search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:15
MENU CLOSE

Η ιστορία της γκαζόζας στην Ελλάδα (Video)

31.01.2019 10:45
Τρεις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που βασίζονται στο Internet of Things διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Trikala Innovation Challenge enabled by Vodafone Business - Media

 

«Είχα πιει μια γκαζόζα και πήγα τουαλέτα» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Αριστείδης Φωκάς προκειμένου να δικαιολογηθεί για την απουσία του από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μια μέρα αργότερα, ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στο γεγονός είπε: «Ο Τσίπρας μας πούλησε 100 φορές για αυτό θα πίνουμε γκαζόζα στη βουλή. Αν τολμήσουν διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ αντιθεσμικά, θα έχουμε πόλεμο».

Με αφορμή το γεγονός αυτό, πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί το τελευταίο 24ωρο για μια γκαζόζα και για τον λόγο αυτό παρακάτω παρουσιάζεται η ιστορία αυτού του πρωτοπόρου αναψυκτικού που άλλαξε την αγορά.

Η ιστορία της γκαζόζας στην Ελλάδα

Το 1926 ο Θεόδωρος Κλιάφας έχοντας αποφοιτήσει από την Εμπορική Σχολή του Βόλου, ιδρύει την εταιρεία Κλιάφα για να παράγει πάγο και να νοικιάζει ψυκτικούς θαλάμους ώστε να εξυπηρετεί τους τοπικούς τυροκόμους.

Γρήγορα όμως βλέπει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και ταυτόχρονα το μεράκι του για τα αναψυκτικά τον οδηγεί σε νέους δρόμους. 

Το 1927 ξεκινά την εγκατάσταση μιας μικρής μονάδας εμφιάλωσης αναψυκτικών η οποία είχε τη δυνατότητα να παράγει 120 φιάλες την ώρα.Έφτιαχνε γκαζόζα και λεμονάδα εκείνη την εποχή.

Μέχρι τότε τα αναψυκτικά που φτιάχνονταν στην Ελλάδα έμπαιναν σε γυάλινο μπουκάλι και για πώμα είχαν μία μπίλια.. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε το γνωστό πώμα τύπου πορσελάνης.

Το 1933, ο Θεόδωρος Κλιάφας ήταν ο πρώτος εισήγαγε το μεταλλικό πώμα crown, αυτό που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, και που αποτελεί ευρεσιτεχνία του Γουίλιαμ Πέιντερ, το 1892, στη Βαλτιμόρη.

Πολύ γρήγορα, τα αναψυκτικά Κλιάφα κυριάρχησαν στην τοπική αγορά υποσκελίζοντας πολλά τοπικά εργαστήρια παραγωγής αεριούχων ποτών.

Μέχρι και σήμερα στα Τρίκαλα δύσκολα θα βρει κάποιος στα ψυγεία, ένα αναψυκτικό άλλης μάρκας…

Πληροφορίες από: newsbeast

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:14