search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:32
MENU CLOSE

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2019 – Όλες οι αλλαγές

21.03.2019 14:40
Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2019 - Όλες οι αλλαγές - Media

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος κατά τον οποίο θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018. Για πρώτη φορά επιχειρείται να εφαρμοστεί ο νόμος που θέλει να ανοίγει η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις έως τον Απρίλιο.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως 30 Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να τρέξει την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ εντός του Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη 31 Ιουλίου και την τελευταία τον Δεκέμβριο.

Για πρώτη χρονιά σε κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Ένα για τον κάθε σύζυγο.

Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά ποσά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά, τότε αυτά θα επιστρέφονται στον κάθε ένα δικαιούχο χωριστά. Αν βέβαια οι σύζυγοι το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν χωριστή δήλωση. Συγκεκριμένα, είχαν έως 28/02 το δικαίωμα να το επιλέξουν, και μόνο για όσος γάμους γίνουν εφεξής μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν αυτή την εφαρμογή για τα ζευγάρια. Όσον αφορά βέβαια μόνο τις φετινές δηλώσεις, διότι η δυνατότητα θα επανέλθει ξανά για όλους, τους δύο πρώτους μήνες του 2020.

Δεύτερη αλλαγή είναι η εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος ορισμένων επιπλέον κατηγοριών φορολογούμενων, δηλαδή των αδρανών επιχειρήσεων, των εταιρειών που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή υπό εκκαθάριση, των αγροτών που είναι ενταγμένοι σε συνεταιρισμούς, αγροτικών και σχολικών συνεταιρισμών, καθώς και των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Για την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και τον υπολογισμό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα ισχύει συγκεκριμένη κλίμακα.

Στον υπολογισμό του φόρου δίδεται και έκπτωση έως 1.900 με 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και για τα εισοδήματα των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως καμία αλλαγή δεν επέρχεται στον τρόπο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, ο οποίος θα καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου.

Η μεγάλη αλλαγή στο E3

Στο νέο έντυπο Ε3 που υποβάλλουν όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα κληθούν να υποβάλουν περίπου 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι η μεγάλη αλλαγή θα είναι η κατηγοριοποίηση των εσόδων ανα κωδικό αριθμό δραστηριότητας και η αναλυτική καταγραφή των δαπανών.

Τα έξοδα για φως νερό και τηλέφωνο, θα αναγραφούν ξεχωριστά από τα έξοδα για τους μισθούς των υπαλλήλων αλλά και τις λεγόμενες «παροχές σε είδος» ενώ η εφορία ζητά να μάθει την αξία των τιμολογίων που κόπηκαν από εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους. Τους κωδικούς, τους είχαν δει και πέρυσι οι επαγγελματίες.

Επιπλέον θα πρέπει οι φορολογούμενοι να προσέξουν άλλους δύο νέους υποπίνακες:

Τον νέο υποπίνακα με κωδικό 051: Πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά στοιχεία για τις «ελεγχόμενες αλλοδαπές επιχειρήσεις (ΕΑΕ)» του άρθρου 66 του ν. 4172/2013.

Τον νέο υποπίνακα Θ’: νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε ομίλους πολυεθνικών επιχειρήσεων και για τα οποία υφίσταται υποχρέωση θα έχουν υποχρέωση υποβολής έκθεσης ανά χώρα, για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ χωρών για θέματα φορολογίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:31