search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:47
MENU CLOSE

Οι μαφίες που κάνουν «κουμάντο» στις φυλακές του Κορυδαλλού

03.02.2019 08:19
Εμπόριο θανάτου στον Κορυδαλλό - Η 5η πτέρυγα έκρυβε πολλά μυστικά - Media

 

Μέσα στις φυλακές συνεχίζονται κανονικά το εμπόριο ναρκωτικών και τα ξεκαθαρίσματα μεταξύ των ανταγωνιστικών ομάδων, με αποτέλεσμα δολοφονίες και μαχαιρώματα

Τέσσερις ομάδες ελέγχουν τις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια, το ξεκαθάρισμα ανάμεσά τους έχει μετατρέψει το σωφρονιστικό ίδρυμα σε… θανατηφόρο ρινγκ. «Πυρήνες της Φωτιάς», ελληνική και αλβανική μαφία, πολυεθνικές ομάδες μπράβων είναι οι βασικοί διαμορφωτές του χάους μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να δέχονται αλλεπάλληλες επιθέσεις… και το υπουργείο Δικαιοσύνης να μένει θεατής.

Εκτός όμως από τις ήδη μεγάλες ομάδες, υπάρχουν και φόβοι για τη δημιουργία νέων, όπως οργανώσεις αλλοδαπών με ισλαμιστικά στοιχεία. Μέσα σε μόλις 2 χρόνια έγιναν 8 επιθέσεις κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων μέσα στις ελληνικές φυλακές. Ξυλοδαρμοί, μαχαιρώματα, ακόμη και ομηρία και μαστίγωμα σωφρονιστικού υπαλλήλου, με τους περισσότερους να λένε ότι πλέον φοβούνται για τη ζωή τους.

Μόνο τον Γενάρη, τρία περιστατικά, όπως η άγρια δολοφονία με 50 μαχαιριές του υπαρχηγού της αλβανικής μαφίας, μία διπλή απόδραση και ένας θάνατος-μυστήριο, πιθανά από υπερβολική χρήση ναρκωτικών, καταδεικνύουν ότι μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού έχει χαθεί ο έλεγχος.

Μέσα στις φυλακές συνεχίζονται κανονικά το εμπόριο ναρκωτικών και τα ξεκαθαρίσματα μεταξύ των ανταγωνιστικών ομάδων, με αποτέλεσμα δολοφονίες και μαχαιρώματα. Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι οι επιθέσεις της αλβανικής μαφίας σε Ελληνες κακοποιούς, μέλη της επονομαζόμενης «greek mafia».

ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΑΦΙΑ

Το πάνω χέρι στις φυλακές φαίνεται πως έχει η αλβανική μαφία και κυρίως η ομάδα που λειτουργεί ως γραφείο ενοικιάσεως δολοφόνων. Ο αρχηγός της κρατείται για δολοφονίες, όπως και ο ένας υπαρχηγός. Ο δεύτερος υπαρχηγός, ο Αρμπέν Μπάκο, δολοφονήθηκε άγρια στο κελί του στα μέσα Γενάρη από συγκατηγορούμενό του για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Το τελευταίο διάστημα πολλά μέλη της αλβανικής μαφίας έχουν αλληλοεξοντωθεί, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης τούς μεταφέρει όλους μαζί στον Κορυδαλλό για να δικαστούν. Κάτω από αυτούς ιεραρχικά λειτουργούν πολλές υποομάδες, τις οποίες τα ηγετικά μέλη χρησιμοποιούν περιστασιακά για απειλές, εκφοβισμούς και δολοφονίες. Ωστόσο, αν και πιο δυνατή, από την οργάνωση αυτή δεν λείπουν και οι προστριβές, καθώς τα μέλη της συχνά έρχονται αντιμέτωπα με άλλες υποομάδες της αλβανικής μαφίας, λόγω του ανταγωνισμού για «δουλειές» έξω από τις φυλακές, για τον έλεγχο των φυλακών και κυρίως για το εμπόριο ναρκωτικών.

Τον Ιούνιο του 2018 ο αρχηγός της αλβανικής μαφίας μαχαίρωσε -με την αιτιολογία «έτσι ήθελα»- τον 50χρονο ισοβίτη Γιάννη Σκαφτούρο, αρχηγικό μέλος της «greek mafia», ο οποίος τώρα έχει αποφυλακιστεί.

Ενα χρόνο πριν, τον Ιανουάριο του 2017, πάλι στελέχη του αλβανικού γραφείου ενοικιάσεως δολοφόνων, επιτέθηκαν με αυτοσχέδιο μαχαίρι εναντίον του 43χρονου τότε κρατούμενου Μανώλη Καραγιάννη -γνωστού ως «σαμπρέλα», «Νταίζη», «καράφλα»- τραυματίζοντάς τον στο λαιμό και το μπράτσο. Αρχικά του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο των φυλακών, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος.

