04/04/2020 22:07:47
8.9.2019 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2089 στις 5-9-2019

Μπλόκο στο μαύρο χρήμα - Θετικά τα συμπεράσματα της αρμόδιας διεθνούς ομάδας παρακολούθησης

Μπλόκο στο μαύρο χρήμα - Θετικά τα συμπεράσματα της αρμόδιας διεθνούς ομάδας παρακολούθησης - Media

 

Πρόοδο και στις 40 προτεραιότητες της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας καταγράφει η τέταρτη έκθεση της ομάδας για τη χώρα μας. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη κατηγορία χωρών υπό Κανονική Παρακολούθηση (Regular Follow-Up), με υψηλό βαθμό συμμόρφωσης και αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης και καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.


Ειδικότερα με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας της FATF που συνδέεται με τον ΟΟΣΑ από τις 40 προτεραιότητες της ομάδας δράσης η Ελλάδα συμμορφώνεται απολύτως με τις 15, συμμορφώνεται απλώς με 22 και καταγράφει μερική συμμόρφωση μόνο σε τρεις.
Σε γενικές γραμμές η έκθεση τονίζει ότι η Ελλάδα εμφανίζεται να ελέγχει απολύτως τα χρήματα που διακινούνται από τις τράπεζες τόσο σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όσο και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Επίσης παίρνει καλό βαθμό στην παρακολούθηση, στον εντοπισμό και στη σύλληψη τρομοκρατών ή οικονομικών εγκληματιών, την ίδρυση και λειτουργία των κατάλληλων οργανισμών για την αποτροπή του οικονομικού εγκλήματος αλλά και την ύπαρξη του νομικού πλαισίου για λειτουργία των ελέγχων και της σύλληψης υπόπτων.


Μέτρια είναι σύμφωνα με την έκθεση η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της προέλευσης και της δραστηριότητας των νομικών προσώπων, με δεδομένο ότι τα δικαιολογητικά για την έναρξη δραστηριότητας περιορίζονται σε αυτά του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).


Η FATF αναφέρει εμμέσως το θέμα της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης στη χώρα αφού, όπως τονίζει, υπάρχει καθυστέρηση και στη δίκη και καταδίκη των συλληφθέντων αλλά και στην κατάσχεση των προϊόντων εγκλήματος.
Μερική συμμόρφωση για την Ελλάδα καταγράφεται στον μη απόλυτο έλεγχο της διακίνησης κεφαλαίων προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς τα οποία διαχειρίζονται σε συνεργασία τραπεζών εντός και εκτός της χώρας αλλά και στις χρηματαποστολές.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η κατάταξη στην υψηλότερη κατηγορία χωρών είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας αξιολόγησης της χώρας που είχε προγραμματιστεί και δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.


«Η χρονική σύμπλευση της δημοσίευσης της εν λόγω θετικής εξέλιξης και της πλήρους άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σηματοδοτούν τον ευρύτερο στόχο για τροχοδρόμηση της χώρας σε μια αναπτυξιακή πορεία και προώθηση όλων των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση αυτή» τόνισε το ΥΠΟΙΚ.
 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.