search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:52
MENU CLOSE

Δύο κυβερνητικές «συνταγές» για τις συντάξεις – «Παράθυρο» για μη περικοπή από Σεντένο 

02.10.2018 05:10
Δύο κυβερνητικές «συνταγές» για τις συντάξεις - «Παράθυρο» για μη περικοπή από Σεντένο  - Media

 

Με διπλό σενάριο για τις συντάξεις κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 4,14% του ΑΕΠ το 2019, εφόσον εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και τα αντίμετρα, ενώ στο προσχέδιο περιλαμβάνεται και ένα δεύτερο σενάριο στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το μέτρο, ενσωματώνοντας σε αυτό και μέτρα από τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, όπως μειώσεις σε εισφορές – ΕΝΦΙΑ, με το πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 3,56% του ΑΕΠ..

Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

«Παράθυρο» Σεντένο

Tην άποψη ότι το μέτρο της περαιτέρω περικοπής των συνταξέων είναι “δημοσιονομικό” και όχι “διαρθρωτικό” και ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη σήμερα σε σχέση με την περίοδο που θεσπίστηκε, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
 
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων μετά και τη σημερινή κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ο Μ. Σεντένο απάντησε: “Οι συντάξεις δεν είναι μέτρο διαρθωτικής πολιτικής καθώς το ασφαλιστικό σύστημα έχει ήδη μεταρρυθμιστεί. Είναι ένα δημοσιονομικό μέτρο. Όλοι ξέρουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για φέτος και του χρόνου και όλοι ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι 19 μήνες νωρίτερα όταν λήφθηκε αυτή η απόφαση”. Τόνισε, δε, πως αυτό που είναι”σημαντικό” είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους και πως σ’ αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τα δύο σενάρια που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο.

Τι εκτιμούν στο Υπουργείο Οικονομικών  

Σίγουρο πρέπει να θεωρείται πως απ’ αυτήν τη συζήτηση βγαίνει ένα χαμόγελο από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς από τους δανειστές θεωρείτε  ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν χαρακτηρίζονται ως διαρθρωτικό μέτρο, τουτέστιν δεν συμμερίζονται τις θέσεις του ΔΝΤ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι οι  Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα πρέπει να πειστούν ότι βγαίνουν τα νούμερα, κοινώς ότι οι προβλέψεις που ενσωματώνονται στο Προσχέδιο είναι ρεαλιστικές και δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος του 3,5%.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:52