search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:36
MENU CLOSE

«Κοινωνώ» στην Τήνο: Art Gathering με τέσσερα (συν ένα) στοιχεία (Photos)

17.07.2019 12:29
«Κοινωνώ» στην Τήνο: Art Gathering με τέσσερα (συν ένα) στοιχεία (Photos) - Media

                     

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς δράσης στο νησί της Τήνου το Κοινωνώ εισάγει φέτος το θεματικό κύκλο Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία, ο οποίος θα διαρκέσει έναv ολόκληρο χρόνο, έως το φθινόπωρο του 2020. 

Το Κοινωνώ δανείζεται τέσσερα στοιχεία τη γη, τη φωτιά, το νερό και τον αέρα, συν ένα  -το στοιχείο του χρόνου, ως εναλλαγή των εποχών του έτους αλλά και ως ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο-, προκειμένου να στρέψει το βλέμμα των συμμετεχόντων στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τα χαρακτηριστικά της Τήνου.

Για την υλοποίηση του ετήσιου θεματικού κύκλου το Κοινωνώ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες (όλων των τεχνών και των μέσων έκφρασης), αρχιτέκτονες, θεωρητικούς, ερευνητές, ανθρωπολόγους, εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντολόγους, συλλόγους, ομάδες κλπ να διαμορφώσουν την πρόταση / έργο επιλέγοντας μία από τις τέσσερις θεματικές Φωτιά (χειμώνας), Νερό (άνοιξη), Αέρας (καλοκαίρι), Γη (φθινόπωρο),. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν θα υλοποιηθούν μέσω φιλοξενίας (residency) και θα παρουσιαστούν στην Τήνο κατά τους μήνες: Ιανουάριο, Μάϊο, Αύγουστο και Οκτώβριο . (Αναλυτικότερη περιγραφή και πληροφορίες για τις δηλώσεις συμμετοχής σύντομα στο site https://kinono.gr)  

Courtyard, ηχητική εγκατάσταση της Λίλη Χασιώτη που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2018 στο χωριό Βωλάξ, στο πλαίσιο της θεματικής «Εικονικοί κήποι» του Κοινωνώ 3. 

Εναρκτήριες δράσεις τον Ιούλιο στην Τήνο

Στις 19 και στις 21 Ιουλίου 2019 το Κοινωνώ σας προσκαλεί στις εναρκτήριες δράσεις του θεματικού κύκλου Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία στη Βιοτεχνική Σχολή, ένα από τα ιστορικότερα κτήρια του νησιού αλλά και στον Κήπο της Συκιάς, το ζωντανό χώρο του Κοινωνώ στην Τήνο. 

Η Βιοτεχνική σχολή της Τήνου στον παλιό δρόμο της Παναγίας (Ευαγγελιστρίας 69) χρονολογείται ήδη από το 1898. Ιδρύθηκε και διοικείται μέχρι σήμερα από το Σύλλογο Κυριών «Ο Ευαγγελισμός». Τα σπάνια υφαντά εκθέματα, οι αργαλειοί, οι κουβαρίστρες μαρτυρούν μέχρι σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού μέσα από τη γυναικεία τέχνη και χειροτεχνία.

Άποψη από την έκθεση «Φόρεμα απάνεμα, κήπος ανοιχτός» που θα εγκαινιαστεί στις 19 Ιουλίου 2019 στη Βιοτεχνική Σχολή, στη Χώρα Τήνου.

Σε αυτόν το χώρο στις 19 Ιουλίου 2019 στις 8μμ εγκαινιάζεται η έκθεση «Φόρεμα απάνεμα, κήπος ανοιχτός» με έργα των εικαστικών Χρήστου Αρτέμη και Βιβής Κασαρά. Με μια μεγάλη τοιχογραφία που καλύπτει περιμετρικά τη μεγάλη αίθουσα των αργαλειών, μια σειρά έργων με μολύβι καθώς και μια κινητική κατασκευή στο μουσειακό χώρο οι δύο καλλιτέχνες παρεμβαίνουν στον ιδιαίτερο χώρο της Σχολής, προτείνοντας μια ετερόχρονη ανάγνωση και μια διαφορετική περιήγηση σε αυτόν.

