται καταστροφική για τις γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που κυριαρχούν στην αγορά πολυτελών οχημάτων στις ΗΠΑ κατέχοντας ποσοστό κοντά στο 90%.
 
Σημειώνεται ότι η BMW είναι ιδιοκτήτρια και της Rolls Royce, η Daimler κατέχει τη Mercedes Benz και η Volkswagen ελέγχει τις Bentley, Bugatti, Porsche και Audi. Ο Τραμπ έχει και στο παρελθόν ασκήσει κριτική στην εμπορική πολιτική της Γερμανίας, λέγοντας ότι είναι μονόπλευρη.
 
Το ανησυχητικό είναι ότι αναλυτές εκτιμούν ότι αν η Ε.Ε. αντιδράσει στους δασμούς που επιβάλλει ο Τραμπ, τότε είναι πολύ πιθανόν οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Ευρώπη.
 
Το ρεπορτάζ του Wirtschaftswoche δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές, ενώ επικαλείται ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικάνων αξιωματούχων και διπλωματών. Ερώτηση προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο σχετικά με το δημοσίευμα απλώς έλαβε παραπομπή στην Ουάσινγκτον.
 
Πληροφορίες: Autoblog
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47