23/09/2020 23:19:06

Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου στον 34ο Δρόμο Θυσίας Διστόμου (Photos)

Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου στον 34ο Δρόμο Θυσίας Διστόμου (Photos) - Media

 

Ο διοικητής της Σχολής Ευελπίδων υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, αρκετοί Ευέλπιδες και σπουδαστές της σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών έδωσαν το «χακί παρών» μεταξύ εκατοντάδων δρομέων και περιπατητών στον 34ο Δρόμο Θυσίας Διστόμου, που διεξήχθη το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Σφαγή του Διστόμου Βοιωτίας από τα γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944.

Ο Δρόμος Θυσίας Διστόμου- που διοργανώνεται από τον δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΑΣΑΕΔ - είναι μια διαδρομή 11,2 χλμ από τον Καρακόλοθο μέχρι την μαρτυρική πόλη και ολοένα αυξάνεται το κύρος του και όσον αφορά το εύρος των συμμετοχών με περισσότερους συλλόγους από την Αθήνα και αλλού, αλλά και την διευρυνόμενη συμμετοχή δρομέων από τη ευρύτερη περιοχή.

Αίσθηση έκανε φέτος και η ακόμα πιο μεγάλη προσέλευση κόσμου στην διαδρομή και στον τερματισμό για να χειροκροτήσει τους συμμετάσχοντες.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής του διοικητή της ΣΣΕ ως δρομέα, ο δήμαρχος Γιάννης Γεωργακός του επέδωσε τιμητική πλακέτα και έδωσαν μαζί τα πρώτα βραβεία.

Στην σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος είπε: «Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή, να φιλοξενούμε εδώ στο Διστομο, ως δρομέα του 34ου Δρόμου Θυσίας, και τον διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, τον υποστράτηγο Χαράλαμπο Λαλουση.

Στο πρόσωπό του ο δήμος και η οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων Μνήμης, θέλει συμβολικά να τιμήσει - με την πλακέτα αυτή- όλες τις στρατιωτικές σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών και των τριών Κλάδων των Ένοπλων Δυνάμεων που τα τελευταία χρόνια, συστηματικά τιμούν με δυο τρόπους την μνήμη των σφαγιασθέντων Διστομιτών από τα γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα, στις 10 Ιούνη 1944.

Πρώτον, με την μαζική συμμετοχή τους στον Δρόμο Θυσίας,

δεύτερον με την ένταξη στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, επιμορφωτικών επισκέψεων και προσκύνημα στο Μαυσωλείο

και στο μουσείο θυμάτων Ναζισμού. Είναι αυτονόητη η σημασία της κίνησης αυτής ως στοιχείο της εκπαίδευσης των νέων Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε βέβαιοι εδώ στο Δίστομο πως οι επισκέψεις αυτές θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιήσουν, όπως και οι επισκέψεις στελεχών και στρατευμένων από τους μείζονες σχηματισμούς της Στερεάς Ελλάδας.

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής να σας ενημερώσω ότι φέτος η σχολή Ευελπίδων, το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, γιορτάζει τα 190 χρόνια του καθώς ιδρύθηκε στο Ναύπλιο την 1η Ιουλίου 1828 με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια. Πριν μερικά χρόνια πληροφορηθήκαμε ότι η Σχολή Ευελπίδων έχει διακριθεί και καταταγεί στα 10 καλύτερα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αυτό ως πολίτες μας χαροποιεί.

Αγαπητέ στρατηγέ Λαλουση, με τη ευκαιρία αυτής της σημαντικής επετείου της Σχολής, θέλουμε εκ μέρους όλων μας να ευχηθούμε μέσα από εσάς στην σχολή Ευελπίδων να ευοδώσει με τον καλύτερο τρόπο τον ιερό σκοπό ίδρυσης της που δεν είναι άλλος από την προάσπιση των συνόρων της χώρας. Άριστοι Ευέλπιδες και άριστοι αξιωματικοί σημαίνει ισχυρή δύναμη αποτροπής».

Ο διοικητής της ΣΣΕ ευχαρίστησε για την πλακέτα, είπε ότι αυτή θα κοσμεί το μουσείο της σχολής και διαβεβαίωσε ότι η σχολή Ευελπίδων πίστη στις αρχές ίδρυσης της από τον Ιωάννη Καποδίστρια, προετοιμάζει τα στελέχη του στρατού για να διασφαλίζουν την ασφάλεια της Ελλάδας.

Στην συνέχεια η ομάδα της σχολής επισκέφθηκε το μουσείο θυμάτων Ναζισμού Δίστομου και ξεναγήθηκε από τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του μουσείου Λουκά Δημάκα και Χρήστο Παπανικολάου οι οποίοι απάντησαν και σε ερωτήσεις των Ευελπίδων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.