search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 17:56
MENU CLOSE

«Γαλάζια» βλέμματα στο δημοψήφισμα στα Σκόπια 

30.09.2018 09:50
«Γαλάζια» βλέμματα στο δημοψήφισμα στα Σκόπια  - Media

 

Στραμμένα στα Σκόπια είναι τα «γαλάζια» βλέμματα παρακολουθώντας το κρίσιμο δημοψήφισμα για το «Ναι» ή το «Όχι» στην Συμφωνία των Πρεσπών. Η ΝΔ τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, πως η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ δεν προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας λόγω αναγνώρισης «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας και δηλώνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών οποτεδήποτε και αν έρθει στη Βουλή. 

Στην περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα η ΝΔ αναμένεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους τόνους και να σκληρύνει την στάση της απέναντι στην κυβέρνηση και κυρίως απέναντι στον Πάνο Καμμένο. Μπορεί το «γαλάζιο» στρατόπεδο να μην ανοίγει τα χαρτιά του για συγκεκριμένες κινήσεις που εξετάζει, καθώς πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μπορεί να καταθέσει μετά τα μέσα Δεκεμβρίου όταν και θα έχει συμπληρωθεί το απαιτούμενο εξάμηνο από την προηγούμενη, ωστόσο πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος θα μπει στο στόχαστρο της ΝΔ. Στην περίπτωση που κερδίσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της γειτονικής χώρας η ΝΔ αναμένεται να υπενθυμίσει τι έλεγε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ (ότι δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών θα καταψηφιζόταν από τους σκοπιανούς) και να ζητήσει από τον Πάνο Καμμένο να πάρει θέση τώρα, αίροντας, τώρα, την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. 

Σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματος πριν από λίγες ημέρες, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ο κ. Τσίπρας παρακολουθεί αδιάφορα και αμήχανα τους Σκοπιανούς να πανηγυρίζουν στην κυριολεξία για τη “μακεδονική” γλώσσα και την “μακεδονική” εθνότητα, που τους παρέδωσε. Συναλλάσσεται με τον συνέταιρό του, ο οποίος στα λόγια  διαφωνεί, στην πράξη όμως, – θα πρέπει να το θυμίζουμε συνέχεια – είναι αυτός ο οποίος στήριξε, ουσιαστικά τη Συμφωνία. Και συζητά μαζί του, όχι την εξέλιξη του εθνικού θέματος, αλλά το πώς θα βρουν μια φόρμουλα να  παραμείνουν κι οι δυο τους λίγο ακόμη στην εξουσία». Σχολιάζοντας πάντως η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη τα όσα δήλωσε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Αλέξης Τσίπρας περί της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέφερε πως «δεν υπάρχει στην ιστορία πρωθυπουργός που να έχει ισχυριστεί ότι θα παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία ακόμη και αν ο κυβερνητικός του εταίρος αποσύρει τη στήριξή του. Το είπε ακόμη και αυτό ο κ. Τσίπρας. Ότι θα συνεχίσει να κυβερνά και χωρίς να έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Bουλής. Τον καλούμε να αντιληφθεί ότι η χώρα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη μια περίοδο οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Σε μια Δημοκρατία τον τελικό λόγο τον έχουν οι πολίτες». 

Τον τόνο της αντίδρασης που θα έχει η ΝΔ το επόμενο διάστημα για την Συμφωνία των Πρεσπών είχε δώσει πριν από λόγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μια συμφωνία που συντάχθηκε ερήμην της Ελληνικής Βουλής. Μια συμφωνία που εμείς δεν πρόκειται να κυρώσουμε. Και ζητάμε εκλογές ακριβώς γιατί πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατό ένα τέλος στα αρνητικά τετελεσμένα, τα οποία παράγονται, δυστυχώς, κάθε μέρα – και θα εξακολουθούν να παράγονται και τους επόμενους μήνες – έτσι ώστε να αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός με την ψήφο του και για την πορεία αυτού του μεγάλου εθνικού θέματος» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην πρόσφατη συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27