25/01/2020 08:20:33
25.6.2018 / ΣΤAΘΗΣ Σ.
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2026 στις 21-6-2018

Εις την Πόλιν

Εις την Πόλιν - Media

 

Από το «πειρατικό του Στάθη» στο Ποντίκι, 21-6-2018

Εις την Πόλιν

  Στο κακόγουστο και μεγαληγορικό σποτ του Ερντογάν υπάρχει μια σημειολογία κάπως παράξενη για το ανυποψίαστο δυτικό μάτι και παντελώς ακατάληπτη για τους Έλληνες που η ταυτότητά τους βρίσκεται σε κατάσταση silver alert.

  Στο εν λόγω προεκλογικό σποτ ο Ερντογάν αφηγείται το τουρκικό έπος ξεκινώντας απ’ τον Αλπ Αρσλάν, τον νικητή του Μαντζικέρτ, δείχνοντας έτσι ότι ακόμα και σήμερα ο ετεροκαθορισμός του νομάδα εν σχέσει με τη λεία του διαπερνά την ταυτότητά του.

  Ίσως αυτό το συμπέρασμα θα μπορούσε να θεωρηθεί η υπερβολή μιας ιδιότροπης ανάγνωσης, αν ο Ερντογάν δεν συνέχιζε την απαγγελία του παροτρύνοντας την Τουρκία «να προχωρήσει – την παρακολουθεί η Ιστανμπούλ», η Κωνσταντινούπολη, η Πόλη!

  Η είδηση (με την αρχαία έννοια, της κρυμμένης ανακοίνωσης) σε όλο αυτό, αφορά στην κυρίαρχη ομάδα των Οθωμανών που εξουσιάζουν διαχρονικώς την Τουρκία και τη σχέση τους με το πιο πολύτιμο απόκτημά τους, την Κωνσταντινούπολη. Είναι παράδοξο, αλλά τόσους αιώνες μετά, η κυρίαρχη Οθωμανική σέχτα φαίνεται να νιώθει την Πόλη λάφυρο κι όχι πατρίδα.

  Ίσως για αυτό να νιώθουν αενάως οι Οθωμανοί λάφυρα, τις πατρίδες των άλλων…

 Στη χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας, νοτίως της Βόρειας Μακεδονίας, έχουμε καταντήσει να χρησιμοποιούμε τον όρο «Μακεδονομάχοι» απαξιωτικά και ονειδιστικά! Ας μας βοηθήσει ο Θεός…

email: stathispontiki@gmail.com

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.