23/02/2020 10:01:18

Σε δημοπρασία για πρώτη φορά πίνακας – προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Σε δημοπρασία για πρώτη φορά πίνακας – προϊόν τεχνητής νοημοσύνης - Media

 

Σε δημοπρασία τίθεται την Πέμπτη από τον οίκο δημοπρασιών Christie's το «Edmond de Belamy, from La Famille de Belamy».

Πρόκειται για πίνακα που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη και όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των NY Times, αναμένεται να «πιάσει» 7.000-10.000 δολάρια.

Ο συγκεκριμένος πίνακας αποτέλεσε καρπό της συνεργασίας μεταξύ των μελών των Obvious, μιας τριάδας Γάλλων - ενός φοιτητή machine learning και δύο αποφοίτων σχολών business, κανείς εκ των οποίων δεν είχε υπόβαθρο στις καλές τέχνες. Στο εγχείρημα δεν χρησιμοποιήθηκαν μπογιές ή πινέλα, απλά ένας αλγόριθμος που έμαθε να μιμείται εικόνες που του τροφοδοτούνται από ανθρώπους - επί της προκειμένης, χιλιάδες πορτρέτα από τον 14ο αιώνα μέχρι τον 20ό.

Βέβαια αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την ύπαρξη τέχνης στο συγκεκριμένο εγχείρημα, ενώ πολλοί καλλιτέχνες που δουλεύουν με τεχνητή νοημοσύνη αντέδρασαν αρνητικά στις ανακοινώσεις για τη δημοπρασία, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κάτι πραγματικά καινοτόμο ή επαναστατικό στην όλη υπόθεση. Προσθέτουν μάλιστα, πως υπάρχουν πολύ καλύτερα δείγματα σχετικής δουλειάς.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.