search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:52
MENU CLOSE

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών Ευρωεκλογών από το 1981

26.05.2019 10:57
Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών Ευρωεκλογών από το 1981 - Media

 

Οι σημερινές είναι οι ένατες Ευρωεκλογές που θα ψηφίσουν οι Ελληνες, στέλνοντας τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Από το 1981 ξεκίνησε η ιστορία και κρατά έως και σήμερα.

Στα υπόλοιπα εννέα κράτη μέλη της τότε ΕΟΚ οι πρώτες Ευρωεκλογές είχαν διεξαχθεί το 1979, όμως η Ελλάδα προσχώρησε σε αυτήν την 1η Ιανουαρίου 1981. Εξ ου και η θητεία των 24 Ευρωβουλευτών διήρκεσε δυόμισι χρόνια και όχι πέντε.

Ωστόσο η πρώτη φορά πέρασε τελείως… στο ντούκου. Ο λόγος; Οι Ευρωεκλογές του 1981 διεξήχθησαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές. Ήτοι, τη μέρα που θριάμβευσε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με ποσοστό 48,07%, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα πολιτικό περίοδο.

Και, ευλόγως, ουδείς ασχολήθηκε με τις Ευρωεκλογές, ως βλέπετε… Τις δε 24 έδρες μοιράστηκαν έξι κόμματα: 10 το ΠΑΣΟΚ, 8 η ΝΔ, 3 το ΚΚΕ και από μια το ΚΚΕ Εσωτερικού, το ΚΟΔΗΣΟ/ΚΑΕ και το Κόμμα Προοδευτικών. Πλέον… γνωστοί οι Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και Αναστάσιος Πεπονής, που αργότερα έγραψαν τη δική τους ιστορία με το ΠΑΣΟΚ.

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών Ευρωεκλογών από το 1981

Οι δεύτερες ελληνικές Ευρωεκλογές διεξήχθηκαν τον Ιούνιο του 1984, μια αναμέτρηση πολωτική (όπως και η φετινή) που εκφράστηκε με τα συνθήματα: «Αλλαγή» και «Απαλλαγή». Η Νέα Δημοκρατία στην ηγεσία του τον Ευάγγελο Αβέρωφ που έβαλε… εαυτόν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, και στη δεύτερη ο Ιωάννης Μπούτος, που ήταν αντίπαλος του κατά τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος τον Δεκέμβριο του 1981.

Στα αντίστοιχες του ΠΑΣΟΚ μπήκαν οι Γεώργιος Μαύρος και Μανώλης Γλέζος ενώ το ΚΚΕ έβαλε τον Γρηγόρη Φαράκο. Τι σημασία είχε; Είχε τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμο του ‘81, καταργώντας το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή και του Ευρωβουλευτή, για τις πρώτες δύο θέσεις κάθε ευρωψηφοδελτίου.

Εντέλει το ΠΑΣΟΚ με 41,59% έβγαλε 10 Ευρωβουλευτές, η ΝΔ 9, το ΚΚΕ 3, το ΚΚΕ Εσωτερικού μία κι άλλη μία η ΕΠΕΝ (!) που ζητούσε την αποφυλάκιση των πραξικοπηματιών.

Πλην Μαύρου και Γλέζου το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε μεταξύ άλλων και τους Χρήστο Παπουτσή, Γεώργιο Ρωμαίο, η ΝΔ τη Μαριέττα Γιαννάκου, το ΚΚΕ εσωτερικού τον Λεωνίδα Κύρκο και η ΕΠΕΝ τον επικεφαλής του φιλοχουντικού κόμματος Χρύσανθο Δημητριάδη.

Φυσικά στην «Απογευματινή» δεν μπορούσα να αποδεχθούν τη νέα ήττα της Νέας Δημοκρατίας…

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών Ευρωεκλογών από το 1981

Επόμενες Ευρωεκλογές ήταν το 1989, εν μέσω του περιβόητου… βρώμικου ’89. Διεξήχθησαν την Κυριακή 18 Ιουνίου, ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές. Οι αρχαιρεσίες διενεργήθηκαν με το σκάνδαλο Κοσκωτά να απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά την επικαιρότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το φθινόπωρο του 1988 οι εφημερίδες «Έθνος», «Βήμα», «Νέα» και «Ελευθεροτυπία», που μέχρι τότε υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ, άρχισαν σκληρές προσωπικές επιθέσεις στον Ανδρέα Παπανδρέου και σε όσους υπουργούς θεωρούσαν συνεργάτες του Κοσκωτά, σε καθημερινή βάση.

