search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:21
MENU CLOSE

Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν τη διέλευση από τα Στενά του Χορμούζ

16.06.2019 18:26
Ισχυρό μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία για τα Βαρώσια - Στήριξη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία - Media

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν τη διέλευση από τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Χορμούζ, κατηγορώντας την ίδια ώρα το Ιράν ότι ευθύνεται για την καταστροφή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

«Αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι θα εγγυηθούμε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα Στενά» είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο Fox News.

«Πρόκειται για μια διεθνή πρόκληση, σημαντική για τον κόσμο στο σύνολό της, οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν όλες τις διπλωματικές αποφάσεις και άλλες που θα ληφθούν για την επίτευξη αυτού του σκοπού» συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατήγγειλε, από την άλλη, στο CBS ότι ένα αμερικανικό drone MQ-9 “Reaper” καταρρίφθηκε την 6η Ιουνίου από ένα πύραυλο που ερρίφθη από την Υεμένη με «ιρανική βοήθεια».

Η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (Centcom) διευκρίνισε ότι επρόκειτο για μια βελτιωμένη εκδοχή ενός ιρανικού πυραύλου εδάφους-αέρος SA-7. Κι ότι μια άλλη απόπειρα είχε γίνει στις 13 Ιουνίου πάνω από τη θάλασσα του Ομάν, μετά την επίθεση εναντίον των δεξαμενόπλοιων.

Ο Πομπέο δεν θέλησε να επεκταθεί στις επιλογές που εξετάζονται από την Ουάσιγκτον για την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας στην περιοχή ή για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μετά την επίθεση εναντίον των δύο τάνκερ, για την οποία η Τεχεράνη αρνείται κάθε εμπλοκή.

Το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε την Παρασκευή ένα βίντεο που λέει ότι εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ.

Σύμμαχοι των ΗΠΑ ζήτησαν περαιτέρω αποδείξεις προτού καταλήξουν σε συμπεράσματα.

«Ορισμένες χώρες θα ήθελαν πολύ όλο αυτό να εξαφανιστεί» εκτίμησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι «όσο συνεχίζουμε να φέρνουμε στο φως την εξέλιξη των γεγονότων, χώρες σε κάθε γωνιά του κόσμου όχι μόνο θα αποδεχθούν τα γεγονότα, που πιστεύω ότι είναι αδιαμφισβήτητα, όμως θα κατανοήσουν ότι πρόκειται για μια σημαντική αποστολή για τον κόσμο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:16