19/10/2019 11:40:27
2.8.2018 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2032 στις 2-8-2018

Αλλαγές υπουργών και αρχηγών - Τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα

Αλλαγές υπουργών και αρχηγών - Τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα - Media


Η τραγωδία στο Μάτι, με τόσους νεκρούς, και ελλείψεις στο επιχειρησιακό σκέλος, τόσο από τους επικεφαλείς της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και αρμόδιων υπουργών, επιβάλλει στον Τσίπρα να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε αλλαγές προσώπων.

Ο χρόνος που θα γίνουν οι όποιες αλλαγές, προσδιορίζεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο και σε κάθε περίπτωση πριν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπου ο πρωθυπουργός θα ανέβει στην ΔΕΘ.

Είναι βέβαιο, ότι μαζί με τον καταλογισμό ευθυνών σε πρόσωπα που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν επαρκώς στην επιχείρηση που έγινε στο Μάτι, (πρόβλεψη, συντονισμός, επικοινωνιακά λάθη) ο Τσίπρας θα πρέπει να αξιολογήσει και μια σειρά άλλους συνεργάτες του, προκειμένου να πάει σε μια σύνθεση κυβέρνησης που να μπορέσει να τρέξει τις διαδικασίες αποκατάστασης όσων επλήγησαν από την φωτιά, αλλά και σε ένα σχήμα, που θα δώσει την μάχη των εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να αναμένουμε σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο και στον κρατικό μηχανισμό.

Νίκος Τόσκας

Αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να διαστάσει ο Τσιπρας. Απαράδεκτη και εκτός τόπου η εμφάνιση του στην συνέντευξη τύπου. Τον στηρίζουν για την εντιμότητα του, αλλά έχει αποδειχθεί ανίκανος πολιτικά να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Εχει κακές σχέσεις με ανώτατους αξιωματικούς, με τον επικεφαλής της ΕΥΠ, με υπουργούς με βουλευτές, ακόμα και με τους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός οτι ανήκει στην ομάδα Κοτζιά, ελάχιστη σημασία έχει αυτή την ώρα.

Παναγιώτης ΚουρουμπλήςΈπρεπε να είχε φύγει από την περίοδο της μόλυνσης του Σαρωνικού. Αργά αντανακλαστικά, πολλές φορές με δηλώσεις του δημιουργεί πολιτικά προβλήματα που τρέχει να τα μαζέψει το Μαξίμου. Ο υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο κ.Σαντορινιός δεν έχει το πολιτικό βάρος να πάρει πάνω του δύσκολες καταστάσεις.

Πάνος Σκουρλέτης

Ο υπουργός Εσωτερικών είναι ίσως ο μόνος που δεν υπέπεσε σε υπερβολές, αστοχίες και επικονωνιακά λάθη αυτές τις μέρες. Πρώτος από τους υπουργούς που έκανε αυτοκριτική, εντόπισε παραλείψεις, μίλησε για σχέδιο την επόμενη μέρα. Λάθος του που δεν έβαλε βέτο για να μην γίνει η σύσκεψη on camera με τον πρωθυπουργό, που αποτελεί βασικό στοιχείο κριτικής από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ.
Αν ήταν επικεφαλής σε εκείνη την συνέντευξη τύπου, αντί του Τόσκα, δεν θα εξελίσσονταν σε επικοινωνιακή τραγωδία για την κυβέρνηση.

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Τόσα λάθη σε τόσο λίγο χρόνο...

Κακώς άφησε τον πρωθυπουργό να ενημερώνεται μπροστά στις κάμερες ( ακόμα και αν  το επέτρεψε ο ίδιος). Κακή εμφάνιση στην συνέντευξη τύπου.
Απαράδεκτη η οργάνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στα καμένα. Σημαντικό, πολιτικό και επικοινωνιακό λάθος. Αργησε να ξεκινήσει τη τακτική ενημέρωση, και όταν το έκανε, είχε χαθεί η μπάλα.
Αν μείνει στην θέση του( το πιθανότερο) θα πρέπει να δημιουργήσει ένα καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας με τα ΜΜΕ, χωρίς αποκλεισμούς, πολωτικές συμπεριφορές και φανατισμούς. Η εμπιστοσύνη που του έχει ο πρωθυπουργός, οι γνώσεις του και το νεαρό της ηλικίας του, δεν πρέπει να επισκιάζονται από ξεπερασμένες αντιλήψεις.

Παύλος Πολάκης

Ανεξάρτητα αν έχουν γίνει κάποιες αξιόλογες προσπάθειες στον τομέα ευθύνης του, έπρεπε να είχε αντικατασταθεί εδώ και καιρό. Το ύφος της πολιτικής του αντιπαράθεσης, το λεξιλόγιο και η εν γένει πολιτική του παρουσία δεν συνάδει με στέλεχος προερχόμενο από την Αριστερά.

Χριστόφορος Βερναρδάκης

Με την ατυχή, τουλάχιστον, δήλωση - προτροπή του να σταματήσουν οι βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα γιατί είναι μόλις 44 ετών ο Χριστόφορος Βερναρδάκης διεκδικεί επάξια μια θέση μεταξύ των κορυφαίων στη λίστα με τις πολιτικές ανοησίες που ειπώθηκαν αυτές τις μέρες. Η προφανής πίστη του προς τον πρωθυπουργό ωστόσο δεν αποτελεί βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη τόσο απαιτητικών καθηκόντων όσο αυτό «της εκπόνησης ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας» που του ανατέθηκε. Ενδεχομένως σοφότερες (δεύτερες) σκέψεις οδηγήσουν τον πρωθυπουργό στην αναζήτηση ενός ειδικού – έστω και λιγότερο πιστού και αφοσιωμένου – για αυτήν την κρίσιμη και απαραίτητη μετά τις διαπιστωμένες τραγικές ανεπάρκειες εργασία ανασυγκρότησης των δομών πολιτικής προστασίας.

Ρένα Δούρου

Την εκλεγμένη Περιφερειάρχη Αττικής δεν μπορεί να την καρατομήσει ο Τσίπρας. Σχεδόν μηδενικό έργο στην θητεία της, πομφόλυγες, ύφος και ουσία τίποτα. Δεν μπήκε μπροστά σε καμία μάχη. Απούσα από την Μάνδρα. Απούσα από το Ματι.
Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα είναι απούσα και από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Να είναι ξανά υποψήφια στην Περιφέρεια Αττικής, ούτε λόγος.

Σώματα Ασφαλείας - Πολιτική Προστασία

Επιλογή (ορθή) του πρωθυπουργού ήταν για όσο ακόμα έβγαιναν οι καπνοί από τα αποκαΐδια  να προσφέρει ασπίδα προστασίας στους ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες  που είχαν την ευθύνη  για την λειτουργία του μηχανισμού πυροπροστασίας. Ωστόσο, τα λάθη, οι παραλείψεις και η ανεπάρκεια που επέδειξαν έχουν ήδη δρομολογήσει τις σαρωτικές αλλαγές στα ηγετικά κλιμάκια.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.