17/02/2020 07:58:35

Αυτό είναι το μεγαλύτερο «νεκροταφείο των τανκ» - Πού βρίσκεται και γιατί (Photos)

Αυτό είναι το μεγαλύτερο «νεκροταφείο των τανκ» - Πού βρίσκεται και γιατί (Photos) - Media
 
Εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα τανκς σκούριαζαν σε νεκροταφείο αρμάτων στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, το 2014, τη στιγμή που τα ρωσικά τεθωρακισμένα ήταν είναι σε θέση μάχης στους δρόμους της Κριμαίας.
Το οικόπεδο βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία και ένας 18χρονος φωτογράφος, ο Παβέλ Ίτκιν, κατάφερε να τρυπώσει χωρίς να τον αντιληφθούν οι φρουροί και να βγάλει εντυπωσιακές φωτογραφίες, τις οποίες δημοσίευσε η βρετανική Daily Mail. Τα τανκς είναι σε ένα εργοστάσιο μαζικής παραγωγής τεθωρακισμένων, το οποίο όμως παρήκμασε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και εκατοντάδες άρματα έμειναν παρατημένα. Το Χάρκοβο απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Κριμαία.
Ωστόσο, τα παροπλισμένα άρματα στο εργοστάσιο που αποτελούσε κάποτε γρανάζι της σοβιετικής πολεμικής μηχανής, μαρτυρούν τον βαθμό εξάρτησης της Ουκρανίας από το Κρεμλίνο. Το εργοστάσιο ήταν εξειδικευμένο στον εκσυγχρονισμό των αρμάτων τύπου T-64, T-72 και T-80, τα οποία κατασκευάζονταν σε γειτονικό εργοστάσιο στο Μάλισεφ. Το Τ-64 είναι κλασσικό σοβιετικό τανκ που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60. Βγήκε στην παραγωγή μία δεκαετία αργότερα και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο διαδεδομένα μοντέλα του 20ου αιώνα.
Το Τ-80 μπήκε σε υπηρεσία το 1976 μαζί με το T-72 και ήταν το πρώτο τανκ με τουρμπίνα αερίου. Το συγκεκριμένο άρμα χρησιμοποιείται και σήμερα από την Ουκρανία με παραλλαγές που ενέκρινε η Ρωσία. Το χρησιμοποιούν ακόμη η Λευκορωσία, η Κύπρος, το Καζακστάν, το Πακιστάν και η Νότια Κορέα. Κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του εργοστασίου, τις δεκαετίες 60΄ και 70΄, η γραμμή παραγωγής μπορούσε να επισκευάζει περισσότερα από 60 άρματα και 55 μηχανές το μήνα.
Τώρα, οι πολεμικές μηχανές στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου έχουν γίνει ένα σκηνικό από άχρηστα παλιοσίδερα, τα οποία, στην καλύτερη περίπτωση, περιμένουν κάποιον να τα ανακυκλώσει. Το νεοσύστατο ουκρανικό κράτος δεν είχε χρήματα ούτε για τη συντήρηση, ούτε για την αναβάθμισή τους. Επισήμως το εργοστάσιο δεν έκλεισε ποτέ και διατήρησε μία μονάδα αναβαθμίζοντας τανκς περιστασιακά.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.