search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:53
MENU CLOSE

Τι κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Συμφωνία των Πρεσπών

25.01.2019 17:24
Τι κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Συμφωνία των Πρεσπών  - Media

 

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πια γεγονός και πλέον μία νέα χώρα, η «Βόρεια Μακεδονία» μόλις γεννήθηκε. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να φέρει εις πέρας μία Συμφωνία μεταξύ των κρατών που ταλαιπωρούσε σχεδόν 27 χρόνια και τις δύο πλευρές. Ο Πρωθυπουργός πίστεψε από την πρώτη στιγμή σ’ αυτό που έκανε και θέλησε να το ολοκληρώσει. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως πίσω από την λύση του ονοματολογικού, είχε και άλλα πράγματα στο μυαλό του, που βλέπει ότι βήμα-βήμα του βγαίνουν. Αν θα του βγουν μέχρι το τέλος μένει να αποδειχθεί, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το σχέδιό του εφαρμόζεται με άψογη μαεστρία. 

Τι κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Συμφωνία των Πρεσπών; 

  • Διεθνή αναγνώριση, την οποία είχε ανάγκη. Δεν έφτανε μόνο η στροφή του καλοκαιριού και η αποδοχή του τρίτου Μνημονίου. Ο Τσίπρας θέλησε να κερδίσει την εύνοια αλλά και την εμπιστοσύνη των συμμάχων του. Ο ξένος τύπος του χαρίζει ολόκληρα άρθρα και τον παρουσιάζει «ως κορυφαίο ευρωπαίο πολιτικό και εκφραστή της δύσης». 
  • Εδραιώνεται ως ο μόνος εκφραστής του προοδευτικού χώρου – εδώ βέβαια χρειάζεται αρκετή συζήτηση, γιατί Κεντροαριστερά με Κουντουρά, και Παπακώστα δεν πάνε μαζί – ωστόσο ο Τσίπρας ολοκληρώνει την κάθαρσή του και από ένας «ριζοσπαστικός αριστερός» και πολλές φορές «ανεύθυνος» πολιτικός γίνεται, υπεύθυνος και έτοιμος να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς.
  • Ο Αλέξης Τσίπρας «ανοίγει» από τώρα «πόλεμο» με τη δεξιά. Πολέμησε με τη συντήρηση και έφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα επαναλάβει πολλές φορές ότι είναι ο «μόνος που εκπροσωπεί τον προοδευτικό χώρο». Πράγμα που θα το κάνει και μέσω της εκμετάλλευσης της στάσης του Κινήματος Αλλαγής στη σημερινή (Παρασκευή 25 Ιανουαρίου) ψηφοφορία. 

Ο κυνικός Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί πιστά το πλάνο του. Ξέρει πολύ καλά ποιους θέλει να εκπροσωπήσει και απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτούς. Όποιος έχει στο μυαλό του τον Τσίπρα του 2015 και κάνει ανάλυση πάνω στην τότε περίοδο, αποτυγχάνει.  Ο Τσίπρας είναι απρόβλεπτος παίκτης που ήδη σκέφτεται το αύριο. (Αν και στην πολιτική όλα γίνονται) παρόλο που θα χάσει τις εκλογές, ξέρει πολύ καλά ότι διαλέγει ένα δρόμο στον οποίο ξέρει τι θα πει. Έχει την αφήγηση του αύριο. «Είναι ο Πρωθυπουργός που πήρε τις δύσκολες αποφάσεις κόντρα στη συντήρηση και πήγε τη χώρα παρακάτω, βγάζοντάς την από την περιδίνηση των μνημονίων και ισχυροποιώντας τον ρυθμιστικό της ρόλο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο». Ο κ. Τσίπρας ίσως ήδη να σκέφτεται τις μεθεπόμενες εκλογές. 

Αυτό είναι το πλάνο του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό θέλει να πετύχει. Η Συμφωνία των Πρεσπών του δίνει απλόχερα τη δυνατότητα να το φτάσει μέχρι τέλους. Να πατήσει πάνω της και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. Θα του βγει ή δε θα του βγει; Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό θα επιχειρήσει με οδηγό τη λύση του Μακεδονικού. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:53