search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:42
MENU CLOSE

Καλλυντικά (!) οι αλοιφές για όσους κάηκαν στο Μάτι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2083
25-7-2019
29.07.2019 03:00
mat_2-4.jpg

 

Ένας χρόνος πέρασε από τη μαύρη επέτειο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, της οποίας ο τραγικός απολογισμός είναι 102 νεκροί και 58 εγκαυματίες, που κατάφεραν και βγήκαν ζωντανοί από την πύρινη κόλαση, και οι πληγές είναι ανοιχτές και σοκάρουν ακόμη. 

Τελευταία αποκάλυψη είναι το γεγονός ότι το κράτος δεν κάλυπτε μέχρι τώρα τα φάρμακα των εγκαυματιών, γιατί τα θεωρούσε… καλλυντικά! Κάθε ένας από αυτούς χρειάζεται 500-1.000 ευρώ τον μήνα για επουλωτικές αλοιφές και ειδικά ενδύματα, κόστος δυσβάσταχτο, ιδιαίτερα καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ίδια οικογένεια έχει δύο εγκαυματίες. 
Και η παλινωδία συνεχίζεται… Θυμίζουμε ότι πάνω από 300 σπίτια έγιναν παρανάλωμα και 3.000 κτίσματα υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Την ίδια ώρα σχεδόν 14 χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν στάχτη… Το Παρατηρητήριο για το Μάτι, επιχείρησε, μιλώντας με μέλη των συντονιστικών επιτροπών των κατοίκων, να κάνει έναν απολογισμό και να καταγράψει τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά έναν χρόνο μετά.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 354 άδειες επισκευής, ποσοστό που διαμορφώνεται μόλις στο 12% των περίπου 3.000 πληγέντων κτηρίων, χωρίς να έχει προχωρήσει ακόμη καμία κτηριακή αναδόμηση. Mε λίγα λόγια, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πρόοδος, αν λάβουμε υπόψη ότι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τους κατοίκους φθάνουν τις χίλιες.
Ως προς τις κατεδαφίσεις, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υποδομών έχουν εκδοθεί σχεδόν 470 Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου (ΠΑΕΕΚ), με τον αριθμό όμως των ιδιοκτητών που έχουν ενδιαφερθεί να προχωρήσουν στις περαιτέρω διαδικασίες να μην ξεπερνά τους διακόσιους εβδομήντα έξι.

Η φωτιά της 23ης Ιουλίου έκαψε ολοσχερώς και δεκάδες χιλιάδες δέντρα, πεύκα στην πλειονότητά τους. Την υλοτόμηση και την απομάκρυνση των καμένων δέντρων από τους πυρόπληκτους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής ανέλαβε λίγο μετά την καταστροφή το υπουργείο Υποδομών, που ευτυχώς προχώρησε σε συμβάσεις με έξι εργολάβους οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου που ανέλαβαν (από τα 8.500 δέντρα που έχουν καεί, τα 6.500 έχουν απομακρυνθεί, αλλά ακόμη εκκρεμούν 2.000, τα οποία βρίσκονται μέσα σε ιδιοκτησίες και δεν μπορούν να απομακρυνθούν αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη). Όλη η καμένη οργανική ύλη (υπολογίζεται σε 130 χιλιάδες κυβικά μέτρα). 

Η «επιχείρηση αμίαντος», η οποία θα έπρεπε να έχει κλείσει από τις 30 Δεκεμβρίου 2018, με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης και τεσσάρων εξειδικευμένων εταιρειών, απέτυχε. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε πολλά κτήρια της περιοχής υπήρχαν κατασκευές από αμίαντο, ο οποίος με τη φωτιά θρυμματίστηκε και απειλεί την υγεία των κατοίκων, καθώς θεωρείται ένα από τα πλέον καρκινογόνα υλικά. Για τον λόγο αυτό η συλλογή του πρέπει να γίνει από πιστοποιημένες εταιρείες. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η σύμβαση (προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ) έπεσε έξω χρονικά, όσον αφορά τους υπολογισμούς για το πού και πόσος αμίαντος υπάρχει στους πληγέντες οικισμούς της Ανατολικής Αττικής. Αρχικά, από τις αυτοψίες που είχαν διενεργήσει τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, είχε εκτιμηθεί η ύπαρξη αμιαντούχων υλικών και αποβλήτων σε 600 κτήρια στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας και στην Κινέττα του Δήμου Μεγαρέων, όμως τελικά η ποσότητα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη. Έτσι, η συλλογή και απομάκρυνση του αμίαντου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ούτε καν στα «κόκκινα» κτίσματα.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15