search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:35
MENU CLOSE

«Καρότο και μαστίγιο» από τον Γιούνκερ: Σε σωστή τροχιά η Ελλάδα αλλά πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις

12.09.2018 15:06
«Καρότο και μαστίγιο» από τον Γιούνκερ: Σε σωστή τροχιά η Ελλάδα αλλά πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις - Media

 

Με την τακτική «καρότο και μαστίγιο» φαίνεται πως αντιμετωπίζει την ελληνική πλευρά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνερκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε 12 επιλεγμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης στο Στρασβούργο, αφού πρώτα εκθείασε την ελληνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, απαντώντας σε ερώτηση της Καθημερινής αναφορικά με το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων ανέφερε ότι «όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να υλοποιηθούν».

Κατά τα άλλα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «οι Έλληνες, ο ελληνικός λαός, έκαναν μια εξαιρετική δουλειά γιατί δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία για να φτάσουμε ως την έξοδο από τα προγράμματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν ήταν και ο πιο εύκολος διαπραγματευτής. Ανέπτυξα μαζί του μια υπέροχη —και προσωπική – σχέση. Η Ελλάδα λοιπόν τα πήγε καλά και σήμερα βρίσκεται σε σωστή τροχιά».

«Αναφορικά με την Ελλάδα, έχω να πω ότι εγώ, εμείς αλλάξαμε τη γενική προσέγγιση προς την Ελλάδα γιατί ακόμη και στο διάστημα που ήμουν πρόεδρος του Eurogroup μιλούσα πάντα για τον ελληνικό λαό με πλήρη σεβασμό για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, για το μεγάλο ελληνικό έθνος» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιούνκερ. «Έκανα τα πάντα, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του 2015, για να κρατήσω την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό σκάφος. Τότε ήμασταν πολύ λίγοι εκείνοι που στηρίζαμε την Ελλάδα. Τώρα διαβάζω τις αναμνήσεις εκείνων που έφυγαν από την εξουσία που λένε ότι δήθεν όλοι ήταν στο πλευρό της Ελλάδας».

Υπέρμαχος της συμφωνίας των Πρεσπών

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι ήταν «μεταξύ εκείνων που με θέρμη συμβούλευαν τις δυο εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε μια διευθέτηση».

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κομισιόν, επισκέφθηκε τα Βαλκάνια την περασμένη άνοιξη και είχε επίσης και πολλές ανταλλαγές απόψεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό «και του εξέφρασα την ελπίδα ότι η διαδικασία που ήταν τότε σε εξέλιξη, θα στεφόταν με επιτυχία».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ευδιάθετος και συχνά αστειευόταν με τον εκπρόσωπό του Μαργαρίτη Σχοινά, που ήταν συνεχώς δίπλα του στη συνέντευξη. Κάποια στιγμή είπε: «είναι αυτός που πιο καλά από όλους γνωρίζει πως σκέφτομαι».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:35