02/07/2020 09:36:27

Μήνυμα από 30 πόλεις στην Ελλάδα: «Αλκοόλ & οδήγηση δεν πάνε μαζί» (Photos)

Μήνυμα από 30 πόλεις στην Ελλάδα: «Αλκοόλ & οδήγηση δεν πάνε μαζί» (Photos) - Media

 

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου,χιλιάδες οδηγοί σε όλη την Ελλάδα, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ κατά τη διάρκεια της «12ης Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».

Πρόκειται για μια  βραδιά - θεσμό που έστειλε το μήνυμα ότι «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί».

Η εκδήλωση διενεργήθηκε για 12η συνεχή χρονιά, ταυτόχρονα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε 30 πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα (Χαλάνδρι, Πειραιάς), Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πάτρα, Σέρρες, Κατερίνη, Λάρισα, Φλώρινα, Αμύνταιο, Άργος, Ναύπλιο, Χίος, Κέρκυρα, Τρίκαλα, Λαμία, Μεσολόγγι, Κόρινθος, Ορεστιάδα, Άμφισσα, Αίγιο, Αίγινα, Αμαλιάδα, Μέγαρα, Κομοτηνή, Ρέθυμνο, Άρτα, Χανιά, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Αλιβέρι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Δράσης, πάνω από 900.000 πολίτες έλαβαν το μήνυμα της βραδιάς: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας», το οποίο στάλθηκε με δυναμικό τρόπο από τους 500 εθελοντές του Δικτύου του Ι.Ο.ΑΣ. Οι εθελοντές ανέλαβαν να παροτρύνουν τους οδηγούς να μην καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλο του «οδηγού της παρέας». Ταυτόχρονα ενημέρωναν και όσους δεν είχαν δίπλωμα οδήγησης ότι δεν θα πρέπει να επιβιβάζονται σε αυτοκίνητα ή δίκυκλα των οποίων οι οδηγοί είχαν καταναλώσει αλκοόλ, αλλά και να δίνουν τη σημαντική αυτή συμβουλή σε όσους περισσότερους μπορούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 2.000 νέοι φόρεσαν το αναγνωριστικό βραχιολάκι αποδεχόμενοι την πρόσκληση να γίνουν οι ήρωες της βραδιάς. Το 65% ήταν άνδρες και το 35% γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεταξύ 20 - 45 ετών. Το 88% των Οδηγών της Παρέας βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,24 (και 0,9 για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ και επιβραβεύτηκαν με όμορφα αναμνηστικά δώρα. Αντίθετα, 1 στους 8 οδηγούς δεν κράτησε την υπόσχεσή του, με ποσοστό 66% άντρες και 34% γυναίκες. Οι ηλικίες όσων βρέθηκαν πάνω από τα επιτρεπτά όρια κυμαίνονταν ανάμεσα στα 30-48 έτη. Οι εθελοντές του Ινστιτούτου προέτρεπαν τους οδηγούς που είχαν καταναλώσει αλκοόλ να μην οδηγήσουν οι ίδιοι, παρά να επιστρέψουν στο σπίτι τους με τα ΜΜΜ ή να καλέσουν ταξί.

Οι περισσότεροι «ήρωες της βραδιάς», ανάλογα με τη συμμετοχή σε κάθε πόλη, καταγράφηκαν σε Λαμία, Κομοτηνή,  Άρτα και Αίγιο ενώ, αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά οδηγών που είχαν καταναλώσει αλκοόλ εντοπίστηκαν σε Σέρρες, Χανιά, Αμύνταιο και Κόρινθο.

Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός καθώς 1 από τις 3 βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων συμβάντων και 1 από τους 4 θανάτους στο δρόμο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Αντίθετα, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι οι οδηγοί που δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοόλ (0,00) και είχαν αναλάβει την υποχρέωση να είναι οι οδηγοί της παρέας, ήταν σημαντικά περισσότεροι, ιδιαίτερα μάλιστα στις πιο νεαρές ηλικίες. Φαίνεται, λοιπόν, πως το Ινστιτούτο εκπροσωπώντας από το 2007 στην Ελλάδα τον Οργανισμό Responsible Young Drivers (RYD) στη δράση Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα (European Night Without Accident) και σε συνδυασμό με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα για την Οδική Ασφάλεια, έχει πετύχει τη σταθερά αυξανόμενη ανταπόκριση του κόσμου σε μία πολύ διαδεδομένη πρακτική στο εξωτερικό, στην επιλογή του «Οδηγού της Παρέας». Ταυτόχρονα, είναι αξιοθαύμαστο ότι κάθε χρόνο η δράση αυτή συσπειρώνει εκατοντάδες πολίτες, εθελοντές, φορείς, οργανισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε διαρκώς αυξανόμενο αριθμό πόλεων και χώρων νυχτερινής διασκέδασης, για έναν κοινό σκοπό: την ασφάλεια για όλους στους δρόμους της Ελλάδας. Σε μία εποχή που βρίθει από δυσάρεστες ειδήσεις, η δράση αυτή έρχεται να δώσει ελπίδα για κάτι καλύτερο, με τη συνεργασία όλων για ένα κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.