Το βράδυ των εγκαινίων ο Σύλλογος Κυριών θα παρουσιάσει τη Βιοτεχνική Σχολή σε μια μικρή γιορτή, ενώ οκτώ μεταπτυχιακοί σπουδαστές του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσουν την ηχητική εγκατάσταση που δημιούργησαν στη σύντομη διαμονή τους στο νησί εμπνεόμενοι από τον ήχο των αργαλειών. Συμμετέχουν επίσης, έξι φοιτητές από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του πανεπιστημίου Αθηνών, με έργα-performances.

Αποτελεί τιμή για το Κοινωνώ να συνεργάζεται με ιστορικούς χώρους του νησιού και να παρουσιάζει για πρώτη φορά εκθέσεις και δράσεις σε κτήρια τα οποία δεν παραχωρούνταν στο παρελθόν, όπως, μεταξύ άλλων, και η Βιοτεχνική Σχολή.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας 10.30 -14.30 και 19.00 -21.30

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 από τις 9μμ το Κοινωνώ θα παρουσιάσει στην «έδρα» του τον Κήπο της Συκιάς (Καρόλου Βιτάλη, Χώρα Τήνου) το ανοιχτό κάλεσμα για τη συμμετοχή στον θεματικό κύκλο Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία. 

Μέσα από τα χαλάσματα ενός κτηρίου του 18ου αιώνα που λειτουργούσε ως ελαιοτριβείο, έχει προκύψει με το πέρασμα του χρόνου ένα ιδιόμορφο, αυτοσχέδιο αίθριο. Η οροφή έχει καταρρεύσει και στο κέντρο του ερειπωμένου πλέον κτίσματος έχουν φυτρώσει τρεις μεγάλοι ορνοί (αγριοσυκιές) που αγκαλιάζουν περιμετρικά το εσωτερικό του κτηρίου, αντικαθιστώντας με τα φυλλώματά τους την αρχική σκεπή.

Γιορτή του Κοινωνώ 3 στην Παλλάδα, στη Χώρα της Τήνου, το Σεπτέμβριο του 2018.

Ο κήπος της Συκιάς αποτελεί έργο εν εξελίξει του Κοινωνώ (το εισήγαγε το καλοκαίρι του 2018 ο εικαστικός και δημιουργός του Κοινωνώ Χρήστος Αρτέμης) προσφέροντας στους επισκέπτες, πέρα από ένα χώρο κοινωνικοποίησης, ενημέρωσης και συμμετοχικής ενεργοποίησης στις δράσεις του Κοινωνώ, ένα ειδυλλιακό περιβάλλον που μπορεί να μεταμορφώνεται και να εξελίσσεται συνεχώς, ακριβώς όπως και το Κοινωνώ.

Οι δεκάδες δράσεις, performances και happenings που θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα τόσο στον Κήπο της Συκιάς όσο και σε παρακείμενα κτήρια και στους δρόμους της χώρας της Τήνου, σαν μια μακροσκελή αυτοσχεδιαστική παράσταση, θα εισάγουν το κοινό στη διαδραστική φιλοσοφία του Κοινωνώ, καλώντας το να συμμετάσχει ενεργά έως και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Απο το residency «Προσευχές»  της Ανδρονίκης Μαραθάκη τον Ιουλίο του 2018 στο Εξώμβουργο Τήνου.

Συμμετέχουν:

Το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου (Βαγγέλης Κώτσου, Αλέξανδρος Τσιμέκας, Ρούλα Ρίφουνα), η ομάδα Ραφή (Αναστασία Πολίτη, Αναστασία Κότσαλη), και οι Αλεξάνδρα Ζουμπαταίου, Παναγιώτης Βασιλείου, Μαρία Λύμπουρα (performance), Ηλίας Κουνέλας & Αγγελος Πέτροβας (ραδιοφωνικη παραγωγή- παρουσίαση), Ιωάννα Αντώναρου & Νατάσσα Σαραντοπούλου (χορός), Αλέκα Τόμπρου (performance), Blond Thunder (μουσικές παρεμβάσεις), Ντάνα Παπαχρήστου και Ιωάννα Βαλσαμίδου.

