search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:37
MENU CLOSE

Στη Δικαιοσύνη η σύμβαση για τη visa – To ΥΠΕΞ κρύβει έγγραφα σχετικά με τον διαγωνισμό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2067
4-4-2019
04.04.2019 03:00
Στη Δικαιοσύνη η σύμβαση για τη visa - To ΥΠΕΞ κρύβει έγγραφα σχετικά με τον διαγωνισμό - Media

Στη Δικαιοσύνη (προς διερεύνηση) θα οδηγηθεί, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση της σύμβασης για την «ανάδειξη παρόχου υπηρεσιών υποστήριξης προξενικών αρχών για τη θεώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων» (visa). Με αυτήν την υπόθεση το «Ποντίκι» – όπως θυμούνται οι επιμελείς αναγνώστες του – ασχολήθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2016, πολύ πριν αυτή η ιστορία εξελιχθεί κατ’ αρχήν σε πεδίο ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης και στη συνέχεια σε πολιτική κόντρα ανάμεσα σε δύο – πρώην πια – υπουργούς της κυβέρνησης, τους Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο.

Από τότε, τον Δεκέμβριο του 2016, το «Ποντίκι» είχε μεταφέρει πληροφορίες και καταγγελίες που είχε από πηγές του στο ΥΠΕΞ για μεθοδεύσεις στην εξέλιξη του εν λόγω διαγωνισμού με στόχο την προαποφασισμένη κατάληξή του.

Δύο χρόνια αργότερα, από τον Οκτώβριο του 2018, το «Ποντίκι» επανήλθε με τρία δημοσιεύματα περιγράφοντας σε ρεπορτάζ επακριβώς τις μεθοδεύσεις στην εξέλιξη του διαγωνισμού, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο το ΥΠΕΞ υπέγραψε μια σύμβαση της οποίας η υλοποίηση έχει «σκοτεινές» πτυχές, καθώς:

1. Οι όροι για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για την υλοποίηση ενός απαιτητικού (σε τεχνολογική – οικονομική υποδομή) έργου επέτρεψαν τη συμμετοχή σε μια ανύπαρκτη μέχρι εκείνη τη στιγμή εταιρεία, που ιδρύθηκε 15 μέρες νωρίτερα, με ελάχιστο (αναλογικά με το εύρος του έργου) μετοχικό κεφάλαιο. Η εν λόγω εταιρεία κέρδισε τελικά τον διαγωνισμό.

2. Η μεθόδευση που ακολουθήθηκε επέτρεψε στην εν λόγω εταιρεία, αφού εξασφάλισε τη σύμβαση, να αναθέσει την υλοποίηση του έργου στην εταιρεία (και θυγατρικές της) που ήδη το υλοποιούσαν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε, όχι εξαιτίας των δημοσιευμάτων του «Ποντικιού», αλλά εξαιτίας της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ δύο υπουργών της κυβέρνησης (Κοτζιά – Καμμένου), το υπουργείο Εξωτερικών αρνείται να καταθέσει έγγραφα τα οποία θα διευκρίνιζαν και θα ξεκαθάριζαν την υπόθεση. Το ΥΠΕΞ μέχρι και σήμερα αρνείται:

● Να καταθέσει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με την εν λόγω εταιρεία.

● Να διευκρινίσει (για την ακρίβεια φάσκει και αντιφάσκει) αν η εν λόγω εταιρεία, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού που κέρδισε, έχει το δικαίωμα ή όχι να αναθέσει το έργο – ολόκληρο ή μέρος του – σε υπεργολάβο.

● Να αποδείξει αν γνωρίζει (ως οφείλει) τον τρόπο, δηλαδή ποιοι και με ποια μέσα υλοποιούν τελικά το έργο της παροχής υπηρεσιών στις προξενικές αρχές της χώρας για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Όπως πληροφορείται το «Ποντίκι», ο τέως υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με μηνυτήρια αναφορά του σκοπεύει να ζητήσει την εμπλοκή και συνδρομή της Δικαιοσύνης για την αναζήτηση των εγγράφων που θα βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα αυτής της υπόθεσης, καθώς, όπως υποστηρίζει, το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου τα συγκεκριμένα έγραφα που ζήτησε αρμοδίως.

Η άρνηση του ΥΠΕΞ να καταθέσει τα συγκεκριμένα έγγραφα προκάλεσε και την επίκαιρη επερώτηση του Πάνου Καμμένου προς τον υπουργό εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος θα πρέπει να εμφανιστεί στη Βουλή με απαντήσεις.

Στα συρτάρια του ΥΠΕΞ

Τα έγγραφα που ζήτησε να βγουν από τα συρτάρια του ΥΠΕΞ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έλεγχου ο Πάνος Καμμένος είναι:

1. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ του ΥΠΕΞ και της εταιρείας GVCW Hellas (Global Visa Center World Hellas).

