search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:20
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ εναντίον Πεπόνη για την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ

20.01.2012 13:47
ΠΑΣΟΚ εναντίον Πεπόνη για την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ - Media

Σκληρή απάντηση από το ΠΑΣΟΚ και αντιδράσεις από Παπακωνσταντίνου και ΕΛΣΤΑΤ προκάλεσε η κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος, ακολουθώντας την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να πάει από εκεί στη Βουλή για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ευθυνών του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της τότε κυβέρνησης.

Σκληρή απάντηση από το ΠΑΣΟΚ και αντιδράσεις από Παπακωνσταντίνου και ΕΛΣΤΑΤ προκάλεσε η κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος, ακολουθώντας την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να πάει από εκεί στη Βουλή για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ευθυνών του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της τότε κυβέρνησης.

Προηγήθηκαν καταγγελίες πρώην μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009. Παρόμοιες καταγγελίες έχει κάνει και ο πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτης, κατά του οποίου κατέθεσε μήνυση ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου για κλοπή υπηρεσιακών στοιχείων από τον προσωπικό ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Κατόπιν αυτού, ο Νίκος Λογοθέτης διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος.

Απαντώντας στον κ. Πεπόνη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Αφού για δεύτερη φορά οι «καταγγελίες»  των δύο οικονομικών Εισαγγελέων  αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη  αρχή τους και αποδείχθηκε «άνθρακας  ο θησαυρός» , ο κ. Πεπόνης επανέρχεται  για να ζητήσει με έγγραφό του την αποστολή στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γ.Α. Παπανδρέου και του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή”.

Εάν  δεν πρόκειται για μια ακόμη  επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας.   Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει, άμεσα, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της.   Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Αντιδράσεις από ΕΛΣΤΑΤ και Παπακωνσταντίνου

Το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπονή για την αποστολή της δικογραφίας που αφορά τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελληνικού χρέους, προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και της ΕΛΣΤΑΤ

«Η καταγραφή του ελλείμματος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία είναι ανεξάρτητη και κατά συνέπεια ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. «Τα στατιστικά στοιχεία καταρτίζονται επί τη βάσει των κανόνων ορθής πρακτικής και των Κανονισμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κι ως εκ τούτου «δεν “κατασκευάζονται” για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον».

Η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή τηρεί απαρασάλευτα την εκ του νόμου υποχρέωσή της να παράγει αξιόπιστα και αδιάβλητα στατιστικά στοιχεία. Η άνευ επιφυλάξεων έγκριση των εν λόγω στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat αποδεικνύει το αδιάβλητό τους. Είναι επομένως λυπηρό να αμφισβητείται η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των στοιχείων που αυτή παράγει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρει πως η ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων «δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά», καθώς στην πράξη «αμφισβητούν τα επικυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας».

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών έλαβε την πρωτοβουλία για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, «ώστε να πάψουν να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν σε προηγούμενες περιόδους την Ελλάδα και τους Έλληνες». «Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια για την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15