Απο το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας (ΕΚΠΑ) οι: Oρέστης Καραμανλής, Σταυρούλα Ματρόζου, Μποσινάκη Ειρήνη, Ελένη Μανιώτη, Άγγελος Καρελιάς, Μαξιμίλιαν Παυλάκης, Νάσος Κρέτσης, Φωτεινή Τρυφεροπούλου, Γιώργος Μυζήθρας

Και απο το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών οι: Αγγελική Στρατάκη, Λίνος Αρσενόπουλος, Τατιάνα Ξανθοπούλου, Ευγενία Μαραγκού, Βασιλική Κυμπούρη, Κλειώ Φανουράκη & Μιχαέλα Αντωνίου.

Φοιτητές του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζουν τα «Ηχοτόπια» στον Κήπο της Συκιάς, «έδρα» του Κοινωνώ.

Ο Κήπος της Συκιάς θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου (από τις 11 πμ έως τις 11μμ). Είσοδος ελεύθερη. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να ενημερώνεται για τις δράσεις του Κοινωνώ αλλά και να προμηθεύεται υλικό για το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στον επόμενο ετήσιο θεματικό κύκλο.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://kinono.gr 

Ακολουθήστε μας στo Facebook και στο Instagram

Το Κοινωνώ 4 | Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Οι δράσεις του Ιουλίου πραγματοποιούνται με την συν-διοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, της Αστικής Μη-Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτισμού Αιγέας και την ευγενική χορηγία της ακτοπλοϊκής εταιρείας Fast Ferries.

Το μονοπάτι της Ιεράς Καρδίας, έργο της Μαρίας Μπουρίκα  απο την  έκθεση «Serviam project»,  του Κοινωνώ στη Σχολή Ουρσουλίνων, 2017.

Το ΚΟΙΝΩΝΩ με λίγα λόγια

Το ΚΟΙΝΩΝΩ Tinos Art Gathering είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός που εδρεύει στην Τήνο από το 2016, διοργανώνοντας site-specific εικαστικές εκθέσεις, ανοιχτά εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ερευνητικά projects, διαδραστικές ξεναγήσεις και περιηγήσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον του νησιού όσο και σε επιλεγμένα κτήρια ιστορικής ή αρχιτεκτονικής σημασίας. Στόχος είναι να φέρει σε επαφή τους προσκεκλημένους συμμετέχοντες – μέσω residencies – από  διαφορετικούς χώρους και πεδία της επιστήμης, της τέχνης και γενικά του πολιτισμού, με τον τόπο, προσβλέποντας μέσα από τη συνάντηση και την εμπλοκή  ανθρώπων/ατόμων από διαφορετικα πεδία, στη δημιουργία έργου, την έρευνα, την εκπαιδευτική δραστηριότητα, την καλλιτεχνική παραγωγή.

Παρουσίασε σειρά́ εκθέσεων σύγχρονης τέχνης σε ιστορικά κτήρια του νησιού, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ερευνητικά projects, διαδραστικές περιηγήσεις, καθώς και μια σειρά εργαστήριων, παρουσιάσεων και ομιλιών αξιοποιώντας ιδιαίτερους χώρους και χαρακτηριστικά φυσικά τοπία. (Περισσότερα για τις παλαιότερες δράσεις εδώ).

Από την περιήγηση / συνάντηση του Κοινωνώ 4 στο Φάρο της Λειβάδας στην Τήνο, τον περασμένο Μάϊο.

Με σημείο αναφοράς το φυσικό τοπίο της Τήνου, οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους επικοινωνώντας το έργο τους, δημιουργώντας κοινότητες συνέργειας-συνεργασίας και παράλληλα συνθήκες διάδρασης για τους επισκέπτες-θεατές και  τους κατοίκους. Δίνοντας έμφαση κυρίως στην ανάπτυξη δημιουργικών σχέσεων και συνεργειών μεταξύ των δημιουργών, των διοργανωτών και του κοινού, το Κοινωνώ οικοδομεί μια πλατφόρμα ανάπτυξης σχέσεων δημιουργίας και εκπαίδευσης σε μια διαφορετική αντίληψη αξιοποίησης της τοπικής κληρονομιάς.

Η πλατφόρμα αυτή θα ενισχυθεί με το φετινό ετήσιο θεματικό κύκλο Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία και το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:34