search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:01
MENU CLOSE

Αργεντινή: Οι περονιστές και πάλι στην εξουσια (;)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2087
22-8-2019
24.08.2019 03:00
fame.jpg

 

Το μίγμα νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Μάκρι απέτυχε

«Χαστούκι» αποδείχτηκαν οι προκριματικές εκλογές στην Αργεντινή για τον νεοφιλεύθερο πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος μετά την ανάληψη της προεδρίας το 2015 οδήγησε τη χώρα εκ νέου στην αγκαλιά του ΔΝΤ.

Η απρόσμενη νίκη των περονιστών ανάγκασε την κυβέρνηση Μάκρι να ανακοινώσει κοινωνικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων και αύξηση κοινωνικών επιδομάτων. Η κατάσταση ωστόσο παραμένει δραματική. Επιπλέον, οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings και Standard & Poor’s υποβάθμισαν την Παρασκευή το αξιόχρεο της Αργεντινής, επικαλούμενοι την κατ’ αυτούς μεγαλύτερη πιθανότητα κήρυξης στάσης πληρωμών μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων προκριματικών εκλογών, που προκάλεσε σοκ στις αγορές, επιτείνοντας την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα. Ο Μάκρι εξακολουθεί να είναι Πρόεδρος της χώρας μέχρι τον Οκτώβριο που τελειώνει επίσημα η θητεία του.

Στο βάθος το ΔΝΤ

Το πέσο, το εθνικό νόμισμα, όπως και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχουν πάρει την κατιούσα, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει με ποσοστό 50%. Ο θιασώτης της ελεύθερης αγοράς, Μαουρίσιο Μάκρι, κατά τη θητεία του στη λατινοαμερικανική χώρα, στα περίπου τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, περιέκοψε τις επιδοτήσεις για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να μειώσει το χρόνιο δημοσιονομικό έλλειμμα, προκαλώντας τη σημαντικότερη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και της βενζίνης από το 2015.

Οι επώδυνες περικοπές, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας δανεισμού ύψους 57 δισ. δολαρίων που διαπραγματεύτηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πέρυσι, βύθισαν τη δημοτικότητά του. Σε συνέντευξη Τύπου, μετά τις προκριματικές εκλογές, ο Μάκρι κάλεσε τον νικητή των εκλογών, τον Αλβέρτο Φερνάντες, να κάνει την αυτοκριτική του την ίδια ώρα που ο ίδιος είχε πάρει μόλις το 32% των ψήφων, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε πακέτο μέτρων, το οποίο είναι αντίθετο στην αυστηρή πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνησή του.

Τα μέτρα του Μάκρι μετά την ήττα:

• Αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα βρίσκεται στα 12.500 πέσος (190 ευρώ), το ύψος της οποίας δεν διευκρινίστηκε.

• Έκτακτη κοινωνική βοήθεια 2.000 πέσος (30 ευρώ) στους μισθωτούς και 5.000 πέσος (76 ευρώ) στους δημόσιους υπαλλήλους και στις δυνάμεις ασφαλείας.

• Ανακοίνωσε επίσης ότι οι τιμές της βενζίνης στην Αργεντινή θα παγώσουν για 90 ημέρες στο πλαίσιο του σχεδίου του, που αποσκοπεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Αργεντινής Αλβέρτο Φερνάντες, ο οποίος έχει τοποθετήσει στη θέση της αντιπροέδρου την πρώην Πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Κίρχνερ, δήλωσε σε συνέντευξή του πως η χώρα, υπό τις παρούσες δυνατότητές της, αγκομαχεί για να αποπληρώσει το δάνειό της στο ΔΝΤ και πως εάν εκλεγεί θα επιδιώξει να αναδιαπραγματευθεί τους όρους αποπληρωμής του.

Ο Φερνάντες, ο οποίος επικράτησε του Μάκρι στον προκριματικό γύρο των εκλογών με 47%, τονίζει πως χωρίς τη συμφωνία του Προέδρου με το ΔΝΤ για σύναψη δανείου 57 δισ. δολαρίων, η Αργεντινή δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις πληρωμές της, όμως πρόσθεσε πως οι σχέσεις της χώρας με το χρηματοοικονομικό ίδρυμα θα πρέπει να είναι σχέσεις «σεβασμού» κι όχι «υποτέλειας». «Θα τονίσω πως υπάρχει μία αδήριτη πραγματικότητα και αυτή είναι πως η Αργεντινή υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι ικανή να αποπληρώσει τα δάνεια που σύναψε» τόνισε ο Φερνάντες, που φέρεται ως επικρατέστερος να κερδίσει στις εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ παρουσιάστηκε ανοικτός στο να βοηθήσει τον Πρόεδρο Μάκρι σχολιάζοντας… σκωπτικά πως είναι διατεθειμένος να κάνει τη δουλειά του Προέδρου και αν χρειαστεί να εξηγήσει στο Ταμείο πού έχει αποτύχει.

Aναφορικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο υποψήφιος για την προεδρία Αλβέρτο Φερνάντες δηλώνει πως «θα πρέπει να κατανοήσουμε πως είμαστε ήδη σε συνθήκες χρεοκοπίας τώρα και γι’ αυτό τα ομόλογα της Αργεντινής αξίζουν όσο αξίζουν, γιατί ο κόσμος γνωρίζει πως δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε».

Ο Φερνάντες, που στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχει δηλώσει πως η ισοτιμία με το δολάριο διατηρείται σε «πλαστά» επίπεδα, προέτρεψε μέσω της συνέντευξής του τον Μάκρι να λάβει υπόψη το κάλεσμα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διαφυλάξει τα διεθνή αποθέματα της Αργεντινής: «Ακόμη κι εάν τη Δευτέρα διαθέσουν όλα τα αποθέματα της χώρας, δεν πρόκειται να συγκρατήσουν την τιμή του δολαρίου» τονίζει. Ο ίδιος πρόσθεσε πως με το δολάριο στα 57 πέσος, ο πληθωρισμός θα κλείσει στα τέλη του έτους πάνω από το 50% Στο μεταξύ, η ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο είναι εμφανής. Ο Χόρχε Γκέτερτ, επιχειρηματίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανικών Αργεντινής CARMAHE σε συνέντευξή του στην DW εξέφρασε την ανησυχία του. «Υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι η Αργεντινή θα ακολουθήσει σύντομα μια ξένη προς την οικονομία και τη διεθνή κοινότητα πολιτική και ότι σύντομα οι μόνοι μας φίλοι θα είναι η Βενεζουέλα και το Ιράν. Δεν θέλουμε όμως να χάσουμε τη δουλειά που έχουμε επενδύσει σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ιταλία ή οι ΗΠΑ» τονίζει. Όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία, στην ουσία δεν υφίσταντο, δηλώνει ο Χόρχε Γκέτερτ, από το 2011 μέχρι το 2015, την περίοδο διακυβέρνησης δηλαδή της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, άρχισαν να οικοδομούνται μόλις την τελευταία τριετία. Όσο για τον σημερινό Πρόεδρο, παραδέχτηκε ότι έκανε πολύ κακή δουλειά, «αλλά τουλάχιστον βλέπαμε ένα πολύ μικρό φως στην άκρη του τούνελ».

Το κρας τεστ των προκριματικών εκλογών δείχνει εκ νέου αλλαγή σελίδας στην Αργεντινή και επαναφορά των περονιστών, εκτός αν τα κοινωνικά μέτρα Μάκρι δελεάσουν αρκετά τον αργεντίνικο λαό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:00