search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:12
MENU CLOSE

Πώς ο Μακρόν έγινε «Μανού»! 

11.12.2018 08:30
Πώς ο Μακρόν έγινε «Μανού»!  - Media

 

Την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, αναγκάστηκε να ανακοινώσει χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του. 

Ο Γάλλος πρόεδρος δοκιμάζεται εδώ και δύο εβδομάδες λόγω των «κίτρινων γιλέκων» και σε μία έκκληση να σταματήσουν οι κοινωνικές εντάσεις και διαμαρτυρίες άνοιξε την κάνουλα με τις παροχές. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι δεν θα φορολογούνται οι υπερωρίες, ενώ έκανε έκκληση προς τις επιχειρήσεις να δώσουν μπόνους.  Παράλληλα, σημείωσε ότι θα καταργηθεί η αύξηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα. Επισήμανε επίσης ότι δεν θα επαναφέρει τον φόρο περιουσίας, ενώ δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Στα 8 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ κοστολογούνται οι εξαγγελίες Μακρόν στις οποίες όμως δεν αναφέρει τίποτα για τους άνεργους, για τους νέους, για τους αγρότες, τους μαθητές λυκείου, τους φοιτητές και τις μονογονεϊκές οικογένειες. 

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα» με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

Ας σταθούμε λίγο σ’ αυτό τη μικρή αλλά σημαντική δήλωση του Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι είναι αλαζόνας και πως πολλές φορές έχει μιλήσει απαξιωτικά για τον γαλλικό λαό. 

Αν παρατηρήσει κάποιος την τάση της δημοτικότητας του Μακρόν, θα δει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος είδε την κατηφόρα από τη στιγμή που «μάλωσε» έναν πιτσιρικά που τον φώναξε «Μανού». Το υποκοριστικό δηλαδή του ονόματός του, Εμάνουελ. 

«Όχι, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις. Βρίσκεσαι σε μια επίσημη τελετή και θα συμπεριφέρεσαι όπως πρέπει. Μπορείς να συμπεριφέρεσαι σαν ανόητος αλλά σήμερα είναι η ημέρα της Μασσαλιώτιδας και θα με αποκαλείς Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας ή κύριε. Εντάξει;», είπε ο Μακρόν. 

«Μάλιστα κύριε Πρόεδρε» του απάντησε ο πιτσιρικάς. 

Δε θα μπορούσε η συγκεκριμένη στιγμή να αποτελεί βασική αιτία της πτώσης του Μακρόν, ωστόσο χρονικά εκεί ξεκινάει. Ο Μακρόν πληρώνει και την αλαζονεία του. Ήρθε ως επαναστάτης που θα γίνει κάτι σαν τη Μέρκελ, αλλά που θα ζητά περισσότερη Ευρώπη. Θα γίνει ισχυρός του παιχνιδιού. Και αυτό όχι μόνο δεν αρέσει, αλλά δοκιμάζει και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Ενάμισι χρόνο μετά την ορκωμοσία του ως 25ος πρόεδρος της Γαλλίας, και νεότερος σε ηλικία μετά τον Ναπολέοντα, ο Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με την κρίση των «κίτρινων γιλέκων». Μία κρίση που απειλεί ακόμη και την προεδρία του.

Μία κρίση την οποία προσπαθεί να προσπεράσει με παλιά υλικά. Τις παροχές. Μία κρίση όμως που δείχνει ότι είναι μικρός μπροστά στο εξοργισμένο πλήθος. Γίνεται ένας καθημερινός «Μανού» και τρέχει για να ξαναγίνει «Εμάνουελ». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:11