29/09/2020 12:59:42

Σκουπιδιάρηδες με λάθος κατεύθυνση οι φαλακροί αετοί στην Αμερική

Σκουπιδιάρηδες με λάθος κατεύθυνση οι φαλακροί αετοί στην Αμερική - Media

 

O λευκοκέφαλος θαλασσαετός ή φαλακρός αετός (Αλιάετος ο λευκοκέφαλος) είναι ένα αρπακτικό πτηνό που εντοπίζεται κυρίως στη Βόρειο Αμερική. Πρόκειται για το το εθνικό πτηνό και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καθώς εμφανίζεται και στη σφραγίδα τους.

Τι άλλο ιδιαίτερο έχει το συγκεκριμένο αρπακτικό; Αποδεικνύεται «σκουπιδιάρης» που όμως μολύνει τις κατοικημένες περιοχές. Πως γίνεται αυτό; Παίρνει τα σκουπίδια από τη χωματερή και τα «επιστρέφει» πίσω στους κατοίκους.

Κάπως έτσι, στην κομητεία Κινγκ, στο Σιάτλ, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι αυλές των κατοίκων έχουν μετατραπεί σε χώρο συνάθροισης και «ανθυγιεινής διατροφής» των φτερωτών αρπακτικών. Συγκεκριμένα, δεκάδες κάτοικοι του Cedar Hills βρίσκουν καθημερινά στις αυλές τους σακούλες και αντικείμενα, από τους 2,5 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που ρίχνονται στη χωματερή κοντά στο Renton.

Το πλάνο της διαχείρισης σκουπιδιών για τα επόμενα 20 χρόνια, προβλέπει μάλιστα την επέκταση της χωματερής, με κονδύλια 270 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως δυσκολότερη αναμένεται πως θα είναι η διαχείριση των αετών που θα πολλαπλασιαστούν κάτω από αυτές τις ευνοϊκές συνθήκες. «Προσπαθούμε να μειώσουμε αυτόν τον εναέριο "βομβαρδισμό" σκουπιδιών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κομητείας στους New York Times.

Στο παρελθόν το είδος των φαλακρών αετών κινδύνευε με εξαφάνιση αλλά πλέον ξεπερνούν τους 20.000 σε πληθυσμό, χάρη στην αφθονία τροφής.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.