04/08/2020 05:52:20

Καρκίνος του ήπατος: Τα επτά κρίσιμα συμπτώματα

Καρκίνος του ήπατος: Τα επτά κρίσιμα συμπτώματα - Media
 
Τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, έμετο και γενική αδυναμία.
 
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ασθενείας από τον εν λόγω τύπο καρκίνου υπερδιπλασιάστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Ο καρκίνος του ήπατος είναι μια σπάνια κατάσταση που συνδέεται με βλάβες και ουλές του ήπατος, μια κατάσταση γνωστή και ως κίρρωση του ήπατος.
 
Αρκετοί τύποι καρκίνου μπορεί να σχηματιστούν στο ήπαρ, αλλά το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (hepatocellular carcinoma) είναι ο πιο κοινός τύπος. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της νόσου είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
 
«Τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος είναι συχνά ασαφή και δεν εμφανίζονται μέχρις ότου ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο», αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
 
Και προσθέτει:«“Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα. Το πιο πιθανό είναι πως θα πρόκειται για κάποια πολύ απλή πάθηση, όπως μια λοίμωξη, αλλά είναι πάντα σώφρον να ενημερώνετε τον γιατρό σας».
 
Τα κρίσιμα συμπτώματα
Τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος περιλαμβάνουν την
(1) ακούσια απώλεια βάρους και
(2) μια αίσθηση ότι είστε πάρα πολύ χορτασμένοι μετά το γεύμα σας, ακόμα και αν αυτό είναι μικρό.
(3) Η απώλεια της όρεξης,
(4) έμετοι και
(5) ένα επώδυνο φούσκωμα/πρήξιμο στην κοιλιά μπορεί επίσης να είναι σημάδια του καρκίνου.
Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος περιλαμβάνουν
(6) Το κιτρίνισμα (ίκτερος) και
(7) τη φαγούρα στο δέρμα.
 
Καρκίνος του ήπατος: Αίτια
Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος. Ωστόσο, η χρόνια μόλυνση με ορισμένους ιούς ηπατίτιδας μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο, αποκάλυψαν επιστήμονες.
 
Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε την ασθένεια εάν έχετε επίσης διαβήτη, κίρρωση και ορισμένες παθήσεις του ήπατος. 
 
Θα μπορούσατε να βοηθήσετε στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος καταναλώνοντας αλκοόλ με μέτρο, ή και καθόλου αν μπορείτε. Οι γυναίκες πρέπει να μην πίνουν πάνω από ένα ποτό την ημέρα, ενώ οι άνδρες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα δύο.
 
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο του εν λόγω καρκίνου.
 
Πηγή: iatropedia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.