search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:48
MENU CLOSE

Μια ξεχωριστή έκθεση στην Αθήνα: «Γλυπτικές φόρμες – Συνειρμοί» από τον Θοδωρή Ποκαμισά (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2063
7-3-2019
10.03.2019 04:00
agalma-1.jpg

 

Την έκθεση «Γλυπτικές Φόρμες» του Θοδωρή Ποκαμισά θα φιλοξενεί η αίθουσα τέχνης του 74ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στην Πλάκα, έως τις 17 Μαρτίου, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της να θαυμάσουν από κοντά ξεχωριστές δημιουργίες ενός σπουδαίου καλλιτέχνη.

Βασικό ρόλο σε αυτήν την εικαστική πρόταση, που άρχισε να υλοποιείται αρκετά χρόνια πριν, και συγκεκριμένα, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, έχει το μάρμαρο το οποίο – λόγω της μορφολογίας του όγκου αλλά και της μοριακής δομής του – συνέβαλε καθοριστικά στον τελικό καθορισμό της σύνθεσης.

Όλες οι μαρμάρινες συνθέσεις έχουν σμιλευτεί απευθείας στο υλικό χωρίς να υπάρχει πρόπλασμα, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται απεριόριστη ελευθερία στην τελική μορφή του έργου.

Κύρια πηγή έμπνευσης και βασικό θέμα στο έργο του Θοδωρή Ποκαμισά αποτέλεσε το ανθρώπινο σώμα είτε στην ολότητά του είτε ως μεμονωμένα μέλη του, καθώς και ένα μέρος της οστικής και μυϊκής δομής.

Επιπλέον, το «παιχνίδι» που κάνει το φως με τη γλυπτή φόρμα αλλά και τη μοριακή δομή του υλικού αναδεικνύει περίτεχνα την κάθε μαρμάρινη σύνθεση.

Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο οξειδωμένος και πατιναρισμένος μπρούτζος ο οποίος, αφήνοντας το φως να «παίξει» πάνω στις φόρμες, δημιουργεί έντονες λάμψεις και αντιθέσεις, προσδίδοντας την ενδεδειγμένη εικαστική διάσταση της γλυπτής σύνθεσης.

Μια νέα απόπειρα με ένα καινούργιο σχετικά υλικό αποτελεί η ανασύνθεση των εικόνων και των φορμών με χρωματιστά πλεξιγκλάς που δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να συνθέσει θαυμαστά έργα, όπως για παράδειγμα ένα δέντρο, σχηματοποιώντας τη φυλλόρροιά του στον χώρο, ή ένα ηλιοβασίλεμα ενός καλοκαιρινού δειλινού ανάμεσα στη Σύρο και τη Γυάρο.

Μεταξύ αυτών, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο ξεχωριστό έργο του Θοδωρή Ποκαμισά «Η μάνα προσκυνήτρα», μια από τις πιο θαυμαστές δημιουργίες του, που το 1991 κατάφερε να κερδίσει το πρώτο πανελλήνιο βραβείο στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Δήμου Τήνου.

Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης του 74ου Σχολείου Αθηνών στην Πλάκα, ένα σχολείο που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1876 έως και σήμερα. Στις μέρες μας λειτουργεί ως εξαθέσιο κλασικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, «συγκατοικώντας» με το 46ο Νηπιαγωγείο Αθηνών.

Στεγάζεται σε δύο διατηρητέα κτίρια στη συμβολή των οδών Ανδριανού και Φλέσσα στην Πλάκα, ενώ ανάμεσα στους αποφοίτους του συγκαταλέγονται πολλές και σπουδαίες προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης, της τέχνης και της κοινωνικής ζωής.

Την αίθουσα τέχνης δημιούργησε η ανάγκη ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία, ευθυγραμμιζόμενο με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και διαπίστωσαν έλλειμμα τόσο του πολιτισμού όσο και της τέχνης από αυτό. Για τους λόγους αυτούς, τόσο το διδακτικό προσωπικό όσο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εργάστηκαν με συνέπεια και αποφασιστικότητα πηγαίνοντας όλοι μαζί κόντρα στις δυσκολίες της εποχής, έτσι ώστε το πικρό παρελθόν να σβήσει και τη θέση του να πάρουν τα όνειρα…

Βιογραφία

Ο Θοδωρής Ποκαμισάς γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1957 στην Τήνο. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου έως το 1978 και κατόπιν στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών έως το 1983.

Έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Για περισσότερα από 20 χρόνια, μάλιστα, διδάσκει την τέχνη του σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το θαυμαστό καλλιτεχνικό του έργο έχει αποσπάσει πολλές θετικές κριτικές, ενώ έχουν γίνει αναφορές σε αυτό από πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Οι δημιουργίες του έχουν γνωρίσει μεγάλες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων «Η μάνα προσκυνήτρια της Μεγαλόχαρης» το 1992 που κέρδισε το πρώτο βραβείο πανελλήνιου διαγωνισμού, καθώς και το 2005 που με έργο του κατόρθωσε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό γλυπτικής που οργάνωσε η ελληνική παροικία με τον Δήμο Σικάγου των ΗΠΑ.

Info

74ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Αδριανού 106 – 108, Πλάκα

Τηλέφωνο: 2103229133

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 17.03.2019

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:48