Επίσης, από το Νοέμβριο του 1988 η δεξιά εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», που εξέδιδε ο Άρης Βουδούρης (πρώην οπαδός του Παπανδρέου που μεταβλήθηκε σε πολέμιό του) είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στην κυκλοφορία, με συνεχείς επιθέσεις σε πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, όπως η ερωμένη του Δήμητρα Λιάνη και ο επιχειρηματίας και επιστήθιος φίλος του Γιώργος Λούβαρης. Τα μόνα στηρίγματα που απέμεναν στον Ανδρέα στον χώρο του Τύπου ήταν η «Αυριανή», που διατηρούσε υψηλή κυκλοφορία αλλά είχε πλέον χάσει την πρώτη θέση, και η «Επικαιρότητα», εφημερίδα που εξέδιδε από τα τέλη του 1988 ο φίλος του πρωθυπουργού, Σωκράτης Κόκκαλης.

Πολύ αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2001, ο στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, απόστρατος αντιστράτηγος Νίκος Γρυλλάκης, ισχυρίστηκε σε βιβλίο του ότι η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω της CIA, είχε βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία να φθείρει τον Παπανδρέου διοχετεύοντας, ή και χαλκεύοντας, επιβαρυντικά στοιχεία για το σκάνδαλο Κοσκωτά και δημιουργώντας αντικυβερνητική ατμόσφαιρα μέσω των επιρροών της στα διεθνή ΜΜΕ και στην εγχώρια ελληνική ελίτ.

Στις βουλευτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε (39,13% με 125 έδρες), αλλά η ΝΔ δεν είχε αυτοδυναμία οπότε Νέα Δημοκρατία (44,28% και 145 έδρες) και Συνασπισμός (13,13% και 28 έδρες) προχώρησαν στον σχηματισμό της κυβέρνησης Τζαννετάκη.

Ανάλογα ήταν τα ποσοστά και στις Ευρωεκλογές: η ΝΔ με ποσοστό 40,44% έβγαλε 10 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 35,94% έβγαλε 9, ο Συνασπισμός με 14,30% έβγαλε 4 και Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) με 1,36% έβγαλε μία έδρα.

Γνωστοί ευρωεκλογές ήταν από τη ΝΔ οι Μαριέττα Γιαννάκου, Παύλος Σαρλής, από το ΠΑΣΟΚ οι Γιώργος Ρωμαίος, Χρήστος Παπουτσής, Παρασκευάς Αυγερινός, από τον Συνασπισμό ο Αλέκος Αλαβάνος ενώ η ΔΗΑΝΑ εξέλεξε τον Δημήτρη Νιάνια.

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών Ευρωεκλογών από το 1981

Ως και το 1994, οπότε διενεργήθηκαν οι επόμενες Ευρωεκλογές, είχαν αλλάξει πολλά. Η χώρα, μετά το «βρώμικο ‘89» απέκτησε εντέλει κυβέρνηση ΝΔ με επικεφαλής των Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, η οποία όμως… έπεσε το ’93 και επανήλθε πανηγυρικά στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας.

Το δε 1992 υπογράφεται και το 1993 τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη του Μάαστριχτ που έδωσε έμφαση στο νομισματικό σκέλος και έθεσε τα κριτήρια για την ένταξη κάθε κράτους – μέλους. Η προεκλογική εκστρατεία δεν στηρίχθηκε σε μαζικές συγκεντρώσεις και φυλλάδια αλλά κυρίως στους… νεοσύστατους ακόμη, ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, που αποτελούν μια νέα πραγματικότητα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν το «Σκοπιανό», οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η οικονομία.

