26/02/2020 13:48:37

Η ΔΕΠΑ επιδοτεί τους Βούλγαρους ανταγωνιστές ελληνικών εταιρειών

Η ΔΕΠΑ επιδοτεί τους Βούλγαρους ανταγωνιστές ελληνικών εταιρειών - Media

 

Φυσικό αέριο σε τιμή 10% κάτω από τη ρυθμιζόμενη τιμή της Βουλγαρίας και 16% χαμηλότερα από την τιμή που προμηθεύει τους μεγάλους πελάτες της στην Ελλάδα πούλησε η ΔΕΠΑ στη Βουλγαρία, επιδοτώντας τη βιομηχανία της γειτονικής χώρας.

Η αγορά της Βουλγαρίας εξαρτάται σε ποσοστό 100% από το ρωσικό αέριο της Gazprom και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας επιχείρησε για πρώτη φορά ένα άνοιγμα σε νέους προμηθευτές για ποσότητες που μπορούν να εισρεύσουν στο βουλγαρικό σύστημα κατά τις δυνατότητες που προσφέρει η εγκατάσταση φυσικού αερίου στο Τσίρεν, ώστε να αξιοποιήσει τη συγκυρία των χαμηλών τιμών LNG στη spot αγορά και να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές της.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησαν μία δημοπρασία η Bulgargaz (η αντίστοιχη ΔΕΠΑ της Βουλγαρίας) για 1,5 εκατ. μεγαβατώρες και μία δημοπρασία η Bulgartransgaz (ο αντίστοιχος ΔΕΣΦΑ της Βουλγαρίας) για 150 χιλιάδες μεγαβατώρες.

Και τις δύο δημοπρασίες κέρδισε η ΔΕΠΑ, η οποία θα αρχίσει να παραδίδει τις ποσότητες για τη μεν Bulgargaz το διάστημα από 20 Απριλίου έως και τέλος Ιουνίου, για τη δε Bulgartransgaz το διάστημα από 1η Μαΐου έως και τέλος Ιουνίου.

Η ΔΕΠΑ κέρδισε τη δημοπρασία της Bulgargaz προσφέροντας έκπτωση 10,2% επί της ρυθμιζόμενης τιμής που ισχύει στη Βουλγαρία, όταν ο αμέσως επόμενος συμμετέχων στον διαγωνισμό (βουλγαρική Dexia) πρόσφερε υποδιπλάσια έκπτωση και συγκεκριμένα 4,5%. Η τρίτη εταιρεία που συμμετείχε στη δημοπρασία ήταν η ολλανδική Colmar.

Aπό τα στοιχεία του ρεπορτάζ της Kαθημερινής, τα οποία η διοίκηση της ΔΕΠΑ με την οποία συνομίλησε δεν διέψευσε, αλλά αρνήθηκε απλώς να σχολιάσει, προκύπτει ότι η ΔΕΠΑ θα πουλάει στη Βουλγαρία αέριο στην τιμή των 20,75 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν στους μεγάλους πελάτες της στην Ελλάδα που είναι ηλεκτροπαραγωγοί πουλάει στα 24,75 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή ακριβότερα κατά 16%, και στις ενεργοβόρες εγχώριες βιομηχανίες ακόμη υψηλότερα (γύρω στα 27-28 ευρώ τη μεγαβατώρα).

Η ΔΕΠΑ, δηλαδή, ουσιαστικά ανέλαβε να επιδοτήσει τους εκ Βουλγαρίας ανταγωνιστές των ελληνικών επιχειρήσεων μειώνοντάς τους σημαντικά το κόστος σε σχέση με το τι πλήρωναν πριν από τη δημοπρασία και επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της Bulgargaz για δυνατότητες προμήθειας αερίου σε χαμηλές τιμές.

«Είναι κάτι νέο και σημαντικό, που θα είναι προς το συμφέρον των Βουλγάρων καταναλωτών», είχε δηλώσει, όταν προκηρύχθηκε η δημοπρασία, ο εκτελεστικός διευθυντής της Bulgargaz, Νικολάι Παβλόφ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι σκοπός της κίνησης αυτής ήταν να δοκιμαστεί η αγορά και να διαπιστωθεί αν υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες αερίου σε καλές τιμές.

Οι διαθέσιμες ποσότητες βρέθηκαν από τη ΔΕΠΑ για τους καταναλωτές της Βουλγαρίας, όχι όμως για τους Ελληνες.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.