search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:33
MENU CLOSE

Από ρήξη σε ρήξη: Τελειωμό δεν έχουν οι πολιτικοί και επικοινωνιακοί μπελάδες για το Κίνημα Αλλαγής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2028
5-7-2018
07.07.2018 03:00
pasok-17.jpg
 
Ακόμα και όσοι παρακολουθούν τηλεοπτικά σόου μαγειρικής, ακόμα και αν δεν έχουν μπει ποτέ σε κουζίνα, έχουν καταλάβει ότι τα ποιοτικά υλικά δεν εξασφαλίζουν πάντα την επιτυχία σε μία συνταγή. Το τελικό αποτέλεσμα, άλλωστε, είναι ένας συνδυασμός ταλέντου του μάγειρα, τήρησης βασικών κανόνων, αλλά και δημιουργικότητας.
Η… «μακεδονική σαλάτα» του ΚΙΝΑΛΛ απέδειξε περίτρανα την παραπάνω διαπίστωση, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών κατέδειξε τη διαφαινόμενη… τρικυμία στη συνταγή του φορέα της Κεντροαριστεράς. Η αποχώρηση του Ποταμιού μετά την ανοιχτή διαφωνία του Σταύρου Θεοδωράκη για τη στάση που έπρεπε να κρατήσει το ΚΙΝΑΛΛ αφαίρεσε από τη «συνταγή» ένα βασικό συστατικό την ώρα που η «μαγείρισσα» Φώφη Γεννηματά έχει πάνω στον πάγκο της τον Γιάννη Ραγκούση…
 
Αναγκαστική αποχώρηση
Ήταν αναμενόμενο, έγινε πράξη. «Η παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής θα ήταν συνταγή αποτυχίας» τόνισε ο Θεοδωράκης, καθώς οι τίτλοι τέλους, σε μια σχέση δύσκολη και ολιγόμηνη όπως αποδείχθηκε στην πράξη, έπεσαν την περασμένη Κυριακή, όταν επισημοποιήθηκε η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής. Η σχετική πρόταση «πέρασε» με μεγάλη πλειοψηφία στη Μεγάλη Συνέλευση των Αντιπροσώπων και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Ποτάμι, σύμφωνα με την πρόταση του επικεφαλής, για συνέδριο τον Οκτώβριο για την έγκριση πολιτικών θέσεων, την πολιτική συνεργασιών και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων.
 
Αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη για τη συμμετοχή στο νέο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς ο Θεοδωράκης τόνισε:
«Οι τελευταίες μεγάλες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας. Κάποιοι θεωρούν ότι τα προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής δημιουργούνται από τις διαφορετικές φωνές. Είναι λάθος. Αποφάσισαν, λοιπόν, εντελώς ξαφνικά και έξω από αυτά που είχαν συμφωνηθεί, να μετατρέψουν το Πολιτικό Συμβούλιο σε συμβουλευτικό όργανο. Και καλούν την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να ταυτιστεί απολύτως με την Κ.Ο. της ΔΗΣΥ.
Αν δεχθούμε αυτά τα τελεσίγραφα, αυτό θα σημάνει την εγκατάλειψη των ριζοσπαστικών θέσεων του Ποταμιού στην Παιδεία, στη Δημόσια Διοίκηση, στα δικαιώματα, στην οικονομία. Είχαμε την υποχρέωση, λοιπόν, να βρούμε μια λύση. Η απόφασή σας, η απόφασή μας – με συντριπτική πλειοψηφία – να απεμπλακούμε από το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτή τη στιγμή η αναγκαία επιλογή».
 
Μόνο εκλογές!
Με δήλωσή του στην «Καθημερινή» ο Θεοδωράκης υπενθύμισε ότι «κατά εποχές όλοι έχουν και μια πληροφορία για το ποιον φλερτάρει το Ποτάμι. Σας θυμίζω τα πρωτοσέλιδα που μας συνέδεαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως και τα πολεμικά πρωτοσέλιδα για τις σχέσεις μας με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ». Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «το Ποτάμι δεν θα αλλάξει έδρανα σε αυτή τη Βουλή. Έχουμε έναν μικρό κατάλογο με τα επτά σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνει μια νέα κυβέρνηση. Από τις απαντήσεις λοιπόν που θα πάρουμε σε αυτές τις επτά προτεραιότητες θα εξαρτηθεί η στάση μας απέναντι στον νικητή των εκλογών».
 
Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα σε συνέντευξή του στον Alpha τόνισε ότι πρόκειται για έναν «συνοπτικό κατάλογο λύσεων με τον οποίο θα προσέλθουμε σε μια συζήτηση και, αν αυτές οι λύσεις ικανοποιηθούν, μπορεί το Ποτάμι να στηρίξει, είτε διά της ανοχής είτε με την ψήφο εμπιστοσύνης, μια επόμενη κυβέρνηση. Το Ποτάμι θέλει να μην υπάρχει ακυβερνησία στη χώρα, δεν θέλει να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική, άρα πρέπει να λύσουμε τον γόρδιο δεσμό».
Απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει το Ποτάμι όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, επανέλαβε τη θέση του ότι, αν η κυβέρνηση φέρει τη συμφωνία και αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛΛ, την επόμενη μέρα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα δίλημμα γιατί είναι σαφές ότι εάν φέρει τη συμφωνία, ακόμα κι αν ψηφιστεί, την επόμενη μέρα αποχαιρετώντας την κυβέρνηση οι ΑΝΕΛΛ δεν θα έχει πλειοψηφία. Και έχω ξεκαθαρίσει ότι το Ποτάμι δεν θα είναι αυτό που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
 
Στα όρια με τον Ραγκούση
Ως απόφαση ειλημμένη από καιρό υποδέχθηκε η Χαριλάου Τρικούπη την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛΛ. Τόνιζαν ότι στις εκλογές του Νοεμβρίου και στο συνέδριο του Μαρτίου αποτυπώθηκε με σαφήνεια ότι το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τον ευρύτερο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου. Έκαναν λόγο για αμφιθυμίες και για μετέωρα βήματα που δεν βοήθησαν και πως προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς.
 
«Το πρόβλημα ήταν πολύ λιγότερο θέματα διαφωνιών με εμάς και περισσότερο συμπτωματικά, δεν ξέρω, ή όχι συμφωνιών με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα το τελευταίο διάστημα. Είναι δηλαδή πολλές οι συμπτώσεις απόψεων με μία σειρά κυβερνητικών αποφάσεων και συνεχείς οι αντιρρήσεις σε όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες έφερναν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση» σημείωσε για την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛΛ ο Μανώλης Όθωνας, διευθυντής του γραφείου της Γεννηματά.
 
Αντίστροφα πάντως φαίνεται ότι μετρά ο χρόνος και για ακόμη ένα διαζύγιο εντός του ΚΙΝΑΛΛ. Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Γιάννης Ραγκούσης στη Γεννηματά με αφορμή τη συνθήκη των Πρεσπών, αλλά ολοκληρώνοντας επί της ουσίας έναν κύκλο ιδιαίτερα αυστηρής κριτικής στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛΛ από τη στιγμή που ζήτησε «εκλογές τώρα», δείχνει ότι ο πρώην υπουργός αποτελεί «ξένο σώμα» για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι «είμαι και παραμένω στο Κίνημα Αλλαγής και αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έρθουμε σε επαφή με τη βάση μας, από την οποία έχουμε αποκοπεί ειδικά όσο υπό την ηγεσία της κ. Γεννηματά πηγαίνουμε προς τον κ. Μητσοτάκη».
 
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ραγκούση ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης αρκέστηκε να δηλώσει πως «εδώ και καιρό στο Κίνημα Αλλαγής δεν ασχολούμαστε με τον κ. Ραγκούση, όπως και εκείνος δεν ασχολείται με το Κίνημα Αλλαγής. Έχει κάνει την επιλογή του και συμπεριφέρεται ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ραγκούσης απάντησε στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ πως «θα ήθελα, σε παρακαλώ, να κατανοήσεις ότι δεν συμπεριφέρομαι ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛΛ – στο οποίο παραμένω –, ο οποίος απλώς αρνούμαι να με καταστήσεις κι εμένα υπάλληλο του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και υπεργολάβο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:33