search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:48
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως – Προαναγγελθέν έγκλημα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2032
2-8-2018
04.08.2018 03:00
ΚΚΕ: Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας – Συνεχίζονται τα ανοίγματα για την «κοινωνική συμμαχία» - Media
 
Το ΚΚΕ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το μόνο κόμμα που έχει πραγματοποιήσει ημερίδα πολύ πρόσφατα για τα ζητήματα της αντιπυρικής προστασίας. Ακριβώς αυτό το στοιχείο προβάλλεται αυτές τις ημέρες από τον Περισσό, ο οποίος καταλογίζει ευθύνες στις πολιτικές υπέρ της ιδιωτικής κερδοφορίας που ακολουθήθηκαν, ιδίως μετά το 1998. Σε αυτές περιλαμβάνει, εκτός από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., και τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ ως συνεχιστή.
 
«Οι συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης, από το ‘‘τα κάναμε όλα καλά’’ μέχρι το ‘‘αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη’’ δεν μπορούν να κρύψουν την προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στην Αν. Αττική. Ακριβώς ό,τι έκαναν και οι προηγούμενοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Σύμφωνα με τον Περισσό, «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, στα τριάμισι χρόνια της αντιλαϊκής διακυβέρνησής του πρόλαβε να διατηρήσει και να επεκτείνει την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, να συνεχίσει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Πρόλαβε κι αυτός να βάλει στα αζήτητα τα αναγκαία, για τη ζωή του λαού, έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί δεν προσφέρονται για κέρδη και επενδύσεις. Όσο για τη γνωστή τακτική της ‘‘καμένης γης’’, που αντιγράφει από τους προηγούμενους, δεν πείθει πια κανέναν».
 
Προαναγγελθέν έγκλημα
Κάνοντας λόγο για «χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος» το ΚΚΕ, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Υγείας και Υποδομών και Μεταφορών απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της υγείας, την αποκατάσταση των καταστροφών και την αποζημίωση των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές. «Η πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, με τις τραγικές συνέπειές της, τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους, τις καταστροφές περιουσιών και δασικών εκτάσεων, είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενός εγκλήματος που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις – σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ –, η οποία όχι μόνο δεν διαμόρφωσε ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, αλλά κάθε χρόνο υποβαθμίζει τους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και μειώνει την κρατική χρηματοδότηση. Συνέπεια είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, υποδομές, προσωπικό» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, στο κείμενο της ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.
 
Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Κατσώτης στις 21 Ιουνίου, δηλαδή μόλις έναν μήνα πριν από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όταν και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα. Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ για τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο αλλά και γενικότερα για το επίπεδο θωράκισης της πυροπροστασίας της χώρας, τόνισε πως «είναι γνωστό ότι αν συνυπάρξει μια σειρά επιβαρυντικών παραγόντων, όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι, τότε θα κινδυνέψουν και τη φετινή περίοδο ο δασικός μας πλούτος και η περιουσία του λαού μας».
 
Ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε μάλιστα πως «ανησυχούμε, λοιπόν, έντονα και την εκφράσαμε αυτή την ανησυχία μας μέσα και από μια ημερίδα που κάναμε. Φαντάζομαι ότι πήρατε τα υλικά της, γιατί σημαντικοί άνθρωποι με μεγάλη πείρα κατέθεσαν τις απόψεις τους και πιστεύουμε ότι και αυτές οι απόψεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αν πράγματι εδώ υπάρχει η πολιτική βούληση να παρθούν όλα εκείνα τα προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφές και φέτος. Η αγωνία μας είναι βάσιμη και αν θα δούμε τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία και στη Νάξο, επιβεβαιώνεται η ανησυχία μας αυτή. Πηγάζει, όμως, κύριε υπουργέ, και από τα ίδια τα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζεται συνολικά από το 1998 και μετά, όπου άρχισε να αποδομείται αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός πυροπροστασίας στη χώρα μας, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων».
 
Περικοπές και διάλυση
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί αποτυπώνουν, αν θέλετε, και το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει για την προστασία των δασών αυτή την περίοδο. Είναι γεγονός ότι ο μέσος όρος των δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα μειώθηκε το ’15, ’16, ’17 και ’18 από τη σημερινή κυβέρνηση πολύ περισσότερο, σε σχέση με αυτόν που ήταν το 2009. Συνέπεια αυτών είναι να έχουμε απουσία προληπτικών μέτρων, όπως δασικοί δρόμοι, αντιπλημμυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσχέρεια στη λειτουργικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος αναφορικά με τον κατασταλτικό τομέα, αφού διατηρείται, όπως κι εσείς είπατε και πρόσφατα στην επιτροπή, ένας πεπαλαιωμένος στόλος πυροσβεστικών οχημάτων που πάνω από το 55% περίπου είναι πέραν της εικοσαετίας».
 
Και κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Κατσώτης σημειώνοντας πως «άρα, λοιπόν, έχοντας υπ’ όψιν όλα αυτά και το μειωμένο προσωπικό αλλά και αυτά που έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη εδώ, κύριε υπουργέ, σε σχέση με τον κεντρικό σχεδιασμό, που είναι αναγκαίος να υπάρξει και όχι τη διάχυση – αν θέλετε – της πυροπροστασίας σε δήμους, περιφέρειες, σε άλλους φορείς, πρέπει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, ο οποίος να υλοποιείται με όλα αυτά τα προληπτικά μέτρα, προκειμένου πραγματικά να έχουμε προστασία των δασών και της περιουσίας του λαού μας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:46