search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:43
MENU CLOSE

Ελαφρύνσεις για μικρούς και μεσαίους στο πακέτο Τσίπρα

08.09.2018 16:00
4545345_0.jpg

 

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιμείνει ως το τέλος στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για τη μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Βελλιδείου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, την πρώτη όπως είπε «μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν γίνεται κάτω από τη σκιά των Μνημονίων που βάραιναν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας». Επίσης ο πρωθυπουργός προανήγγειλε 7.500 προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία, μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50%.

Από την κατάμεστη αίθουσα του Βελλιδείου ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε θερμά τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ. Μίλησε για «χώρα με την οποία μας συνδέει μια ισχυρή στρατηγική σχέση, ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η φετινή διοργάνωση και η ξεχωριστή θέση των ΗΠΑ σε αυτήν θα είναι ευκαιρία για τη σύσφιξη των πολιτιστικών αλλά και οικονομικών μας σχέσεων». «Η μεγάλη, η εντυπωσιακή αποστολή σας εδώ σήμερα το αποδεικνύει» σχολίασε και ευχήθηκε «αυτή η συμμετοχή να είναι το έναυσμα για ακόμη στενότερη συνεργασία».

Ελαφρύνσεις αντί παροχών

Όπως αναμενόταν ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά ελαφρύνσεων σε φόρους και εισφορές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα (ώστε να εξουδετερώσει και την κριτική για παροχολογία), καλλιέργησε τις προσδοκίες για τις συντάξεις ώστε να στείλει στην κοινωνία το μήνυμα ότι η έξοδος από τα μνημόνια «δεν είναι κενή περιεχομένου».

Με άλλα λόγια το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είναι διπλής κατεύθυνσης:

– αφενός προς την κοινωνία είναι ότι αφού η κυβέρνηση ανέκοψε το «καθοδικό σπιράλ» της οικονομίας πλέον προχωρά έμπρακτα στη στήριξή της με ελαφρύνσεις και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της εργασίας,

– αφετέρου προς τους δανειστές ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν ξηλώνονται και οι ελαφρύνσεις κινούνται μέσα στα δεδομένα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει από την υπερκάλυψη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πρόθεση της κυβέρνησης είπε ο Αλέξης Τσίπρας είναι «να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν». Παρέπεμψε για «ανάσες» στο δημοσιονομικό χώρο ύψους 3.5 δις ευρώ που σύμφωνα με τις προβλέψεις δημιουργείται από το 2019 μέχρι το 2022. Ωστόσο σημείωσε «από σήμερα κιόλας, και πριν το τέλος του 2018, οι δυνατότητές μας από τη θετική πορεία της οικονομίας είναι διευρυμένες». Ως εκ τούτου, εξήγγειλε ένα πακέτο που η εφαρμογή του έχει αφετηρία το τέλος του χρόνου ή την 1.1.2019.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες, τις επενδύσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, τη στήριξη της εργασίας και την στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Αναλυτικά ο βασικός κορμός των εξαγγελιών Τσίπρα:

Συντάξεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «μεγάλη αγωνία» για τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ το 2019. Σημείωσε ότι οι προβλέψεις του Ταμείου για το 2019 δεν επιβεβαιώνονται ενώ ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου (σ.σ. εννοεί τις συντάξεις).

Ωστόσο, το θέμα τον συντάξεων σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα καταστεί κεντρικό θέμα των διαβουλεύσεων με τους δανειστές το επόμενο διάστημα:

«Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.

Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας  αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.  Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό».

Μέρισμα για το 2018

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το θέμα της διανομής του μερίσματος και το τρέχον έτος – έκανε λόγο για «πιθανή» απόδοση μερίσματος, αλλά παρέπεμψε για περισσότερα στο προσεχές διάστημα όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα «προς το τέλος του έτους».

Αναδρομικά σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς

Μέχρι το τέλος του έτους, λοιπόν, η κυβέρνηση  θα καταβάλλει σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1  ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΕΝΦΙΑ

Μέχρι το τέλος του έτους, θα νομοθετηθεί η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Από 1/1/19 επίσης, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.

Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Ελάφρυνση 4 μονάδων στους φορολογικούς συντελεστές επιχειρήσεων 

Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά κριτήρια

Από 1/1/19, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα ενισχύσει και τα νέα ζευγάρια στο βήμα τους να κάνουν οικογένεια «γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα».

7.500 προσλήψεις σε Υγεία – Παιδεία

Άμεσα η κυβέρνηση προχωρά  σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρά σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.

Κατάργηση φόρου επιτηδεύματος σε αγρότες

Επίσης από 1/1/19 η κυβέρνηση προχωρά στη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Επιδότηση εισφορών σε νέους μισθωτούς

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας, κατά 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

Συντελεστές ΦΠΑ

Τέλος από 1/1/21 θα υπάρξει αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

Εργασιακά

Δεδομένου ότι η ανάκτηση και ενίσχυση της εργασίας αποτελεί τον έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες των κυβερνητικών προτεραιοτήτων το επόμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εργασιακά:

1. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας να έχουν επανέλθει και να εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου, με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

2. Η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου Μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

3. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Συνταγματική Αναθεώρηση από Οκτώβριο

Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την εκκίνηση της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης τον Οκτώβριο. «Να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες

– για την διεύρυνση της δημοκρατίας,

– για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών,

– για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες,

– για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους».

Συμφωνία των Πρεσπών

Όσον αφορά το τοπικό χρώμα των εξαγγελιών του ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη «Πρωτεύουσα των Βαλκανίων», δηλαδή κόμβο εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών, γέφυρα πολιτισμών, και «όχι πόλη με γυρισμένη τη πλάτη στους γείτονές της και στην οικονομική της ενδοχώρα». Στη Θεσσαλονίκη, είπε, δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός. Στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει μπροστά».

«Με αυτόν τον ανοιχτό ορίζοντα, με αυτοπεποίθηση και κατανόηση, με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας προσεγγίζουμε τους γείτονες μας» συνέχισε ο πρωθυπουργός. Πρότυπο αυτής της στάσης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «που ανοίγει τους Έλληνες  στον κόσμο, που μετατρέπει τη χώρα μας σε παράγοντα λύσεων, που καθιστά την Θεσσαλονίκη και πάλι πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:40