search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 17:49
MENU CLOSE

Μακρόν… ηγόραζον

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2066
28-3-2019
28.03.2019 04:00
Μακρόν: Θετικές οι επιλογές για την Ε.Ε. - Media

 

Ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος της Γαλλίας αντιμετωπίζει τον κόσμο – ο οποίος έχει βγει εδώ και μήνες στους δρόμους διότι, αν και έχει εργασία, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα – είναι το γνωστό οπλοστάσιο της (κάθε) εξουσίας: ξύλο, απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, στρατός στους δρόμους. Ο «τρόπος» του Μακρόν και οι βαθύτερες αντιλήψεις του Γάλλου Προέδρου για την αντιμετώπιση της οργής που προκαλεί η διακυβέρνησή του συνοψίστηκαν από την ίδιο σε μια δήλωσή του για τον σοβαρό τραυματισμό μιας ηλικιωμένης διαδηλώτριας, στην οποία ευχήθηκε «να βγει σοφότερη»!

Είναι σπάνια – και γι’ αυτό ενδιαφέρουσα – μια τόσο απροκάλυπτη επίδειξη υπεροψίας από κάποιον κορυφαίο φορέα εξουσίας. Ωστόσο η υπεροψία, η αμετροέπεια και το θράσος που αποτυπώνονται στη δήλωση Μακρόν απλώς περιγράφουν την (α)πολιτική καταγωγή του, την αγοραία λογική του και την κυβερνητική του πρόταση. Με άλλα λόγια περιγράφουν τον τεχνοκράτη, τον άνθρωπο της αγοράς, τον ορθολογιστή που πλασαρίστηκε ως πολιτικό «προϊόν» κατάλληλο να βάλει τάξη, να δημιουργήσει ανάχωμα στον φασισμό και να πυροδοτήσει το όραμα για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον…

Το «προϊόν» Μακρόν… αγοράστηκε με ενθουσιασμό από την ελληνική πολιτική ελίτ. Αξίζει να θυμηθούμε πώς υποδέχτηκαν τη νίκη του ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης:

Αλέξης Τσίπρας: «Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν είναι μια ανάσα για τη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μην ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της Ακροδεξιάς».

Κυριάκος Μητσοτάκης: (Η νίκη Μακρόν) «δείχνει την ετοιμότητα της κοινωνίας να επιβραβεύσει την τόλμη και την ειλικρίνεια, καθώς και το θάρρος των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων να ηγηθούν χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις».

Φώφη Γεννηματά: «Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο. Αποτελεί νίκη της δημοκρατίας και ελπίδα για καλύτερες μέρες».

Σταύρος Θεοδωράκης: «Δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές λύσεις. (…) Να λύσουμε τα προβλήματα με τολμηρές επεμβάσεις, να δανειστούμε λύσεις είτε από την κεντροαριστερή είτε από την κεντροδεξιά σκέψη. Είμαι της “σχολής Μακρόν”, κι ο Μακρόν, που είπε τα ίδια, είναι της “σχολής Ποτάμι”».

Αν απ’ όλα αυτά έχει σημασία και αξίζει να κρατήσουμε κάτι, αυτό είναι η ευχή του Μακρόν «να βγούμε σοφότεροι». Και να παίρνουμε στα γρήγορα χαμπάρι τα φύκια που εμφανίζονται ως μεταξωτά κορδελάκια, ειδικά τώρα που πλησιάζουν και οι εκλογές…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27