Οι Ευρωεκλογές την Κυριακή 12 Ιουνίου 1994 και οι έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξήθηκαν κατά μία (από 24 σε 25) λόγω μικρής αύξησης του πληθυσμού που καταγράφηκε στην απογραφή του ‘91. Ήταν δε η τελευταία εκλογική αναμέτρηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αφού απεβίωσε δύο χρόνια αργότερα. Επιπλέον για πρώτη φορά σε Ευρωεκλογές ορίστηκε το ελάχιστο ποσοστό του 3% για την είσοδο κάποιου κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΠΑΣΟΚ με 37,60% έβγαλε 10 έδρες, η Νέα Δημοκρατία με 32,63% είχε 9, η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά (στις πρώτες αρχαιρεσίες που έλαβε μέρος) με 8,67% κέρδισε 2 έδρες, το ΚΚΕ με 6,29% επίσης 2, όσες και ο Συνασπισμός με 6,26%. Οι Αγγέλα Κοκκόλα, Χρήστος Παπουτσής, Παρασκευάς Αυγερινός, Δημήτρης Τσάτσος ήταν οι πλέον γνωστοί Ευρωβουλευτές που εξέλεξε τότε το ΠΑΣΟΚ, οι Νάνα Μούσχουρη, Κωστής Χατζηδάκης από τη ΝΔ, η ΠΟΛΑΝ έβγαλε τους Κατερίνα Δασκαλάκη, Νικήτα Κακλαμάνη, το ΚΚΕ του Βασίλη Ευφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και ο Συνασπισμός τους Αλέκο Αλαβάνο και Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών Ευρωεκλογών από το 1981

Ακολούθησαν Ευρωεκλογές στις 13 Ιουνίου 1999, πέντε χρόνια στα οποία είχαν μεσολαβήσει ο θάνατος του Ανδρέα, η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κώστα Σημίτη και η νίκη του επί της ΝΔ, η εκλογή ως πρόεδρου της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή το 1997 και, φυσικά, το 1999, το… τρένο που βλέπαμε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και ο απίστευτος χρηματιστηριακός τζόγος… Πλέον χαρακτηριστική, η η αφίσα με το σύνθημα «1.000.000 επενδυτές ξέρουν ότι οι μετοχές έχουν αξία»!

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών Ευρωεκλογών από το 1981

Το ΠΑΣΟΚ είχε σημαντικές απώλειες εκλογικά και έχασε την πρώτη θέση ενώ η Πολιτική Άνοιξη δεν καταφέρνει να πιάσει το 3% και μένει εκτός Ευρωβουλής. Η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 35,98% έβγαλε 9 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 32,92% κέρδισε επίσης 9 έδρες, το ΚΚΕ με 8,67% πήρε 3 έδρες, το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) του Δημήτρη Τσοβόλα με 6,85% κέρδισε 2 έδρες κι άλλες τόσες ο Συνασπισμός με 5,17%.

Με τη ΝΔ εκλέγονται Ευρωβουλευτές, μεταξύ άλλων, οι Μαριέττα Γιαννάκου, Γιάννης Μαρίνος, Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Φώλιας, Ρόδη Κράτσα, με το ΠΑΣΟΚ οι Δημήτρης Τσάτσος, Πέτρος Ευθυμίου, Αννα Καραμάνου, με το ΚΚΕ οι Στρατής Κόρακας, Γιάννης Θεωνάς, Κώστας Αλυσανδράκης, με το ΔΗΚΚΙ οι Δημήτρης Κουλουριάνος, Μανώλης Μπακόπουλος και με τον Συνασπισμό οι Αλέκος Αλαβάνος και Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών Ευρωεκλογών από το 1981

Οι Ευρωεκλογές του 2004 διεξήχθησαν την Κυριακή 13 Ιουνίου στην Ελλάδα και ταυτόχρονα στα υπόλοιπα 24 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εκλογικό σύστημα ήταν η απλή αναλογική, με τη διαδικασία της λίστας και ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι έδρες της Ελλάδας μειώθηκαν κατά μία (24 από 25). Το ποσοστό αποχής έφτασε στο 36,78%.

Στην Ελλάδα λίγους μήνες νωρίτερα είχε εκ νέου εκλογές, βουλευτικές που τις κέρδισε η ΝΔ με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου. Με αυτά τα δεδομένα, η προεκλογική περίοδος των Ευρωεκλογών του 2004 κινείται σε χαμηλούς τόνους,

Η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 43,03% και 11 έδρες βγήκε πρώτη κι ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ με 34,01% και 8 έδρες, το ΚΚΕ με 9,48% και 3 έδρες ενώ Συνασπισμός με 4,16% και ο ΛΑΟΣ με 4,12% έβγαλαν από μία έδρα. Με τη ΝΔ εξελέγησαν Ευρωβουλευτές, μεταξύ άλλων, οι Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Αντώνης Σαμαράς, Κωστής Χατζηδάκης και Μανώλης Μαυρομμάτης, με το ΠΑΣΟΚ οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κατερίνα Μπατζελή, Πάνος Μπεγλίτης, Νίκος Σηφουνάκης, με το ΚΚΕ οι Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Τούσσας, Διαμάντω Μανωλάκου, με τον Συνασπισμό ο Δημήτρης Παπαδημούλης και με το ΛΑΟΣ ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Τον Σεπτέμβριο του 2007 ο Σαμαράς αντικαταστάθηκε από τον Μαργαρίτη Σχοινά και ο Καρατζαφέρης αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Γεωργίου.

