search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:20
MENU CLOSE

«Σουρωτήρι» και απ’ τους ψαράδες!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2034
14-8-2018
21.08.2018 03:00
sp1408mixanotratajjj.jpg

 

Συστηματικές παραβιάσεις στο Αιγαίο από… τουρκικές μηχανότρατες

Σαν να μην μας έφταναν οι συνεχείς, συστηματικές και αυξανόμενες σε ένταση και αριθμό παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και οι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας εκ μέρους της Τουρκίας πάνω από το Αιγαίο, τώρα οι Τούρκοι φαίνεται ότι βρήκαν μια νέα φάμπρικα παραβιάσεων, αυτή τη φορά εντός των χωρικών μας υδάτων.

Αντί για τις θερμές εμπλοκές μεταξύ των πιλότων των πολεμικών αεροσκαφών, αυτή τη φορά το «καθήκον» να μετατρέψουν σε ξέφραγο αμπέλι τα εθνικά μας σύνορα αναλαμβάνουν οι… ψαράδες της γείτονος, οι οποίοι – αντίθετα από τις εξαιρετικά «θερμές» μεθόδους των συμπατριωτών τους στον αέρα – επιδίδονται σε μια χαμηλής έντασης, αλλά εξαιρετικά ζημιογόνο για τους Έλληνες συναδέλφους τους παραβατικότητα.

Μια παραβατικότητα πάντως που – εκτός από την προφανή οικονομική ζημιά – εμπεδώνει την αντίληψη ότι η ελληνική επικράτεια μπορεί να γίνεται συστηματικά «σουρωτήρι», καθώς οι ελληνικές αρχές, των οποίων οι αντοχές και οι ικανότητες βρίσκονται υπό συνεχή «τεστ κοπώσεως» εκ μέρους της Τουρκίας, είτε ολιγωρούν είτε αδυνατούν να εφαρμόσουν τη νομιμότητα.

Την τελευταία εβδομάδα έως και σήμερα συνεχή είναι τα προκλητικά περιστατικά, κατά τα οποία τουρκικές μηχανότρατες εντοπίζονται να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά, κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, όχι απλώς παραβιάζοντας την οριογραμμή, αλλά βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα και 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά.

Αυτές οι παραβιάσεις γίνονται όχι μόνο τη νύχτα, αλλά ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κοντά σε τουριστικές περιοχές, όπως κατεγράφησαν τις περασμένες ημέρες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ανάμεσα στην Πάτμο και τους Αρκιούς!

«Περισσότερο προκλητική από τη στάση των μεγάλων τουρκικών αλιευτικών, ωστόσο, θεωρούμε την αδιαφορία και ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών, δεδομένου ότι, παρ’ όλες τις επανειλημμένες καταγγελίες που λαμβάνουν καθημερινά από πολίτες, αλιείς, τουριστικά σκάφη και από το Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος”, επί μία εβδομάδα δεν είναι σε θέση να απωθήσουν τα τουρκικά αλιευτικά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα» τονίζει στο «Ποντίκι» ο πρόεδρος του «Αρχιπελάγους» Θοδωρής Τσιμπίδης.

Υπόλογοι… οι Έλληνες!

Αξιοσημείωτα είναι όμως και τα πολυάριθμα περιστατικά κατά τα οποία Έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν στις λιμενικές αρχές την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών, αλλά τελικά καταλήγουν να είναι οι ίδιοι υπόλογοι και στόχος ελέγχων, αντί να αξιοποιούνται οι πληροφορίες που προσφέρουν για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων από τα τουρκικά σκάφη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι τουρκικές μηχανότρατες παραμένουν επί μέρες στα ελληνικά νερά και επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο για να εκφορτώσουν την ψαριά τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή που τα αντίστοιχα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρεύουν, ενώ οι Έλληνες παράκτιοι αλιείς της περιοχής με δυσκολία επιβιώνουν ψαρεύοντας τα ήδη υπεραλιευμένα ιχθυαποθέματα.

«Σε όλες τις προσεγγίσεις προς τις παράνομες μηχανότρατες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος” δεχόμαστε απειλές και προσβλητικές χειρονομίες, αλλά και την αίσθηση ότι χρόνο με τον χρόνο επεκτείνεται το “κεκτημένο δικαίωμά” τους να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά.

Με τον τρόπο αυτόν δημιουργούνται επικίνδυνα προηγούμενα που μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, καθώς, εάν οι κρατικές αρχές δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοια προκλητικά περιστατικά κατά τους θερινούς μήνες, τι πρέπει να περιμένουμε όταν θα επικρατούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, σε ένα Αιγαίο που εγκαταλείπεται μόλις αναχωρήσουν οι τελευταίοι επισκέπτες» διερωτάται ο Θ. Τσιμπίδης.

Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνητικές και λιμενικές αρχές ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο για το ποια είναι η εθνική μας πολιτική σε αυτό το σημαντικό χρόνιο πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά ένα μεμονωμένο περιστατικό στην περιοχή της Πάτμου, αλλά παρατηρείται τακτικά σε όλη την ανατολική ακτογραμμή του Αιγαίου.

«Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για πτήσεις πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά για μία ξεκάθαρη κλοπή των φυσικών μας πόρων και καταστροφή των αλιευτικών μας πεδίων, η ανοχή αυτής της κατάστασης πιθανώς να έχει και άλλες προεκτάσεις!» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγων ημερών το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:20