search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:44
MENU CLOSE

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street

13.09.2019 20:43
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street - Media

Χωρίς κατεύθυνση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο στη Wall Street με τον Dow Jones ωστόσο να γράφει το “8 στα 8”, εν μέσω των ενδείξεων αποκλιμάκωσης της εμπορικής διένεξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, και μετά την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της.

Τον τόνο στην αγορά έδωσε και σήμερα η άμβλυνση των εντάσεων στο εμπόριο εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στις αρχές του επόμενου μήνα, που τροφοδοτούν ελπίδες ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις από αυτό το μέτωπο.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Πεκίνου να εξαιρέσει ορισμένα εισαγόμενα αμερικανικά αγαθά από τους πρόσθετους δασμούς που έχει ανακοινώσει, στα οποία περιλαμβάνονται η σόγια και το χοιρινό, που ακολούθησε την κίνηση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε προσαρμογές στους πρόσθετους δασμούς που θα επιβληθούν σε κινεζικά προϊόντα την 1η Οκτωβρίου, καθώς και η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εχθές ότι θα εξέταζε μια μικρότερη, ενδιάμεση συμφωνία με την Κίνα στο εμπόριο, δημιούργησαν ελπίδες ότι η εμπορική διένεξη μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων στο -0,5% από -0,4% προηγουμένως και να δρομολογήσει ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. δολαρίων τον μήνα, καλλιεργεί προσδοκίες για επιθετικές κινήσεις και από την αμερικανική Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα για την τόνωση της οικονομίας.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Fed να μειώσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης στις 18 Σεπτεμβρίου, από το εύρος του 2%-2,25% που βρίσκονται σήμερα.

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, που έδειξαν αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο και βελτίωση, αν και ήπια, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης περιόρισαν κάπως τις ελπίδες των αναλυτών.

Εν μέσω αυτού του κλίματος οι δείκτες στη Wall Street ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση με μικτά πρόσημα, με τον Dow Jones να σημειώνει την όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίασή του και να πλησιάζει ακόμη περισσότερο το πρόσφατο υψηλό του, αλλά τους S&P 500 και Nasdaq να κλείνουν στο κόκκινο.

Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones έκλεισε σήμερα 0,14% υψηλότερα, στις 27.219,52 μονάδες, πλησιάζοντας ακόμη λίγο το πρόσφατο υψηλό του των 27.359,16 μονάδων της 15ης Ιουλίου. Ενδοσυνεδριακά ο δείκτης κινήθηκε υψηλότερα, ωστόσο οι απώλειες της Apple, μετά τη μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της από την Goldman Sachs ψαλίδισαν τα κέρδη του.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη, 18 τερμάτισαν τη ημέρα με κέρδη, ενώ 12 έκλεισαν με απώλειες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Dow Inc (2,60%), JPMorgan Chase (1,97%) και UnitedHealth Group (1,95%), ενώ αντίθετα τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Apple (-1,94%), της Travelers Cos. (-1,39%) και της McDonald’s (-1,10%).

Αντίθετα, ο S&P 500 παρότι πάλεψε για το θετικό πρόσημο έκλεισε 0,11% χαμηλότερα, στις 3.006,16 μονάδες. Με απώλειες τερμάτισε τη συνεδρίαση και ο Nasdaq, που έκλεισε 0,22% χαμηλότερα, στις 8.176,71 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, οι Αμερικανοί καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους για αγορές τον Αύγουστο, υποστηρίζοντας την ευρύτερη οικονομία εν μέσω μιας περιόδου αυξημένης αβεβαιότητας, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.  

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,2% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Παράλληλα, οι τιμές για εισαγόμενα αγαθά στις ΗΠΑ, υποχώρησαν κατά 0,5% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,4%.

Εν τω μεταξύ, αύξηση 0,4% σημείωσαν τον Ιούλιο τα επιχειρηματικά αποθέματα στις ΗΠΑ, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 2,043 τρισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Εμπορίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο των αποθεμάτων κατά 0,3% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα στα εργοστάσια της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο. Στον κλάδο της λιανικής αυξήθηκαν 0,8% και στη χονδρική κατά 0,2%.

Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο ανέκαμψε μερικώς από το χαμηλό τριών ετών που βρέθηκε τον Αύγουστο, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις των πρόσθετων δασμών που πρόκειται να επιβληθούν σε εισαγόμενα από την Κίνα αγαθά.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ανήλθε στο 92 τον Σεπτέμβριο, από το 89,8 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 91.

Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών ενισχύθηκε επίσης στο 106,9 τον Σεπτέμβριο από 105,3 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης των μελλοντικών προσδοκιών σημείωσε άνοδο στο 82,4 από 79,9 που ήταν η μέτρηση του Αυγούστου.

Η βελτίωση του δείκτη αποδίδεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές αναμένουν ότι η Federal Reserve θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Richard Curtin, επικεφαλής οικονομολόγο της έρευνας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33