2. Κάθε άλλο κείμενο που έχει υπογραφεί μεταξύ των ανωτέρω, πριν ή μετά την υπογραφή των προαναφερομένων συμβάσεων,

3. Κάθε σύμβαση ή άλλο έγγραφο, το οποίο έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΞ και από το οποίο προκύπτει η συνεργασία της εταιρίας GVCW με οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με σχέση υπεργολαβίας ή με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση (π.χ. παραχώρηση κ.λπ.) για τις ως άνω υπηρεσίες.

4. Κάθε έγγραφο με το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στο ΥΠΕΞ η ανάθεση του συνόλου ή μέρους των ως άνω υπηρεσιών από την εταιρεία GVCW σε οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με σχέση υπεργολαβίας ή με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση (παραχώρηση κ.λπ.).

5. Κάθε άλλο έγγραφο με το οποίο το ΥΠΕΞ έχει εγκρίνει την ανάθεση του συνόλου ή μέρους των ως άνω υπηρεσιών από την εταιρεία σε οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο με σχέση υπεργολαβίας ή με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση.

6. Κάθε έγγραφο του ΥΠΕΞ που αφορά τον έλεγχο της ανάθεσης του συνόλου ή μέρους των ως άνω υπηρεσιών από την εταιρεία GVCW σε οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο με σχέση υπεργολαβίας ή με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση.

Αναζητούνται οι συμβάσεις

Όπως προκύπτει από την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος, το υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να καταθέσει τα έγγραφα που ζήτησε, τα οποία θα μπορούσαν να διευκρινίσουν ουσιαστικές πτυχές της υπόθεσης. Για την ακρίβεια δεν κατέθεσε:

● Τις συμβάσεις που υπέγραψε με την εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό. Εξ αυτού το τίμημα της Σύμβασης και οι όροι υλοποίησής της κρατούνται – παρανόμως – εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου

● Έγγραφα που να διευκρινίζουν αν το έργο ή τμήμα του έχει εκχωρηθεί ή ανατεθεί σε υπεργολάβο.

● Τα έγγραφα που διευκρινίζουν αν η χρησιμοποίηση υπεργολάβου είναι σύννομη και σύμφωνη με τους όρους του διαγωνισμού.

● Έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι γνωρίζει τον τρόπο – και συμφωνεί μ’ αυτόν – με τον οποίο η εταιρεία GVCW, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό, υλοποιεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις

Τα… κρυμμένα ντοκουμέντα

Με την επίκαιρη επερώτηση που έχει καταθέσει, ο Πάνος Καμμένος ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να καταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής τα εξής έγγραφα:

1. Τις υπ αριθμ. 1605/2017, 1606/2017, 1692/2017 και 1693/2017 συμβάσεις μαζί με τα παραρτήματά τους.

2. Κάθε σύμβαση ή άλλο έγγραφο, το οποίο έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΞ και από το οποίο προκύπτει η συνεργασία του παρόχου (GVCW) με οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο με σχέση υπεργολαβίας ή με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση (π.χ. παραχώρηση κ.λπ.) για τις ως άνω υπηρεσίες.

3. Κάθε έγγραφο με το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στο ΥΠΕΞ η ανάθεση του συνόλου ή μέρους των ως άνω υπηρεσιών του Παρόχου (GVCW), σε οποιοδήποτε τρίτο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με σχέση υπεργολαβίας ή με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση (π.χ. παραχώρηση κ.λπ.).

4. Κάθε άλλο έγγραφο, με το οποίο το ΥΠΕΞ έχει εγκρίνει την ανάθεση του συνόλου ή μέρους των ως άνω υπηρεσιών από τον πάροχο (GVCW) σε οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με σχέση υπεργολαβίας ή με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση.

5. Κάθε έγγραφο του ΥΠΕΞ, που αφορά τον έλεγχο της ανάθεσης του συνόλου ή μέρους των ως άνω υπηρεσιών από τον πάροχο (GVCW) σε οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο με σχέση υπεργολαβίας ή με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση.

6. Το σύνολο των εγγράφων της υποβληθείσας προσφοράς του παρόχου.

7. Και μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας και του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που αφορούν τη διαγωνιστική διαδικασία.

Τα εν λόγω έγγραφα, είτε στην περίπτωση που τελικά κατατεθούν από το ΥΠΕΞ… αυτοβούλως είτε στην περίπτωση που εμφανιστούν μετά την εμπλοκή και παρότρυνση της Δικαιοσύνης, θα βοηθήσουν, προφανώς, στη διευκρίνιση πολλών πτυχών της διαδικασίας του διαγωνισμού, οι οποίες παραμένουν – ενδεχομένως σκοπίμως – σκοτεινές και ασαφείς.

Αναμένουμε…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:37