search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:02
MENU CLOSE

Βραζιλία: Νέα καταδίκη του πρώην προέδρου Λούλα

07.02.2019 10:25
Βραζιλία: Νέα καταδίκη του πρώην προέδρου Λούλα - Media

 

Δικαστήριο στη Βραζιλία καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα σε επιπλέον 12 χρόνια και 11 μήνες φυλάκιση για διαφθορά.

Ο 73χρονος Λούλα εκτίει από τον Απρίλιο ποινή 12ετούς κάθειρξης για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς που είναι γνωστό ως «Πλυντήριο αυτοκινήτων».

Η νέα καταδίκη του Λούλα αφορά εργασίες ανακαίνισης που φέρεται ότι χρηματοδοτήθηκαν από μια εταιρεία που εμπλέκεται στο εν λόγω σκάνδαλο και οι οποίες έγιναν για λογαριασμό του πρώην προέδρου σε μια αγροτική κατοικία στην Ατιμπάια στην πολιτεία του Σάο Πάολο.

Οι εργασίες αυτές φέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν με αντάλλαγμα συμβόλαια με την κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ποσό της ανακαίνισης ανήλθε σε περίπου 237.000 ευρώ.

Ωστόσο τόσο ο Λούλα όσο και ο δικηγόρος του δήλωσαν ότι η κατοικία αυτή δεν ανήκει στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, αλλά σε έναν φίλο του, τον Φερνάντο Μπιτάρ.

Όμως η δικαστής Γκαμπριέλα Χαρντ επέμεινε ότι ο Λούλα πήγαινε συχνότερα στο σπίτι από ό,τι ο ιδιοκτήτης του και ήταν εκείνος που ζήτησε την ανακαίνιση.

Ο Λούλα απορρίπτει τις κατηγορίες και δηλώνει αθώος, ενώ ο δικηγόρος του τόνισε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της νέας καταδίκης του.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας (2003- 2010) καταγγέλλει ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες και είχαν στόχο να τον εμποδίσουν να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία.

Η Χαρντ ανέλαβε τις υποθέσεις που περιλαμβάνονται στο σκάνδαλο «Πλυντήριο αυτοκινήτων» στα τέλη του 2018, αφού ο προηγούμενος αρμόδιος δικαστής, ο Σέρτζιο Μόρο, παραιτήθηκε μετά τον διορισμό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Μόρο ήταν αυτός που καταδίκασε τον Ιούλιο του 2017 τον Λούλα σε πρώτο βαθμό σε εννέα χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση, ποινή που αυξήθηκε σε δεύτερο βαθμό τον Ιανουάριο του 2018.

Ο Λούλα εμφανιζόταν για καιρό φαβορί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο ένα μήνα πριν από την διεξαγωγή τους, δικαστήριο έκρινε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, ανοίγοντας τον δρόμο για τον ακροδεξιό υποψήφιο Μπολσονάρου, ο οποίος έχει ευχηθεί ο Λούλα να «σαπίσει στη φυλακή».

Χθες ανήρτησε αμέσως την απόφαση του δικαστηρίου στον λογαριασμό του στο Twitter, χωρίς όμως να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η Γκλάισι Χόφμαν πρόεδρος του Κόμματος των Εργαζομένων (PT), το οποίο ίδρυσε τη δεκαετία του 1980 ο Λούλα, έγραψε στο Twitter ότι «η δίωξη του Λούλα συνεχίζεται»

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:00