search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:34
MENU CLOSE

Γκάλοπ: 7 στους 10 Ελληνες λένε όχι στις Πρέσπες

16.01.2019 12:44
4486322.jpg

«Εκλογές τώρα» απαντούν δύο στους τρεις συμμετέχοντες σε πανελλαδική έρευνα της Marc που πραγματοποιήθηκε για το protothema.gr από τς 14 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2019.

Τοποθετούμενοι στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου, περίπου 7 στους 10 πολίτες αξιολογούν σαν προσυμφωνήμενο το «διαζύγιο» των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου. Το 65,3% των ερωτηθέντων απαντούν ότι ο Πάνος Καμμένος έχασε από τους τελευταίους χειρισμούς και τις πολιτικές εξελίξεις, έναντι ποσοστού 21,4% που εκτιμούν ότι ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας ευνοήθηκε.

Εις ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, 7 στους 10 Έλληνες (ποσοστό 69,6%) αξιολογούν αρνητικά και μάλλον αρνητικό το «deal» για τη Βόρεια Μακεδονία με παράλληλη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους Σκοπιανούς. Μόλις 26,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική ή μάλλον θετική για τα ελληνικά συμφέροντα.

 

«Να πάμε σε εκλογές», το αίτημα του 65,5% των πολιτών

Στο ερώτημα «μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, θέλετε η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ή να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές» ποσοστό 65,5% επί των συμμετεχόντων απαντούν «να πάμε σε εκλογές». Ποσοστό 29,7% ή περίπου τρεις στους 10 απαντούν ότι προτιμούν η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και ένα ποσοστό 4,8% επιλέγει να πει «δεν απαντώ».

 

Τσίπρας-Καμμένος είχαν προσυμφωνήσει την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, λένε δύο στους τρεις
 

«Πιστεύετε πως η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ήταν προσυμφωνημένη κίνηση μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου ή όχι» είναι το επόμενο ερώτημα στο γκάλοπ της Marc για το protothema.gr με το 68,3% των πολιτών να απαντούν ότι επρόκειτο για προσυμφωνημένη κίνηση. «Όχι» απαντά στο ίδιο ερώτημα το 20,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα ενώ το 11% επιλέγουν να πουν «δεν απαντώ».

 

Ο Καμμένος έχασε από τις τελευταίες εξελίξεις, πιστεύει το 65,3%

Οι συμμετέχοντες στο πανελλαδικό γκάλοπ της Marc ρωτήθηκαν αν νομίζουν ότι ο Πάνος Καμμένος κέρδισε ή έχασε από τους τελευταίους χειρισμούς και εξελίξεις. «Έχασε» είναι η άποψη του 65,3% των πολιτών, που σε συντριπτική πλεονότητα αποφαίνονται ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζημιώθηκε από όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα. Την ίδια στιγμή ποσοστό 21,4%, περίπου δύο στους 10, έχουν την άποψη ότι ο κ. Καμμένος βγήκε κερδισμένος, ενώ 7,2% των ερωτηθέντων λένε πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «ούτε κέρδισε, ούτε έχασε» και το 6,1% επιλέγουν να μην απαντήσουν.

 

Αρνητική και μάλλον αρνητική η Συμφωνία των Πρεσπών για την Ελλάδα, λένε 7 στους 10

Κι ερχόμαστε στο τελευταίο ερώτημα που αφορά το πώς αξιολογούν οι Έλληνες τη Συμφωνία των Πρεσπών για Βόρεια Μακεδονία με παράλληλη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους Σκοπιανούς, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση την επόμενη εβδομάδα. Μόλις 26,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική ή μάλλον θετική για τα ελληνικά συμφέροντα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων σε ποσοστό 69,6% κρίνουν αρνητικά και μάλλον αρνητικά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πολύ σημαντικό είναι το εύρημα του γκάλοπ που δείχνει ότι η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 57,4% πιστεύουν ξεκάθαρα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών για τη Βόρεια Μακεδονία είναι αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα. Εις ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή, βαρύνουσας σημασίας θεωρείται και το γεγονός ότι οι Έλληνες μέχρι 50 ετών τοποθετούνται πιο αρνητικά απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών σε σχέση με τις ηλικιακές ομάδες των πολιτών άνω των 50 ετών.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30