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών Ευρωεκλογών από το 1981

Ακ0λούθησε… η αποχή. Στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009, έλαβε 47,37%! Η ΝΔ, που είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και έχοντας νικήσει και τα 2007, υπέστη το πρώτο ισχυρό πλήγμα, όπως και ο δικομματισμός. Το εκλογικό σύστημα ήταν η απλή αναλογική, με τη διαδικασία της λίστας και ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι έδρες της Ελλάδας μειώθηκαν κατά δύο (22 από 24).

Στις εκλογές συμμετείχαν 27 (συνδυασμοί με ενιαίο ψηφοδέλτιο ενώ στο τότε μικρό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν επετράπη η συμμετοχή επτά «συνιστωσών», μεταξύ των οποίων το ΔΗΚΚΙ και η Ομάδα ΡΟΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου πήρε την πρώτη θέση με ποσοστό 36,64% και έβγαλε 8 έδρες, όσες και η ΝΔ με 32,29% κι ακολούθησαν ΚΚΕ με 8,35% και ΛΑΟΣ με 7,15% (από 2 έδρες) και από μία έδρα έβγαλαν ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,70% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,49%.

Με το ΠΑΣΟΚ εξελέγησαν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Συλβάνα Ράπτη, Αννυ Ποδηματά, με τη ΝΔ οι Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργος Κουμουτσάκος, με το ΚΚΕ οι Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Τούσσας, με το ΛΑΟΣ οι Νίκη Τζαβέλλα, Θάνος Πλεύρης, με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Χουντής και με τους Οικολόγους Πράσινους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών Ευρωεκλογών από το 1981

Οι Ευρωεκλογές του 2014 διεξήχθησαν στην Ελλάδα στις 25 Μαΐου.Το εκλογικό σύστημα ήταν η απλή αναλογική και για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής βουλευτών με σταυρό, αντί για λίστα. Εκτός από την Ελλάδα, κάλπες στήθηκαν σε Λονδίνο, Βρυξέλλες και αλλού. Η Ελλάδα είχε το δικαίωμα εκλογής 21 ευρωβουλευτών, έναν λιγότερο από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, λόγω της εισόδου της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της ανακατανομής των εδρών. Η αποχή κυμάνθηκε εκ νέου σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 40,67%.

Νικητής των ευρωεκλογών αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,26% και 6 ευρωβουλευτές, ενώ η Νέα Δημοκρατία, με 22,72%, κέρδισε 6 έδρες. Η ΧΑ με 9,39% κέρδισε 3 έδρες, η ΕΛΙΑ (σχηματισμός ΠΑΣΟΚ και πέριξ…) με 8,02% έβγαλε 2 έδρες, όσες και το Ποτάμι με 6,60% και το ΚΚΕ με 6,11% ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έλαβαν ποσοστό 3,46% και μία έδρα.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν ο 91χρονος (!) Μανώλης Γλέζος και οι Σοφία Σακοράφα, Δημήτρης Παπαδημούλης Γιώργος Κατρούγκαλος, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος. Με τη ΝΔ οι Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελισάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Γιώργος Κύρτσος, Θεόδωρος Ζαγοράκης. Με τη ΧΑ οι Ελευθέριος Συναδινός, Λάμπρος Φουντούλης, Γεώργιος Επιτήδειος, με την ΕΛΙΑ οι Εύα Καϊλή, Νίκος Ανδρουλάκης, με το Ποτάμι οι Γεώργιος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος, με το ΚΚΕ οι Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήριος Ζαριανόπουλος και με τους ΑΝΕΛ ο Νότης Μαριάς (που ανεξαρτητοποιήθηκε αμέσως. Αργότερα ο Γλέζος αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Χουντή.

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών Ευρωεκλογών από το 1981

Πηγή: dailymedia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:50