17/02/2020 12:39:06

Κρήτη: Εφοδιάζονται με «όπλα» στον αγώνα κατά της φονικής πεταλούδας

Κρήτη: Εφοδιάζονται με «όπλα» στον αγώνα κατά της φονικής πεταλούδας - Media

 

Ξεκινάει η νέα περίοδος φύτευσης ντομάτας και οι αγρότες των υπαίθριων και θερμοκηπιακών κελλιεργειών «τρέχουν» για να «θωρακιστούν» για την Tuta Absoluta.

Tην ίδια στιγμή οι αγρότες έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες για να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι, μέσα από ενημερωτικά σεμινάρια, ενόψει της μεγάλης ενημερωτικής εκδήλωσης που θα γίνει στα μέσα Σεπτέμβρη, με στελέχη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ηδη λοιπόν την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε στο Τυμπάκι μια ενημερωτική βραδιά, μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή των αγροτών να ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει μια ακόμη τέτοια εκδήλωση. Οι αγρότες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους τρόπους και τις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν με στόχο την όσο το δυνατόν καλυτερη αντιμετώπιση της φονικής πεταλούδας, μέχρι την εφαρμογή της μεθόδου «κομφουζιο» που έχει προσδιοριστεί μέσα στο 2019.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες σημαντικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι η καταστροφή στην παραγωγή ντομάτας σε όλη την Κρήτη το προηγούμενο διάστημα ξεπερασε το 50% λόγω της Tuta Absoluta.

Το σημαντικό νέο που είχαμε στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Τυμπάκι, είναι ότι συγκεκριμένη εταιρεία, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ένα εγκεκριμένο φάρμακο, που θα ενισχύσει την προσπάθεια των αγροτών για την προστασία της παραγωγής τους.

Μέχρι φυσικά - όπως έχει ειπωθεί - να ξεκινήσει η καθολικής καταπολέμηση της φονικής πεταλούδας, όπως αποφασίστηκε μετά από την επίσκεψη των αγροτών - στα μέσα Ιούλη - στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μια συνάντηση στην οποία τα στελέχη του Υπουργείου αντιλήφθηκαν το μέγεθος του προβλήματος και δήλωσαν πως είναι θετικοί στην στήριξη των αγροτών του νησιού, ακούγοντας δια στόματος του διευθυντή του γραφείου του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου κ. Νίκου Βάγια, ότι οι εξελίξεις θα ειναι άμεσες για τη χρηματοδότηση της Κρήτης, με στόχο την καταπολέμηση της φονικής πεταλούδας με τη μέθοδο «Κομφούζιο».

 

Πηγή: ekriti.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.