search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:27
MENU CLOSE

Τραβάνε δεξιά το Ποτάμι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2046
08/11/2018
11.11.2018 04:00
potami1-720×375-1.jpg

Η ρήση ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» φαίνεται να επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του… Ποταμιού, στο οποίο υπογραμμίστηκε ότι ανήκει στο παρελθόν ο σύντομος «γάμος» με το Κίνημα Αλλαγής. Και αυτό όχι μόνο επειδή το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη μοιάζει να απομακρύνεται από τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και διότι διαφάνηκε ότι η ροή πιάνει… δεξιά, προς την οδό Πειραιώς.

Το 3ο Συνέδριο του Ποταμιού ολοκληρώθηκε με την επανεκλογή του Σταύρου Θεοδωράκη στη θέση του προέδρου του με 93,5% (αντιπρόεδρος εξελέγη ο Γιώργος Μαυρωτάς) και την πολιτική απόφαση με τις βασικές θέσεις του κόμματος να εγκρίνεται με 90,33%. Ο Θεοδωράκης διακήρυξε σε όλους τους τόνους την αυτόνομη κάθοδο του Ποταμιού στις εκλογές και εκτίμησε πως το κόμμα του θα έχει σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία και μετά την εκλογική μάχη.

«Το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή» τόνισε στην τοποθέτησή του αμέσως μετά την επανεκλογή του. Συμπλήρωσε μάλιστα χαρακτηριστικά, δίνοντας τον τόνο για τον δύσκολο αγώνα που έχει μπροστά του το Ποτάμι το επόμενο διάστημα, πως «πολύ σύντομα, πολύ πριν από τις εκλογές, με τελική ημερομηνία τον Μάρτιο – αυτό έχω θέσει μέσα μου, τον Μάρτιο – θα δούμε ότι το Ποτάμι έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο και βαδίζει για μια δυνατή, ενωμένη κοινοβουλευτική πορεία».

Η τελευταία, ωστόσο, αναφορά του Θεοδωράκη περί Μαρτίου εκτιμήθηκε ως ένα μήνυμα στα στελέχη εκείνα που ζητούν συμπόρευση του Ποταμιού (κυρίως) με τη Ν.Δ. ή ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς κατέθεσε πλατφόρμα δέκα σημείων περί προεκλογικής προγραμματικής σύγκλισης με τη «γαλάζια» παράταξη. Η πλατφόρμα Αμυρά έλαβε το ιδιαίτερα σημαντικό 34,4% θετικών ψήφων έναντι 41,6% αρνητικών, ενώ ο ίδιος ο Θεοδωράκης σημείωσε πως συμπεριλαμβάνει στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου τις δέκα προτάσεις του Αμυρά.

Το δεξιόστροφο «τάνγκο» των Γιώργου Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού φαίνεται να «γέμισε» τον χώρο στο Σινέ Κεραμεικός, όπου φιλοξενήθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου, καθώς οι δυο βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της προεκλογικής συνεργασίας του Ποταμιού με τη Ν.Δ. Γεγονός, όμως, είναι ότι υπάρχει και αντίθετη πλευρά, όπως φάνηκε και από τις ομιλίες του βουλευτή Σπύρου Δανέλλη και του ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου, οι οποίοι τοποθετήθηκαν αναφανδόν κατά μιας μετεκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ., αλλά και από την τοποθέτηση του ίδιου του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος υπονόησε, επί της ουσίας, ότι θα επανεκτιμηθεί η απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές τον Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση ο «οδικός άξονας» των επτά σημείων που θα καθορίσουν τις μετεκλογικές συνεργασίες του Ποταμιού, όπως τα κωδικοποίησε ο Θεοδωράκης στη λήξη του συνεδρίου, είναι:

«Η πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους, η ανάδειξη της μεσαίας τάξης σε κεντρική λεωφόρο ανάπτυξης, η σύγχρονη ανοιχτή παιδεία χωρίς τις ιδεοληψίες του περασμένου αιώνα, ο σεβασμός όλων των ατομικών δικαιωμάτων χωρίς εκπτώσεις, η προστασία της γης, της θάλασσας και των ζώων, η διαγενεακή δικαιοσύνη ως πυξίδα για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις και η αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με τελικό στόχο την ευρωπαϊκή ομοσπονδία».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:26