search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:48
MENU CLOSE

Υπάλληλος της Google υπολόγισε στα 31 τρισ. τα ψηφία του αριθμού «π»

15.03.2019 16:11
Υπάλληλος της Google υπολόγισε στα 31 τρισ. τα ψηφία του αριθμού «π» - Media

 

Στα 31 τρισεκατομμύρια ψηφία υπολόγισε τον αριθμό «π» μία εργαζόμενη της Google, σπάζοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ των 22 τρισεκατομμυρίων ψηφίων.

Η Εμα Χάρουκα Ιγουάο, Γιαπωνέζα εργαζόμενη της Google, κατάφερε να πετύχει το ρεκόρ με τη βοήθεια της υπολογιστικής δύναμης του cloud.

Ο αριθμός «π» προκύπτει όταν διαιρείται η περιφέρεια ενός κύκλου με τη διάμετρό του.

Τα πρώτα ψηφία του αποτελέσματος, είναι το πασίγνωστο 3.14, αλλά τα υπόλοιπα ψηφία είναι «άπειρα».

Το «π» χρηριμοποιείται στη μηχανική, τη φυσική, τους σούπερ υπολογιστές και την εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς η τιμή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον υπολογισμό κυμάτων, κύκλων και κυλίνδρων.

Η επιδίωξη της επέκτασής του αποτελεί σταθερό χόμπι μεταξύ των μαθηματικών.

Για να φθάσει η Ιγουάο τον νέο αριθμό, απαιτήθηκαν 170 TB δεδομένων (για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, 200.000 μουσικά τραγούδια καταλαμβάνουν χώρο περίπου 1 TB), 25 εικονικές μηχανές και 121 μέρες για να ολοκληρωθεί.

Η Google έκανε την ανακοίνωση στις 14 Μαρτίου (3.14 – η ημερομηνία όπως γράφεται στα αγγλικά είναι ίδια με τον αριθμό «π»), η οποία είναι γνωστή ως η Μέρα «π».

«Ήταν το παιδικό μου όνειρο, ένα μακροχρόνιο όνειρο, να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ για το π» ανέφερε η Ιγουάο στο CNN.

Εργαζόταν γι’ αυτή τη στιγμή από την ηλικία των 12 ετών, όταν για πρώτη φορά κατέβασε ένα λογισμικό για τον υπολογισμό του «π» στον υπολογιστή της στην Ιαπωνία.

Η Ιγουάο είπε ότι την βοήθησε στον τελικό υπολογισμό του «π» ο Αλεξάντες Γι, που εφηύρε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται « y-cruncher» για τον υπολογισμό του «π» και άλλων σταθερών.

Ο πρώην καθηγητής της και κάτοχος προηγούμενου παγκόσμιου ρεκόρ για το «π» Νταϊσούκ Τακαχάσι, την βοήθησε με συμβουλές και τεχνικές στρατηγικές.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:47