Σε βάρος του θύματος είχαν εκδηλωθεί και άλλες προσπάθειες για την εξόντωσή του κατά τη διάρκεια αδειών του από τις φυλακές αλλά και με δηλητηριασμένο φαγητό μέσα σε αυτές. Ο Μανώλης Καραγιάννης δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2018 στο Παλαιό Φάληρο, λίγο μετά την αποφυλάκισή του.

«GREEK MAFIA»

Πλέον στον Κορυδαλλό υπάρχουν ελάχιστα μέλη της, καθώς τα περισσότερα αποφυλακίστηκαν και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν. Ωστόσο, η άλλοτε κυρίαρχη ομάδα του Κορυδαλλού και των άλλων μεγάλων φυλακών, αν και πιο αδύναμη, συνεχίζει να έχει ρυθμιστικό ρόλο τόσο μέσω συνεργασιών όσο και λόγω της δύναμής της έξω από τις φυλακές. Εξάλλου παραμένει μέσα ηγετικό στέλεχός της, που, εκτός από τον ποινικό χώρο, έχει αναπτύξει συνεργασία και με το χώρο της τρομοκρατίας.

Το απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου 2011 ο Παναγιώτης Βλαστός και οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», Γιώργος Πολύδωρος, Χρήστος Τσάκαλος, Μιχάλης και Γιώργος Νικολόπουλος, Θ. Μαυρόπουλος, χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι και αυτοσχέδια μαχαίρια επιχείρησαν να αποδράσουν κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου από την α’ πτέρυγα των φυλακών.

Οι κρατούμενοι δεν κατάφεραν στο… παρά πέντε να περάσουν την τελευταία πόρτα, κράτησαν εγκλωβισμένους για περισσότερες από 6 ώρες επισκέπτες κρατουμένων και έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο με τα αιτήματά τους, αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες κράτησης, πριν εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους.

«ΠΥΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»

Η δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου σίγουρα άλλαξε τις ισορροπίες μέσα και έξω από τον Κορυδαλλό, αλλά μία από τις βασικές αλλαγές ήταν η σύνδεση που είχε καταγραφεί μεταξύ των μελών των «Πυρήνων» και του χώρου των ποινικών.

Μέχρι πριν από τη δολοφονία, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν καταγράψει πολλά περιστατικά σύνδεσης των δύο χώρων, όπως τις δύο απόπειρες αποδράσεως. Η μία ήταν με τη βοήθεια του Βλαστού και η άλλη με την «επιχείρηση Γοργοπόταμος», το σχέδιο δηλαδή για αιματοκύλισμα και ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού από τα φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων» και την εξωτερική εκτελεστική ομάδα με τη συνεργασία του Χριστόδουλου Ξηρού.

Και σε αυτό η βοήθεια, πρακτική και οικονομική, κυρίως των μελών της «greek mafia», ήταν σημαντική. Η προστατευόμενη μάρτυρας «Λίτσα», συγγενής του Παναγιώτη Βλαστού, είχε καταθέσει στην ΕΛ.ΑΣ. ότι «ανάμεσα στους ποινικούς δεν αποκλείω να ήταν και ο Παναγιώτης, δεδομένου ότι είχε ξαναπροσπαθήσει να αποδράσει με τους “Πυρήνες” από τον Κορυδαλλό».

Ωστόσο, οι ποινικοί φαίνεται πως βοηθούσαν το χώρο της τρομοκρατίας και στα μεταξύ τους ξεκαθαρίσματα, όπως φάνηκε στον ξυλοδαρμό και μαχαίρωμα κατά του Νίκου Μαζιώτη, με τον οποίο οι «Πυρήνες» έχουν μεγάλη κόντρα.

ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Ως «κοιμισμένο γίγαντα» χαρακτηρίζουν οι σωφρονιστικοί τη μεγαλύτερη αριθμητικά ομάδα που υπάρχει στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και στις άλλες φυλακές της χώρας. Εκατοντάδες αλλοδαποί, που τους ενώνει το Ισλάμ, αλλά ακόμα δεν έχουν αναπτύξει ιεραρχική δομή ή ενότητα, που είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει αν θα αυξηθούν κατά πολύ οι συρράξεις μέσα στις ελληνικές φυλακές.

Οι θρησκευτικές διαφορές σουνιτών και σιιτών κρατούν την πολυάριθμη ομάδα διαιρεμένη και προς το παρόν αδρανοποιημένη. Η ραγδαία ωστόσο αύξηση των συλλήψεων, προφυλακίσεων και φυλακίσεων τέτοιων ατόμων προκαλεί φόβο για το μέλλον.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:46