search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:31
MENU CLOSE

Αναταραχή στο Κίνημα Αλλαγής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2082
18-7-2019
20.07.2019 03:00
pasok_0-2.jpg

 

Παρά το γεγονός ότι ο στόχος για την τρίτη θέση στη Βουλή που η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είχε θέσει επιτεύχθηκε, φαίνεται ότι το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά ηρεμία έφερε στη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία μοιάζει από την πρώτη κιόλας στιγμή να συνταράσσεται από εσωτερικές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις τόσο ως προς την εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για την τακτική που το κόμμα θα πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και πέρα. 

«Θέσεις μάχης» φαίνεται ότι παίρνουν διάφορα στελέχη εντός του Κινήματος Αλλαγής, καθώς θεωρούν ότι η παραμονή σε μονοψήφιο ποσοστό, παρά την οριακή αύξηση από τη βραδιά των ευρωεκλογών, δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση νίκη. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο στόχος που είχε θέσει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ήταν πολύ πιο υψηλός. 
Μάλιστα φαίνεται ότι οι εντάσεις είναι τόσο μεγάλες, που η Φώφη Γεννηματά υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει πολύ σκληρή γλώσσα για να απευθυνθεί στα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, γεγονός που δεν πέρασε ούτε απαρατήρητο ούτε όμως φάνηκε να φέρνει την επιζητούμενη ηρεμία. Αντιθέτως, οι κινήσεις της Γεννηματά φάνηκαν να προκαλούν ενόχληση σε πολλά στελέχη του Κινήματος, τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιχειρούν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους. 

«Βγήκαν τα μαχαίρια»
Το καμπανάκι για το τι μέλλει γενέσθαι το χτύπησε πολύ δυνατά πριν καν συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος ο μέχρι πρότινος γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του με μια σκληρή δήλωση, η οποία δεν άφηνε αμφιβολίες σχετικά με τις διαφωνίες του με την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. 
Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλα στελέχη του κόμματος δεν έκρυβαν τις διαφωνίες τους τόσο για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος όσο και για το τι έφταιξε που το Κίνημα Αλλαγής ούτε διψήφιο ποσοστό πέτυχε ούτε κατάφερε να ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ εδραίωνε με εμφατικό τρόπο τη θέση του ως εκφραστής του προοδευτικού πόλου στην ελληνική πολιτική σκηνή. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη του Κινήματος Αλλαγής έχουν προχωρήσει σε «μυστικές» συναντήσεις σε σπίτια και άλλα σημεία μακριά από το μάτι της δημοσιότητας όπου και συζητούν αναλυτικά τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους και ταυτόχρονα, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ασκούν κριτική στο ηγετικό μοντέλο που η Γεννηματά έχει επιλέξει για το Κίνημα Αλλαγής. 

«Να φύγουν τώρα»
Ενώπιον αυτών των καταστάσεων η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αποφάσισε να αντιδράσει με σκληρό τρόπο και να καταγγείλει δημόσια όσους φαίνεται να αμφισβητούν την ηγεμονία της στο κόμμα αλλά και τις στρατηγικές επιλογές της. 
Μάλιστα η Γεννηματά στην ομιλία της στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής κατακεραύνωσε όσους αμφισβητούν τις αναλύσεις της για το εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι ίδιοι ήταν αυτοί που με τη στάση τους ήταν απόντες ή κρυπτόμενοι στη διάρκεια του εκλογικού αγώνα. 

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία. «Η Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε πάντα διακριτή από τα ρεύματα της Δεξιάς και της Αριστεράς» ανέφερε αρχικά, τονίζοντας πως «δεν θριαμβολογούμε για το 8,1%. Αποτελεί όμως στέρεη βάση για τον νέο κύκλο που ανοίγει». 
Στη συνέχεια όμως χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. «Δεν πίστεψαν όλοι δυστυχώς σε αυτή την προσπάθεια» τόνισε η Γεννηματά και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ας αναρωτηθούμε όμως όλοι και ιδιαίτερα οι κρυπτόμενοι στον αγώνα, που αρχίζουν τώρα, με κίνητρο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, να εμφανίζονται, αν θα υπήρχαμε καν σήμερα, αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η προσπάθεια».

Και σημείωσε επιπλέον πως «κάποιοι όχι μόνο δεν είχαν τα κότσια να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, τις υπόγειες συναλλαγές τους, αλλά έμειναν μέσα, ως Δούρειος Ίππος για να υπονομεύσουν. Γι’ αυτό όσοι ακόμα στον πολιτικό μας φορέα αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν τώρα».

Φωνές αντίδρασης
«Σηκώνοντας το γάντι» δυο στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που εκπροσωπούν διαφορετικές τάσεις μέσα στο κόμμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Ρέππας, απάντησαν με εξίσου σκληρό τρόπο, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να μείνουν σιωπηλοί απέναντι στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. 
Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι «το περί Δούρειων Ίππων δεν με αφορά. Αλλά εσείς δώσατε ρόλο στον Μπίστη, στον Θεοχαρόπουλο και στον Ραγκούση». Ο Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η συζήτηση «για το τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει δεν είναι εσωτερικό θέμα συζήτησης, αλλά εθνική υπόθεση», τονίζοντας ότι «η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να πρωταγωνιστήσει έναντι του Μητσοτάκη και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει τα πιο λαϊκιστικά στοιχεία του παλιού ΠΑΣΟΚ». 

Ο Δημήτρης Ρέππας υποστήριξε πως «είναι ύβρις να πανηγυρίζουμε για το 8%» που έλαβε το Κίνημα Αλλαγής στην εκλογική αναμέτρηση. Ο Ρέππας μίλησε για λανθασμένη πολιτική γραμμή του Κινήματος Αλλαγής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο κόσμος καταλάβαινε πως θέλαμε να συνεργαστούμε με τη Ν.Δ. Δώσαμε λάθος στίγμα», ενώ ανέφερε ακόμα πως «φτάσαμε στο σημείο να υπερασπιζόμαστε τον Σαμαρά και όχι το ΠΑΣΟΚ». 

«Ασπίδα προστασίας» ύψωσε ο στενός συνεργάτης της Γεννηματά Χρήστος Πρωτόπαπας υποστηρίζοντας πως «αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, έστω αυτό το μη ικανοποιητικό, δεν θα μιλάγαμε τώρα. Δεν άκουσα καμία άλλη πρόταση απ’ αυτή που παρουσίασε η πρόεδρος παρά μόνο κριτική χωρίς περιεχόμενο». Ο ίδιος έκανε λόγο για δυναμική αντιπολίτευση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στη Ν.Δ., γεγονός που θα φανεί από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης όπως είπε, ενώ, παράλληλα, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με τη Σοσιαλδημοκρατία γιατί θα κάνει, όπως εκτίμησε, ισοπεδωτική αντιπολίτευση. 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:31