search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:09
MENU CLOSE

Τραπεζικός εξορθολογισμός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2030
19-7-2018
23.07.2018 03:00
trap-3.jpg
 
Σε φάση μεγάλης αναδιοργάνωσης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των θυγατρικών τους τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό βρίσκονται εδώ και καιρό οι ελληνικές τράπεζες. Στόχος τους είναι ο εξορθολογισμός των εξόδων στο πλαίσιο γενικότερων προγραμμάτων εξυγίανσης που «τρέχουν», αλλά και η «απελευθέρωσή» τους από δραστηριότητες που δεν έχουν άμεση σχέση με τον τραπεζικό τομέα.
Οι πιο πρόσφατες κινήσεις στις οποίες προχώρησαν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν η πώληση της Piraeus Bank Romania στην J.C. Flowers & Co. και η απόκτηση της Banka NBG Albania από την American Bank of Investments.
Εκτός όμως από τις παραπάνω περιπτώσεις που στέφθηκαν με επιτυχία, βρίσκονται σε εξέλιξη και σημαντικά στοιχήματα, κυρίως στο «εσωτερικό μέτωπο», όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά το «ναυάγιο» της συμφωνίας με την Exin, αλλά και της Eurobank Property Services, θυγατρικής της Eurobank στον τομέα διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Πιο αναλυτικά:
 
Με 19% στην Piraeus Bank Romania η EBRD
Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες η πώληση της ρουμανικής θυγατρικής της Πειραιώς στην J.C. Flowers & Co., μετά και το πράσινο φως από την κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας.
«H Τράπεζα Πειραιώς και η J.C. Flowers & Co. ολοκλήρωσαν τη μεταβίβαση της Piraeus Bank Romania, θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε.» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με τον διευθύνοντα σύμβουλου του ομίλου Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου να χαιρετίζει την επόμενη ημέρα της Piraeus Bank Romania.
 
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια έμπειρη εταιρεία, όπως είναι η J.C. Flowers & Co., διαθέτει όλους τους απαιτούμενους πόρους για να συντελέσει στην εξέλιξη της Τράπεζας στη Ρουμανία, προς όφελος τόσο των πελατών της όσο και των εργαζομένων της» τονίζει ο κ. Μεγάλου.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της J.C. Flowers & Co. Κρίστοφερ Φλάουερς, σημειώνει πως «η Piraeus Bank Romania διαθέτει ισχυρές βάσεις και μια δυνατή ομάδα, την οποία αποκτήσαμε από έναν από τους πιο διακεκριμένους τραπεζικούς ομίλους της Ευρώπης», ενώ προσθέτει ότι «θα ενώσουμε τις δυνάμεις μαζί με την Piraeus Bank Romania για να δημιουργήσουμε ένα ενεργό παίκτη στη ρουμανική τραπεζική αγορά, με βελτιωμένα προϊόντα για τους πελάτες της Τράπεζας».
Σημειώνεται ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί όλες τις κατηγορίες των πελατών και, στηριζόμενη στην εγχώρια παρουσία της, στοχεύει να εξελιχθεί σε σημαντικό παίχτη στη ρουμανική τραπεζική αγορά.
H UBS Limited ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή.
 
Εθνική: Πώληση θυγατρικής στην Αλβανία – Σε εξέλιξη η Εθνική Ασφαλιστική
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης του 100% της Banka NBG Albania Sh.A. στην American Bank of Investments, μετά τη λήψη των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων από την Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας και την Αρχή Ανταγωνισμού της Αλβανίας.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, αυξάνει το δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) της ΕΤΕ του πρώτου τριμήνου 2018 κατά 11 μονάδες βάσης, μετά την επίπτωση που αναγνωρίστηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 κατά την υπογραφή της συνολικά θετικής κεφαλαιακά συναλλαγής.
 
Πάντως, παρά την επιτυχή έκβαση στην Αλβανία, η διοίκηση της Εθνικής έχει να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση της οποίας έχει εξελιχθεί σε… θρίλερ. Μετά το ναυάγιο με την Exin επανήλθαν στο προσκήνιο οι Κινέζοι και μάλιστα με δύο εκπροσώπους, τη Fosun και την Gongbao.
Μετά την αποχώρηση της Fosun πηγές της Εθνικής Τράπεζας διαβεβαιώνουν ότι η προσφορά της Gongbao θα εξεταστεί άμεσα, αναφέρουν ωστόσο ότι παραμένει ανοιχτό το Σχέδιο Β, το οποίο προβλέπει τη Δημόσια Προσφορά (IPO) της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις τελευταίες εξελίξεις, που έχουν αφήσει μοναδικό διεκδικητή του 75% της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας τον κινεζικό όμιλο Gongbao.
 
Υπ’ αυτό το πλαίσιο, η αναφορά πως «οι ιστορικές αξίες και ο σημαντικός ρόλος του Ομίλου της ΕΤΕ στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος επιβάλουν την εξέταση όλων των βέλτιστων λύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας Διεθνούς Δημόσιας Προσφοράς» στην επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας μεταφράζεται με διάφορους τρόπους από την αγορά.
 
Eurobank: «Τρέχει» η πώληση της Eurobank Property
Τη διαδικασία πώλησης της 100% θυγατρικής της Eurobank Property Services «τρέχει» και η Eurobank, δίνοντας ως «προίκα» στον αγοραστή πενταετή σύμβαση παροχής υπηρεσιών για εκτιμήσεις, διαχείριση και μεσιτεία ακινήτων.
Ενδιαφέρον για την απόκτηση της Eurobank Υπηρεσίες Ακινήτων Α.Ε. (Eurobank Property Services) έχουν επιδείξει εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν την κρίσιμη μάζα εργασιών τους.
 
Η Eurobank Property Services έκλεισε τη χρήση 2016 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) με λειτουργικές ζημίες ενός εκατ. ευρώ (1,73 εκατ. το 2015), οι οποίες αποδίδονται από τη διοίκηση στη μείωση των εσόδων από εκτιμήσεις. Αντίθετα, τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών ανήλθαν σε 5,14 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 6%, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από μεσιτεία.
 
Ως αποτέλεσμα της μείωσης των εργασιών από εκτιμήσεις, συρρικνώθηκαν κατά 14% τα έξοδα για υπηρεσίες που παρείχε η Eurobank Property Services, ενώ τα λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, ανήλθαν σε 3,09 εκατ. ευρώ σχεδόν αμετάβλητα. Η εταιρεία στεγάζεται στα πρώην κεντρικά γραφεία της Ωμέγα Τράπεζας στους Αμπελόκηπους, τα οποία περιήλθαν στη Eurobank με την εξαγορά της Νέας Proton.
Το προσωπικό της εταιρείας την 31η Δεκεμβρίου 2016 ανερχόταν σε 51 άτομα και ο αγοραστής θα αναλάβει την υποχρέωση να τους απορροφήσει όλους με υπογραφή νέων συμβάσεων, αφού προηγουμένως λάβουν τη νόμιμη αποζημίωσή τους από τον όμιλο Eurobank.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:08