search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:00
MENU CLOSE

Νέο «χτύπημα» των ΗΠΑ στην Τουρκία: Σκέψεις για αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35

28.03.2019 19:21
Πόσο θα στοιχίζουν τα F-35 τα επόμενα 3 χρόνια - Media
 
Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις που αφορούν τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας, μετά την απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί το ρωσικό οπλικό σύστημα S-400.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ πλέον εξετάζουν το ενδεχόμενο να πετάξουν την Τουρκία έξω από το πρόγραμμα κατασκευής των περίφημων stealth μαχητικών F-35, όπως ανέφεραν πηγές από την Ουάσινγκτον.
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους σχεδόν ενός τρισ. δολαρίων, η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, συμμετέχει στην κατασκευή συγκεκριμένων εξαρτημάτων των μαχητικών 5ης γενιάς.
 
Ωστόσο, η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί το πυραυλικό σύστημα S-400 έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ, οι οποίες ανησυχούν ότι το ραντάρ του συστήματος ενδέχεται να «μάθει» να αναγνωρίζει τα F-35.
 
Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τουρκία να ακυρώσει την παραγγελία προσφέροντάς της το σύστημα Patriot με μεγάλη έκπτωση, αλλά η Άγκυρα έχει δηλώσει αποφασισμένη να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους.
 
Ήδη, η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα παραδόσει τα F-35 στην Τουρκία, ωστόσο, η ιδέα της αποβολής της χώρας από το πρόγραμμα αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στις σχέσεις των δύο χωρών.
 
Πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι η Τουρκία κατασκευάζει περίπου 800 εξαρτήματα για τα F-35, ωστόσο εκτίμησαν ότι μπορεί να αντικατασταθεί από εργολάβους που είχαν διεκδικήσει τα έργα αυτά.
 
«Η Τουρκία δεν είναι “πολύ μεγάλη για να σωθεί”», φέρεται να είπε μια από τις πηγές αυτές, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι αν η Τουρκία αποβληθεί από το πρόγραμμα δεν θα υπάρξει πρόβλημα ή καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών.
 
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα, διά στόματος Τσαβούσογλου είχε ισχυριστεί ότι η εξαίρεσή της από το πρόγραμμα μονομερώς δεν μπορεί να γίνει και ότι ο ρόλος της στην κατασκευή των F-35 είναι κρίσιμος.
 
Το Πεντάγωνο, η Άγκυρα, αλλά και η κατασκευάστρια εταιρεία αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα οδηγούνται σε κρίση.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:59